De geneeskracht van sesamolie

De geneeskracht van sesamolie De Latijnse naam voor sesam is Sesamum Indicum. De sesamplant behoort tot de oudste gecultiveerde planten van de moderne mensheid. Waarschijnlijk is het de oudste plant die is gekweekt om zijn olie. Van oorsprong groeide de sesamplant alleen in India, China en Korea. De sesamplant is éénjarig en wordt ongeveer 1 meter 20 hoog. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Sesamplant / Bron: Franz Xaver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sesamplant / Bron: Franz Xaver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Basis omega 6

Sesamzaad bevat veel basis omega 6-vetzuur. Deze essentiële olie is belangrijk voor het lichaam. Het lichaam neemt in noodgevallen andere vetzuren op maar geeft de voorkeur aan basis omega 6, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Positieve werking op de psyche

Basis omega 6 heeft een positieve werking op de psyche. Dat komt met name omdat het naast omega 6 ook vitamine B6 bevat. Wanneer je de neiging hebt om onevenwichtig of depressief te zijn kun je regelmatig sesamolie gebruiken in het eten als preventief middel. Het feit dat een depressie kan worden veroorzaakt door omega 6-tekort en vitamine B-tekort wordt steeds vaker geaccepteerd door psychiaters. Het kan om deze reden eveneens aangewend worden bij PMS en vrouwen in de overgang.

Sesamzaad wordt eerst mechanisch geperst en daarna gefilterd. Sesam wordt zelfs anno 2013 nog steeds overwegend met de hand geplukt.

Goed voor hart, diabetes en spijsvertering

Basis omega 6 is een onmisbare voedingsstof voor het lichaam en het ondersteunt het hart en het bloedvatensysteem. Oliezuur zorgt voor een gezonde werking van de galsekretie. Daardoor ondersteunt het de lever in zijn werking. Alfred Vogel, de beroemde natuurgeneeskundige uit Zwitserland, raadde mensen met leverproblemen aan sesamzaad of sesamolie te gebruiken. In de natuurgeneeskunde wordt sesamolie gebruikt bij hoge bloeddruk, diabetes en trombose.

Goed voor de huid

Door inname van sesamolie wordt niet alleen het inwendige lichaam gezonder; het is eveneens goed voor de huid. Uiteraard moet je met voedingswaar altijd minstens een paar weken doorgaan wil het effect bereiken. Doordat de lever beter werkt wordt de huid ook mooier. Alles staat in het lichaam in verbinding met elkaar. Een slecht werkende lever kan leiden tot huidproblemen zoals eczeem.

Sesamolie op de huid smeren

Je kunt sesamolie gewoon op de huid doen. Het trekt snel in de huid. De huid regenereert sneller waardoor het beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Nadat de olie is ingetrokken in de huid geeft sesam een weldadig huidgevoel. Van nature heeft sesamolie een beschermingsfactor van 3 of 4. Het kan prima worden ingezet om de huid tegen de zon te beschermen. Daarnaast kun je sesamolie gebruiken om huidveroudering tegen te gaan. Sesamolie is eveneens een prima olie om kinderen en baby´s ter huidbescherming mee in te smeren. Vrouwen in de overgang wordt soms aangeraden sesamolie te gebruiken tegen vaginale droogte.

Ontgifter

Sesamolie is ideaal als aanvulling op een voorjaarskuur. Het heeft ontgiftende eigenschappen doordat het meerdere factoren in de stofwisseling ondersteunt. Verder leidt het gifstoffen uit het lichaam. En sterkt deze olie het immuunsysteem.

Sesamolie tegen kanker

In 2010 bevestigde de universiteit van Texas de antikankerwerking van sesamzaad. Een ander onderzoek uit 2010 zag in sesamzaad eveneens een kankerwerende werking alleen legde dit onderzoek de antikankerwerking bij het polyfenol sesamine.

Inhoudsstoffen sesamolie

Sesamzaad bevat bijzonder veel kalium. Ook bevat het magnesium, koper, calcium, ijzer, zink en vitamine B6.

Vetzuren in sesamzaad:

 • Palmitinezuur: 8%
 • Stearinezuur: 4%
 • Oliezuur: 40%
 • Linolzuur: 42.7%
 • Overige vetzuren: 2.5%

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden en voedsel voor zwangere vrouwenKruiden en voedsel voor zwangere vrouwenEr zijn kruiden en voedselsoorten die extra gezond zijn voor moeders en baby's. Als je in verwachting bent kan het verst…
De geneeskracht van broccolispruiten of broccolikiemenDe geneeskracht van broccolispruiten of broccolikiemenBroccolispruiten zijn nog gezonder dan broccoli zelf. Broccolispruiten zijn de pas ontkiemde zaadjes van een broccolipla…
De geneeskracht van knolselderijDe geneeskracht van knolselderijKnolselderij kan gegeten worden als alternatief voor aardappels. De knol is veel voedzamer dan aardappels. Knolselderij…
De geneeskracht van hazelnootolieDe geneeskracht van hazelnootolieDe hazelnoot komt als één van de weinige noten oorspronkelijk uit Europa. Vrijwel alle andere nootsoorten komen elders u…

De geneeskracht van tarwekiemolieDe geneeskracht van tarwekiemolieDe Latijnse naam voor tarwekiemen is Triticum Vulgare. Tarwe komt van origine uit Centraal Azië. Tegenwoordig wordt dit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sanjay ach, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Brian Peskin: het vezwegen verhaal van kanker
 • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
 • http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/psyche/1955/pak-je-pms-aan
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Sesame_oil#Alternative_medicine
 • Sesamolie tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20460401
 • Seseamine tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895997/
 • Afbeelding bron 1: Franz Xaver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Marijke, 28-12-2014
Goedemorgen,
Ik ben op zoek naar een recept van een vaginale olie. De olie bestond voornamelijk uit sesamolie. Het recept stond in een gezondnu van 2014. Ik ben het recept helaas kwijtgeraakt. Kunt u mij helpen?
Dank alvast voor de moeite.
Marijke Kuijpers Reactie infoteur, 03-05-2015
Dat recept ken ik niet maar sesamolie puur gebruiken is een goede optie. Daarnaast kun je afwisselen met kokosolie, wat ook goed is als vaginale olie.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.