Kokosvet: de gezondheidsvoordelen
Op internet zijn verschillende berichtgevingen over kokosvet te vinden. De meningen over kokosvet zijn uiteenlopend, maar er is een steeds groter groeiende groep mensen die de gezondheidsvoordelen van kokosvet zien. Kokosvet is een gezond alternatief om dagelijks te gebruiken om in te bakken of op brood te smeren.
Kokosvet: een vorm van verzadigde vetten
Kokosvet, ook wel kokosolie genoemd, is een vorm van verzadigde vetten. Verzadigde vetten staan er om bekend ongezond te zijn. De vetten bestaan uit ‘langeketenvetzuren’. Deze vorm van vetzuren zijn moeilijk afbreekbeer. Doordat deze vetten nauwelijks af te breken zijn, zet het lichaam ze weg op de bekende plekken: de heupen, de benen en andere plaatsen waardoor overgewicht ontstaat. Kokosvet bestaat, als verzadigd vet zijnde, uit middellangeketen vetzuren, ook wel MCT genoemd.
Kokosvet, toch gezond?
Energiebron
Kokosvet is een gezondere vorm van vet doordat het MCT’s bevat. Hierdoor wordt deze vorm van vet snel, bijna net zo snel als koolhydraten, opgenomen door het lichaam en direct ingezet als energiebron. Doordat de vetten direct gebruikt worden, worden ze niet opgeslagen in de vetreserves zoals de buik, de heup en andere plekken waar vet zich ongewenst kan ophopen.
Afvallen
Kokosvet stimuleert de stofwisseling, dus wordt voeding beter en sneller verwerkt. Dit is bevorderlijk voor het afvallen. Ook bevat kokosvet minder calorieën dan andere vetten. Het helpt het hongergevoel verminderen. Eveneens houdt het de bloedsuikerspiegel meer stabiel, het verhoogt namelijk de insulinegevoeligheid waardoor het lichaam beter kan inspelen op schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Vooral de koudgeperste vorm van kokosolie kan hierbij een positieve rol spelen.
Meer weerstand
Kokosvet bevat laurinezuur. Deze vorm van zuur, dat ook terug te vinden is in moedermelk, help het lichaam weerstand te bieden tegen bacteriën en virussen.
Cholesterol verlagen
Naast het bovenstaande voordeel heeft kokosvet nog een aantal andere positieve eigenschappen, waaronder een positief effect op High-density-lipoproteïne (HDL). Dit wordt namelijk verhoogd door de laurinezuur die in kokosvet zit. Een verhoging van de HDL brengt automatisch een verlaging van de cholesterol met zich mee.
Opname mineralen en vitamines
Ook heeft kokosolie een positief effect op de opname van verschillende mineralen bijvoorbeeld calcium en magnesium, en vitamines, zoals A, D, E en K. Dit zijn belangrijke mineralen en vitamines voor het functioneren van het lichaam. Vitamine D is bijvoorbeeld een vitamine die moeilijk terug te vinden is in het moderne eetpatroon. Een betere opname van de schaars aanwezige vitamine D is dus heel gezond.
Hoe kokosvet te gebruiken?
Kokosvet kan gebruikt worden om in te bakken. De samenstelling van kokosvet blijft gelijk, ook onder hoge temperaturen. Hierdoor wordt het niet kankerverwekkend en blijft het gezond. Als vorm van margarine kan het ook op brood worden gesmeerd of gebruikt worden in andere maaltijden zoals hartige taarten.