Kruidengeneeskunde: bernagie (borago officinalis)

Kruidengeneeskunde: bernagie (borago officinalis) Bernagie, door sommigen ook wel komkommerkruid genoemd, is een kruid dat in de kruidengeneeskunde bekend staat als ideale huidreiniger. Toegepast bij huidklachten is bernagie dikwijls verkrijgbaar onder de naam borage olie. Bernagie is daarnaast een kruid dat energie geeft en je in optimale staat van alertheid brengt. Je kunt bernagie op verschillende manieren verwerken, zoals in de vorm van bernagie thee en bernagie olie. Ook het sap van bernagie kun je gebruiken.

Bernagie (borago officinalis)

Bernagie is een kruid dat in 1597 door de kruidendeskundige John Gerard werd beschreven als een kruid dat altijd vreugde brengt. Inmiddels weten we dat bernagie de bijnieren aanzet tot het produceren van adrenaline. Adrenaline is een hormoon dat het lichaam in optimale staat van alertheid brengt en energie geeft. Bernagie is een eenjarige plant die erg gemakkelijk te kweken is. Bernagie groeit namelijk ook in slechte grond nog. Zowel de bloemen, zaden als de bladeren kunnen gebruikt worden. Bernagie staat ook wel bekend als bijenlokker.

Bernagie wordt door sommigen ook wel komkommerkruid genoemd. Bernagie heeft namelijk een smaak die enigszins met de smaak van komkommer te vergelijken is. Ook steekneus, prikneus en nachtlicht zijn termen die weleens gebruikt worden om bernagie te beschrijven.

LET OP!
Het gebruik van geneeskrachtige en medicinale kruiden moet altijd in overleg met een arts gebeuren. Sommige kruiden kunnen namelijk een wisselwerking met voorgeschreven medicijnen hebben, waardoor de werking van de medicijnen vermindert of juist versterkt. Ook kunnen sommige kruiden of delen ervan allergische reacties veroorzaken. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Genezende effecten van bernagie

Bernagie is herkenbaar aan haar felpaarse bloemetjes / Bron: Olivier, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bernagie is herkenbaar aan haar felpaarse bloemetjes / Bron: Olivier, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
De verschillende onderdelen van de plant hebben verschillende heilzame effecten. De bloemen en de bladeren stimuleren de werking van de bijnieren, bevorderen de melkproductie en werken vochtafdrijvend. De zaden verlichten eczeem, verlichten menstruatieklachten en helpen bij reuma. Vroeger werden de bloemen ook wel gebruikt in hoestsiroop. Bernagie is zeer geschikt voor mensen die een zoutarm dieet moeten volgen. Bernagie voorziet het lichaam namelijk in extra mineralen.

Toepassingen van bernagie

De bernagie is een erg veelzijdige plant. Vrijwel alle bestanddelen van de plant kunnen gebruikt worden om te verwerken in gerechten en heilzame producten. Let er bij het bereiden van bernagie in gerechten en thee op dat je de bladeren niet kookt. Hierdoor verdwijnen de gezonde vitamines namelijk uit de bladeren.

Bernagie thee

Bernagie thee bevordert de melkproductie van borstvoedende moeders, met name wanneer het gecombineerd wordt met venkel. Je kunt het ook uitstekend drinken in een vroeg stadium van longziekten, verkoudheden en koorts. Voor een kop kruidenthee van bernagie moet je 500 milliliter heet (maar geen kokend!) water aan 30 gram gedroogde of 75 gram verse bernagie bladeren toevoegen. Laat het geheel ongeveer tien minuten trekken en giet het vocht door een zeef om de bladeren uit het theewater te halen.
Vrijwel elk bestanddeel van bernagie kan gebruikt worden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Vrijwel elk bestanddeel van bernagie kan gebruikt worden / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Bernagie sap

Wanneer je niet lekker in je vel zit, verdrietig bent of je gespannen voelt kun je bernagie sap drinken. Je maakt bernagie sap door verse bladeren uit te persen en dagelijks ongeveer drie maal 10 milliliter te drinken. Je kunt van dit sap ook een kalmerende lotion voor de jeukende en droge huid maken. Meng hiervoor 40 milliliter rozenwater met 20 milliliter van bernagiesap, gedistilleerde toverhazelaar en muurtinctuur. Je kunt het sap eventueel ook mengen met eenzelfde hoeveelheid water en dit met watjes op de huid aanbrengen. De huid zal verfrist worden, ontspannen en minder rood worden doordat de haarvaatjes in de huid vernauwen.

Bernagie olie (borage olie)

Van de zaden van bernagie kan bernagie olie gemaakt worden. In de winkel is deze olie doorgaans verkrijgbaar onder de naam borage olie, naar de Latijnse naam van het kruid. Borage olie kan gebruikt worden bij reumatische aandoeningen en menstruatiestoornissen. Sommige mensen gebruiken borage olie als alternatief voor teunisbloem olie. Borageolie heeft ook een genezende werking bij huidklachten. Bernagie is namelijk een ideale huidreiniger. Bernagie olie is ook in capsules verkrijgbaar.
© 2011 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van bernagie-olieBernagie staat beter bekend als komkommerkruid. Deze geneeskrachtige plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeeg…
Bernagie of Borago officinalis: Leve het komkommerkruidBernagie of Borago officinalis: Leve het komkommerkruidNee, er groeien geen komkommers in het komkommerkruid, ofwel Borago officinalis. Wel doet de smaak van het komkommerkrui…
De geneeskracht van bernagie of komkommerkruidDe geneeskracht van bernagie of komkommerkruidBernagie past prima in de vaste kruidentuin. Bernagie heeft leuke kleine stervormige blauwe bloemetjes. De bladeren zijn…
Bernagie tegen melancholieHemelsblauwe lieve bloemen met ruwbehaarde bladeren. Zo ziet en voelt Borago officinalis. De lieve naam Bernagie en de r…

Kruidengeneeskunde: smeerwortel (symphytum officinale)Kruidengeneeskunde: smeerwortel (symphytum officinale)De smeerwortel is een kruid dat in de kruidengeneeskunde bekend staat om haar helende effecten bij kneuzingen en verstui…
ElektrotherapieElektrotherapieElektrotherapie: depressie, interferentie, fysiotherapie, psychiatrie, myomed, tens. Elektrotherapie wordt toegepast ter…
Bronnen en referenties
  • Houbrechts, D. (2002). 101 kruiden vragen: praktische wenken van anijs tot zuring. lanno TERRA
  • Ody, P. (1993). Handboek heilzame kruiden. Tirion.
  • Strandberg, M. (1976). De gezonde moestuin: zelf biologisch groenten, kruiden en kleinfruit kweken. Groenboekerij.
  • Afbeelding bron 1: Olivier, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 10-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.