Kokosolie/vet. Op uw gezondheid!

Kokosolie/vet. Op uw gezondheid! Voor onze gezondheid is verzadigd vet uit den boze. Maar er is een uitzondering. En die uitzondering is kokosvet of ook wel kokosolie genoemd. Hoe kan dat nu? En hebben we het dan allemaal verkeerd begrepen dat verzadigde vetten hart- en vaatziekten veroorzaken? Nee. Dat hebben we niet verkeerd begrepen. Verzadigde vetten zijn slecht voor het cholesterolgehalte. Verzadigde vetten laten het slechte cholesterol (LDL) stijgen en daardoor stijgt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom hoor en lees je ook altijd dat je die zo veel mogelijk moet vermijden. Verzadigde vetten vind je vooral in volle zuivel, vlees, koekjes, margarine in wikkel, koekjes en gebak. Dus wanneer je hoort over het feit dat kokosolie een verzadigd vet is dan denk je automatisch ‘dat is slecht voor de gezondheid’. En toch is dat niet zo.

Waarom is kokosolie nou niet slechter voor je gezondheid?

Het verschil zit ‘m in de samenstelling van het vet ten opzichte van andere verzadigde vetten én in de mate van verhitting waarvoor je vet wilt gebruiken. De verzadigde vetten in kokosolie bevatten voor het grootste deel middellange vetzuurketen en dat wil zeggen dat er een laag aantal koolstofverbindingen in de atoomstructuur van kokosolie/vet zit. Hierdoor is kokosolie gemakkelijker afbreekbaar voor de lever. Bovendien versnelt het ons metabolisme, wat weer handig is wanneer je wilt afvallen.

Wat ook een verschil is, is het feit dat de meeste vetten en oliën kankerverwekkend worden na verhitting doordat de samenstelling dan verandert. En dat is nu juist niet het geval met kokosolie en dat maakt kokosvet/-olie de favoriet om te gebruiken bij het bakken en braden. Kokosolie/-vet is de meest stabiele vorm van vet die er is en is dus zelfs geschikt om in te frituren. Dus ondanks dat kokosvet/-olie een verzadigd vet is, is het dus juist gezonder om dit vet te gebruiken. Zéker om te verhitten.

Maar…dat klopt niet. Zonnebloemolie en olijfolie zijn toch gezonder?

Gezegd wordt al jaren en jaren dat we plantaardige vloeibare oliën moeten gebruiken omdat verzadigde vetten hart- en vaatproblemen doen ontstaan. En dat zijn ook zeker betere oliën. Zeker de olijfolie extra virgin. Maar…wat veel mensen niet weten is dat je zonnebloemolie of olijfolie niet moet gaan verhitten. Bij verhitting verbrandt de olie al heel snel en de verbrande deeltjes worden dan kankerverwekkend.

Gezonde vetten. Waarom zijn ze essentieel voor je gezondheid?

Ten eerste: ‘Vetten zijn nodig voor een goede gezondheid’. Dat is punt één. Wanneer je zo vetarm mogelijk probeert te eten, dan ben je totaal verkeerd bezig. Sommige vitamines bijvoorbeeld hebben vetten nodig om te kunnen worden opgenomen in het lichaam. Dit zijn de vitamines A, D, E en K. Je kunt supergroenten zoals bijvoorbeeld spruitjes of broccoli eten en denken dat je gezond aan het eten bent, maar wanneer er een totaal gebrek aan vetten in die maaltijd is, dan zullen de zo goede voedingsstoffen van die groenten niet in het lichaam kunnen worden opgenomen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld vitamine K. Calcium wordt niet opgenomen omdat er een gebrek aan vetten is en daardoor kunnen gebitsproblemen ontstaan door het gebrek aan calcium. Overigens zorgt ook vitamine D ervoor dat calcium kan worden opgenomen, maar ook vitamine D kan weer niet goed worden opgenomen zonder vetten. Zonder vetten worden er ook niet voldoende enzymen aangemaakt en dat verstoort dan weer de spijsvertering. Je ziet dus wel dat vetten gewoon heel belangrijk zijn om de belangrijke stoffen op in ons lichaam op te kunnen nemen. Vermagering dmv een gebrek aan vetten kun je dus ook zien als een ‘verarming’ van het lichaam.

De voordelen van vetten

  • Gezonde vetten bevatten lecithine, en lecithine is nodig voor de communicatie tussen de cellen. Lecithine is ook goed voor het geheugen en is essentieel voor het groeihormoon, helpt bij het vervoer, verwerken en afbraak van vetten en cholesterol.
  • Gezonde vetten zorgen ervoor dat veel heel belangrijke voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in het lichaam. Een voorbeeld is bijvoorbeeld lycopeen. Lycopeen zit in tomaten en is een heel belangrijke voedingsstof die kan helpen prostaatkanker te voorkomen. Maar wanneer er geen vetten in de maaltijd aanwezig zijn dan kun je wel veel tomaten eten maar zal de waardevolle lycopeen niet goed kunnen worden opgenomen in het lichaam. Hetzelfde verhaal dus als zoeven hierboven bij spruitjes en broccoli. En zo bereik je dus nog niet het gewenste gezonde resultaat dat je beoogt door gezonde groenten te eten omdat het gewoon niet wordt opgenomen en het zo weer uit je lichaam verdwijnt.
  • Gezonde vetten beschermen de organen doordat er een beschermend laagje wordt gevormd om deze te beschermen. Een beetje vet onder de huid beschermt ons ook tegen invloeden van de koude in de winter.
  • Gezonde vetten zorgen ook voor een verzadigd gevoel bij een maaltijd. En geven bovendien ook veel meer smaak aan de maaltijd.
  • Gezonde vetten zorgen ervoor dat het oestrogeengehalte bij vrouwen en het testosterongehalte bij mannen op peil kan worden gehouden. En dat zorg voor een goed libido.

Wordt het een beetje duidelijk? Vetten zijn nodig!

Vet en cholesterol

Wat er ons dus verteld en geleerd is, is dat wij er op moeten letten dat ons voedsel vooral uit onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten moet bestaan en vooral niet uit verzadigde vetten omdat dit hart- en vaatziekten veroorzaakt. Maar dat is ondertussen al weer in allerlei onderzoeken en studies weerlegd en tegenwoordig kun je dan ook steeds meer berichten en studies tegenkomen die het tegendeel beweren. Er wordt gesteld dat vet juist nodig is en dat cholesterol niet alleen maar ‘slecht’ is maar ook nodig. We mogen ook niet vergeten dat er ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol bestaat. Wij houden ons over het algemeen alleen maar bezig met de bestrijding van de ‘slechte’ cholesterol en vergeten en passant dat we de ‘goede’ cholesterol nodig hebben. Cholesterol is er niet voor niets in het lichaam. Cholesterol wordt door het lichaam aangevoerd om schade te herstellen. Cholesterol is een belangrijk onderdeel van de membranen van zenuwcellen en dus nodig voor een goede werking van de hersenen. Cholesterol is nodig voor een goede werking van de serotoninereceptoren die zorgen voor ‘het geluksgevoel’. Een tekort aan serotonine zorgt voor depressies en zelfmoordneigingen. Zuigelingen hebben cholesterol nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen. In moedermelk zitten daarom van nature grote hoeveelheden cholesterol. (de natuur zit toch zo bijzonder in elkaar). Cholesterol is noodzakelijk voor de ontwikkeling van goede beenderen. Sta er dus eens bij stil dat hoewel een teveel aan ‘slechte’ cholesterol misschien ongezond is, dat er wel degelijk cholesterol in het lichaam nodig is.

Kokosolie/vet

En dan nu terug naar kokosolie. Kokosolie is dus een verzadigd vet. En we hebben in het verleden maar al te vaak te horen gekregen dat we verzadigde vetten moeten vermijden. Maar ook, hebben we inmiddels geleerd dat vetten onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid. Ondanks dat kokosolie een verzadigd vet is blijkt dat dit vet meer voordelen dan nadelen heeft. Kokosolie/-vet is gezond. Het is één van de vetten die gelijk in samenstelling blijven bij verhitting en dat is een heel belangrijk gegeven. Het verandert dus niet zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie tijdens het frituren of verhitten in een kankerverwekkend middel. Zelfs olijfolie, dat toch een stuk gezonder is dan bijvoorbeeld zonnebloemolie mag maar tot een bepaalde temperatuur verhit worden voordat het ongezond wordt. Maar voor kokosolie/-vet geldt dat niet. Je kunt het gebruiken om te koken, te braden en te frituren en het is niet ongezond. Maar je kunt er nog meer mee doen. Je kunt het bijvoorbeeld ook op brood smeren ipv boter. Het is stukken gezonder dan margarine of halvarine. Je kunt het in salades of shakes gebruiken enz. enz.

Kokosolie is in twee soorten te verkrijgen. Namelijk met of zonder smaak en geur. Wanneer de temperatuur boven de 24 graden is wordt het vloeibaar, maar onder deze grens blijft de olie hard. Vandaar ook dat het niet uitmaakt of je het kokosvet of kokosolie noemt. Er is geen verschil namelijk. Het heeft meer met de temperatuur te maken waarin het zich bevindt.

De pluspunten

  • Kokosolie bevat laurinezuur, wat een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte.
  • De stofwisseling wordt gestimuleerd door de vetten in kokosolie
  • Kokosolie bevat veel minder calorieën en is dus beter voor een slanke lijn.
  • Kokosolie is goed voor de lever en lichtverteerbaar is beter voor de bloedsuikerspiegel en doet het hongergevoel verminderen.
  • Het heeft een stimulerend effect op de schildklier en de schildklier is het orgaan dat belangrijk is voor de stofwisseling.
  • Kokosolie bevat caprinezuur dat gunstig is bij schimmelproblemen zoals bijvoorbeeld Candida.

Allemaal voordelen dus. Het enige nadeel dat je kunt verzinnen is dat kokosolie of vet duurder is in aanschaf. Jammer genoeg geldt dat voor heel veel voedingsartikelen die beter zijn voor de gezondheid. Laat u eens informeren in de natuur- of reformwinkel en overweeg daarna of het voor u gezondheid misschien wel de moeite waard is om toch wat meer te betalen en dan te weten dat u werkt aan een goede gezondheid.
© 2010 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kokosvet: de gezondheidsvoordelenKokosvet: de gezondheidsvoordelenOp internet zijn verschillende berichtgevingen over kokosvet te vinden. De meningen over kokosvet zijn uiteenlopend, maa…
De geneeskracht van kokosolieDe geneeskracht van kokosolieKokosolie wordt gemaakt door gedroogde kokos te persen. Kokosolie wordt ook wel kokosvet genoemd, onder de 25 graden is…
Kokosolie goed voor elk!Kokosolie of kokosvet is niet alleen goed om in te bakken of om mee te bakken het heeft meerdere functies. Zo kan het oo…
Kokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfectiesKokosolie tegen luieruitslag en schimmelinfectiesVrijwel iedere moeder heeft er wel eens mee te maken gehad, luieruitslag bij je baby. Vaak wordt dit opgelost met dure e…

Afvallen? Eten en bewegenAfvallen? Eten en bewegenHet klinkt zo simpel en strikt genomen is het ook zo. Want de boekwinkel en internet puilt uit van de dieetboekjes. Gewo…
Vitamines: namen, functies en vindplaatsIedereen kent ze wel: vitamines. In deze tekst vindt u een weergave van de namen, functies, doses, en vindplaatsen van d…
Bronnen en referenties
  • Bronnen: www.derodepilaren.nl www.spiritueel-bewust.nl www.bartmaes.tk
Reacties

Maria Duymelinck, 29-06-2016
Geachte,
Voor het eerst maak ik kennis met jullie product. Maar op één klein cruciaal vraagje vind ik geen antwoord noch op de verpakking noch op de site. Hoe lang blijft het product goed na openen van de pot? Alvast dank bij voorbaat.
Vriendelijke groeten
Maria Reactie infoteur, 30-06-2016
Daar kan ik geen antwoord op geven aangezien ik geen verkoper ben. Daarvoor moet u zich voegen naar de winkel waar u uw product heeft gekocht.

Kokkos, 27-11-2015
Zijn dit echt wetenschappelijke bronnen? www.bartmaes.tk verkoopt kokosolie. Ik heb zo mijn twijfels over alle wonderen die aan dit "middel" worden toegeschreven. Reactie infoteur, 30-11-2015
Ik kan me dat heel goed voorstellen Kokkos. Er wordt heel veel over allerlei 'goede' voedingsproducten geschreven tegenwoordig. Ik gebruik het al jaren en heb er heel veel over gelezen. Ik ben er dus echt van overtuigd. Ik zou zeggen… ga eens surfen want het internet staat er echt vol mee!

Josephine, 14-10-2015
Is cocosolie bloeddruk verlagend?
Ik gebruik nu drie dagen cocosolie en elke dag een keer flauw gevallen ongeveer een uur na de maaltijd. Volgens mijn huisarts val ik flauw door een plotselinge bloeddruk verlaging. Is het mogelijk dat de cocosolie dit veroorzaakt?
Groet Josephine Reactie infoteur, 15-10-2015
Ik heb het hier en daar nagevraagd en hoewel cocosolie kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk denk ik niet, maar dat is puur mijn persoonlijke mening, dat het kan leiden tot flauwvallen. De meeste puur nature producten hebben niet zo'n onmiddelijke werking. Zelf heb ik een hoge bloeddruk en gebruik ook al vele jaren altijd kokosolie, maar mijn bloeddruk is nog altijd veel te hoog. Heb je de kokosolie in een natuurwinkel gekocht? Is er niet mee gerotzooid? Misschien toch zelf uit proberen door het een aantal dagen niet te gebruiken en dan weer wel? misschien een optie…

Gretha, 14-11-2014
In het artikel over kokosolie/vet staat dat het belangrijk is dat bij het eten van groenten belangrijk is dat er ook vetten bij komen, want anders worden de belangrijke voedingsstoffen niet opgenomen door het lichaam. Hoe is dat bij het drinken van een zelfgemaakte smoothie, is dat dan belangrijk dat je b.v. ook wat olijfolie er door doet? Reactie infoteur, 16-11-2014
Klopt! Ik doe er altijd een eetlepel olie in.

Esther, 07-10-2013
Ik eet mijn hele leven al geen boter ( omdat ik het simpelweg niet lust). Ik bak in kokosolie en eet 1 keer per week vis en 1 keer per week vlees ( rest vega), Kan ik vitamine A,D,E en K ook uit kokosolie halen? Reactie infoteur, 08-10-2013
Nee, dat niet. Lees meer over kokosolie:
http://www.kokos-olie.nl/kokosolie-voedingswaarde

Maaikewoudwijk, 20-02-2013
Ikzou graag willen weten of kokosnootolie goed is voor het gebit om te poetsen. De mondhigieniste is van meneing dat tandsteen niet weg gaat en zegt dat we tandpasta moeten gebruiken. Wat is uw advies? Reactie infoteur, 21-02-2013
Wat het tandsteen betreft weet ik het niet. Maar ik weet wel dat je je tanden heel goed met kokosolie kunt poetsen. Het is goed voor het tandvlees en je tanden gaan er van blinken en ik heb ook ergens gelezen dat iemand een holle kies had die helemaal zwart was van binnen en dat zwarte was na een week helemaal weggegaan. misschien dat je beter kunt flossen tegen tandstaan.

Kisoensingh,satya, 15-05-2011
Ik ben stomverbaasd!Heb altijd gelezen en gehoord van artsen dat kokosolie zeer cholestorolverhogend zou zijn(LDL).Ik woon in Suriname (zd/Amerika)waar kokosolieproductie is verdwenen omdat er geen markt voor is.Er is wat te koop voor gebruik als huidverzorging.De prijs is zeer laag natuurlijk.Waarom worden deze bevindingen niet wereldwijd bekend? Reactie infoteur, 15-05-2011
Ik denk dat ze er niet voldoende mee kunnen verdienen. Ik heb nog een link voor je als je geinteresseerd bent: http://www.kokosolieplein.nl en ook de volgende is heel interessant: http://www.noble-house.tk/index.html

Henna Becker, 06-04-2010
Cocosolie gebruik ik reeds maanden als huidcreme, en de laatste tijd ook voor mijn haar, ik zie wel veranderingen, wat mijn haar betreft, en heb geen last meer van droge huid.
Ik gebruik het wel puur, wil dus weten als het ook goed is om zo te gebruiken. Reactie infoteur, 08-04-2010
Hoi Henna,
Voor zover ik weet kun je kokosolie werkelijk overal voor gebruiken. dus ook om je huid in te smeren. Ik gebruik het zelf ook overal voor en al mijn gezinsleden ook.

Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 25-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.