De geneeskracht van kokosolie
Kokosolie wordt gemaakt door gedroogde kokos te persen. Kokosolie wordt ook wel kokosvet genoemd, onder de 25 graden is het namelijk hard. Kokosolie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. De niet-essentiële oliën die erin zitten zijn supergezond.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Kokosolie, het wondermiddel
De Latijnse naam voor de kokosnootboom is
Cocos Nucifera. Kokosolie wordt gewonnen uit de kokosnoot die groeit aan kokospalmen. Deze bijzonder mooie bomen kunnen 120 jaar oud worden en jaarlijks kunnen er zo´n 80 kokosnoten aan hangen. Vanaf dat ze vier jaar zijn dragen ze vrucht. Je kunt de kokosnoten zelf plukken door in de boom te klimmen of je raapt gevallen kokosnoten op. Van kokosvet wordt in tropische landen van alles gemaakt: van lampolie tot zeep. Je kunt het vet uitstekend gebruiken in de keuken. Om kokosolie te winnen wordt het eerst gedroogd. Gedroogde kokos noemt met kopra. Deze gedroogde kokos wordt in een oliemolen uitgeperst.
Kokosvet
Kokosvet is een hoogwaardig voedingsproduct en kent door zijn zoete smaak diverse keukentoepassingen. In tropische landen is kokosvet altijd vloeibaar maar wanneer het in landen komt waar de temperatuur nooit boven de 25 graden uitkomt, wordt het vanzelf hard. Als je het zou verwarmen door het op een verwarming te zetten, wordt het weer liquide. Kokosolie ligt in
Nederland in pakjes en doosjes in de biologische winkel. Je kunt ermee bakken. Het is eveneens lekker om het op je brood te smeren.
Kokosvet als huidbeschermer
Kokosvet wordt in de landen waar kokospalmen groeien veel gebruikt om de huid te beschermen tegen zon, wind en regen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit een prima manier is om de huid te beschermen. Door de oprukkende beschaving doen mensen kleren aan maar kleren en kokosvet is geen goede combinatie; men laat het kokosvet als huidbeschermingsmiddel in de tropen steeds vaker achterwege. Hierdoor beginnen tropenbewoners huidproblemen te ontwikkelen. Ook al heb je kleren aan, dan kun je blote armen en andere lichaamsdelen prima insmeren met kokosvet.
Kokosvet tegen wallen
Sommige cosmetica-experts zweren erbij dat kokosvet oogkwalen kan verminderen. Je moet dan voor het slapen gaan de oogwallen insmeren met kokosvet en dit met je wijs- en middelvinger langzaam trommelend inmasseren. Zo verdwijnen donkere oogranden en wallen.
Kokosvet bij Alzheimer
Kokosvet kun je op je brood smeren in plaats van boter. De oliën die erin zitten zijn goed voor de hersenen. Fytotherapeuten raden het eten van kokosvet aan voor mensen met Alzheimer. De hersenen bestaan voor een groot deel uit vetten. Omdat we steeds vaker ongezonde vetten eten degenereren de hersenen doordat er kleine ontstekingsreacties op celniveau plaatsvinden. Dat kan worden tegen gegaan door het eten van kokosvet op de boterham.
Kokosvet, goed voor je haar
Kokosvet is naast goed voor de huid ook goed voor het haar. Het gaat beschadigd en futloos haar tegen. Masseer de hoofdhuid en het haar in met dit vet, laat het 10 tot 15 minuten intrekken en was het daarna weer uit met een shampoo. Het haar zal zijn glans hervinden en wordt soepel en zacht. Je kunt snel de gebroken uiteinden van je haar behandelen door op de vingertoppen wat olie te doen en de haarpunten
Kokosnoten op de fiets /
Bron: Pratheepps, Wikimedia Commons (CC0)hiermee in te wrijven.
Vetzuren in kokosolie:
- Octaanzuur: 9.2%
- Dodecanzuur: 45%
- Myristinezuur: 20.8%
- Palmitinezuur: 8.5%
- Stearinezuur: 2.3%
- Oliezuur: 6.4%
- Overige vetzuren: 1%
Lees verder