De geneeskracht van bernagie-olie

Bernagie staat beter bekend als komkommerkruid. Deze geneeskrachtige plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Over de bladeren zitten kleine, fijne haartjes en de bloemetjes zijn fel oplichtend blauw. Vroeger werd bernagie als groente gekookt. De bloemetjes en het blad zijn eetbaar en geven gerechten en dranken een frisse smaaktoon. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Bernagiebloem / Bron: Magnus Manske, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bernagiebloem / Bron: Magnus Manske, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Wollig medicijn

Bernagie was reeds in het oude Griekenland en bij de antieke Romeinen bekend als geneeskruid. In de wetenschap gebruiken we Latijnse namen voor planten zodat er nooit misverstand kan bestaan welke plant bedoeld wordt. De Latijnse naam voor Bernagie is Borrago Officinalis. Borra komt van het Italiaanse woord voor wol. Dat is een logische associatie als je de wollige bladeren van deze plant bevoelt. Officinalis is een toevoeging die alle geneeskruiden kregen. Officinalis betekent namelijk: ´uit de werkplaats van de apotheker´. Later heeft dit woord de betekenis ´officieel´ gekregen.

Gezonde vetzuren

Bernagie-olie wordt uit de zaadjes van komkommerkruid gewonnen. Van alle stoffen op aarde bevat alleen moedermelk meer gamma-linoleenzuur dan bernagie-olie. Naast gammalinoleenzuur zit in bernagie-olie het nog gezondere basis omega 6 linolzuur, wat je niet moet verwarren met fabrieksmatig verwerkt linolzuur. Deze meervoudige onverzadigde vetzuren samen zorgen voor een algemeen lichamelijk welbevinden en een gezonde stofwisseling.

Bernagie-olie tegen tal van ziekten

Gamma-linoleenzuur en linolzuur samen doen de bloeddruk dalen en bloedklontering verminderen. Daarnaast helpt bernagie-olie tegen huidziekten zoals neurodermitis. Bij mensen met eczemen, bloedvataandoeningen, stofwisselingsziekten, jicht, reumatische aandoeningen, diabetes mellitus, aderverkalking en overgangsklachten kan bernagie-olie klachten verminderen.

Bernagie voor de gewrichten

Bovenal staat bernagie-olie bekend als middel om de gewrichten soepeler te maken. Inname van bernagie-olie hoeft niet in grote hoeveelheden; tweemaal daags 20 druppels zijn genoeg om een therapeutisch effect tegen genoemde aandoeningen te verkrijgen.

Essentiële vetzuren bernagie-olie

In bernagie-olie zit onder andere zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Het linolzuur behoort samen met alfalinoleenzuur tot de twee enige essentiële vetzuren. Dat betekent dat het lichaam deze vetzuren niet kan aanmaken terwijl ze wel noodzakelijk zijn. Vetzuren in bernagie-olie:
  • Linolzuur: 38.5%
  • Oliezuur: 17.5%
  • Palmitinezuur: 11%
  • Stearinezuur: 4.0%
  • Gammalinoleenzuur: 21.5%
  • Overige: 7.5%

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidengeneeskunde: bernagie (borago officinalis)Kruidengeneeskunde: bernagie (borago officinalis)Bernagie, door sommigen ook wel komkommerkruid genoemd, is een kruid dat in de kruidengeneeskunde bekend staat als ideal…
Bernagie of Borago officinalis: Leve het komkommerkruidBernagie of Borago officinalis: Leve het komkommerkruidNee, er groeien geen komkommers in het komkommerkruid, ofwel Borago officinalis. Wel doet de smaak van het komkommerkrui…
De geneeskracht van bernagie of komkommerkruidDe geneeskracht van bernagie of komkommerkruidBernagie past prima in de vaste kruidentuin. Bernagie heeft leuke kleine stervormige blauwe bloemetjes. De bladeren zijn…
Bernagie tegen melancholieHemelsblauwe lieve bloemen met ruwbehaarde bladeren. Zo ziet en voelt Borago officinalis. De lieve naam Bernagie en de r…

De geneeskracht van druivenpitolieDe Latijnse naam voor de druivenstruik of wijnrank is Vitis Vinifera. Druiven zijn lekker en beschikken over een prima v…
Bronnen en referenties
  • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
  • Boek: het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  • Chemokuur verrijkt met bernagie-olie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23460824
  • Afbeelding bron 1: Magnus Manske, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Toine, 09-03-2015
Kan ik deze olie in capsules krijgen. Ik heb een infarct gehad en heb nog reguliere medicatie, kan dit samen gebruikt worden. Ik gebruik een bloedverdunner Acetylsalicylzuur Crestor een (simvastine) en Perindopril. Al deze medicijnen moet ik blijven gebruiken.De bijwerkingen hiervan zijn van alle 3 de preparaten jeuk en een soort galbulten ook veroorzaken ze somberheid en angst aanvallen. Ik merk dat ik geestelijk hard moet werken om niet aan het laatste toe te geven maar aan de huid problemen kan ik zelf niets doen.De enige optie was om iets te gebruiken tegen de jeuk, met de kans op weer andere bijwerkingen.Graag uw advies hierin en hoe hoog moet de concentratie van de capsules zijn. Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 04-05-2015
U zegt: deze medicijnen moet ik blijven gebruiken´. Bent u dan geen baas over uw eigen lichaam? Lees ook het artikel: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/116689-statines-werken-niet.html Er zijn natuurlijke bloedverdunners zonder bijwerkingen zoals bleekselderij en ginkgo biloba.

Bernagie-olie kun je op de huid aanbrengen.

Postema, 24-10-2014
In welke winkel is deze olie te koop? Liever niet via internet Reactie infoteur, 24-10-2014
Ik maak liever geen reclame maar het is te koop in diverse winkels waar ze natuurlijke supplementen verkopen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.