Kokosvet: de gezondheidsvoordelen

Kokosvet: de gezondheidsvoordelen Op internet zijn verschillende berichtgevingen over kokosvet te vinden. De meningen over kokosvet zijn uiteenlopend, maar er is een steeds groter groeiende groep mensen die de gezondheidsvoordelen van kokosvet zien. Kokosvet is een gezond alternatief om dagelijks te gebruiken om in te bakken of op brood te smeren.

Kokosvet: een vorm van verzadigde vetten

Kokosvet, ook wel kokosolie genoemd, is een vorm van verzadigde vetten. Verzadigde vetten staan er om bekend ongezond te zijn. De vetten bestaan uit ‘langeketenvetzuren’. Deze vorm van vetzuren zijn moeilijk afbreekbeer. Doordat deze vetten nauwelijks af te breken zijn, zet het lichaam ze weg op de bekende plekken: de heupen, de benen en andere plaatsen waardoor overgewicht ontstaat. Kokosvet bestaat, als verzadigd vet zijnde, uit middellangeketen vetzuren, ook wel MCT genoemd.

Kokosvet, toch gezond?

Energiebron

Kokosvet is een gezondere vorm van vet doordat het MCT’s bevat. Hierdoor wordt deze vorm van vet snel, bijna net zo snel als koolhydraten, opgenomen door het lichaam en direct ingezet als energiebron. Doordat de vetten direct gebruikt worden, worden ze niet opgeslagen in de vetreserves zoals de buik, de heup en andere plekken waar vet zich ongewenst kan ophopen.

Afvallen

Kokosvet stimuleert de stofwisseling, dus wordt voeding beter en sneller verwerkt. Dit is bevorderlijk voor het afvallen. Ook bevat kokosvet minder calorieën dan andere vetten. Het helpt het hongergevoel verminderen. Eveneens houdt het de bloedsuikerspiegel meer stabiel, het verhoogt namelijk de insulinegevoeligheid waardoor het lichaam beter kan inspelen op schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Vooral de koudgeperste vorm van kokosolie kan hierbij een positieve rol spelen.

Meer weerstand

Kokosvet bevat laurinezuur. Deze vorm van zuur, dat ook terug te vinden is in moedermelk, help het lichaam weerstand te bieden tegen bacteriën en virussen.

Cholesterol verlagen

Naast het bovenstaande voordeel heeft kokosvet nog een aantal andere positieve eigenschappen, waaronder een positief effect op High-density-lipoproteïne (HDL). Dit wordt namelijk verhoogd door de laurinezuur die in kokosvet zit. Een verhoging van de HDL brengt automatisch een verlaging van de cholesterol met zich mee.

Opname mineralen en vitamines

Ook heeft kokosolie een positief effect op de opname van verschillende mineralen bijvoorbeeld calcium en magnesium, en vitamines, zoals A, D, E en K. Dit zijn belangrijke mineralen en vitamines voor het functioneren van het lichaam. Vitamine D is bijvoorbeeld een vitamine die moeilijk terug te vinden is in het moderne eetpatroon. Een betere opname van de schaars aanwezige vitamine D is dus heel gezond.

Hoe kokosvet te gebruiken?

Kokosvet kan gebruikt worden om in te bakken. De samenstelling van kokosvet blijft gelijk, ook onder hoge temperaturen. Hierdoor wordt het niet kankerverwekkend en blijft het gezond. Als vorm van margarine kan het ook op brood worden gesmeerd of gebruikt worden in andere maaltijden zoals hartige taarten.
© 2014 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde zoete lekkernijen met kokosolieGezonde zoete lekkernijen met kokosolieKokosolie is een prima vet om mee te bakken. Koekjes, taarten en cakes krijgen een volle en typische kokossmaak en het i…
De geneeskracht van kokosolieDe geneeskracht van kokosolieKokosolie wordt gemaakt door gedroogde kokos te persen. Kokosolie wordt ook wel kokosvet genoemd, onder de 25 graden is…
4 Indonesische recepten met kokos voor 4 personenDe Indonesische keuken is door zijn eenvoudige maar verfijnde manier van koken met geurige en zeer gezonde kruiden en in…
Afvallen met kokosolieKun je afvallen met kokosolie? Kokosolie blijkt een echte superfood te zijn die je zeker kan helpen met het afvallen. Ho…

De geneeskracht van carambolaDe geneeskracht van carambolaDe carambola of stervrucht komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en de eilanden in de Pacifische Oceaan of Stille Oceaan…
De geneeskracht van cactusvijgDe geneeskracht van cactusvijgVan oorsprong groeit de cactusvijg in Mexico. In het wapen van dat land is de cactusvijg verwerkt. Hij wordt gecultiveer…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/High-density-lipoprote%C3%AFne
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosolie
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.