De geneeskracht van hazelnootolie

De geneeskracht van hazelnootolie De hazelnoot komt als één van de weinige noten oorspronkelijk uit Europa. Vrijwel alle andere nootsoorten komen elders uit de wereld. Uiteraard heeft de hazelnootboom zich inmiddels verspreid naar Azië en Noord Amerika. Hij wordt om zijn noten gekweekt in Spanje, Turkije, Italië en de V.S. De hazelnootboom gedijt prima in het Middellandse Zeeklimaat. Naast de waardevolle oliën is hazelnoot een rijke bron aan eiwitten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening hazelnootboom / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening hazelnootboom / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Hazelnoot in de geschiedenis

Voor Kelten, Germanen en Vikingen was de hazelnootboom heilig. Keltische en Germaanse priesters gebruikten hazelnoothout om een toverstaf of wichelroede mee te snijden. Een staf van hazelnoothout zou slangen kunnen afweren. In het oude Griekenland was de hazelnoot symbool van vruchtbaarheid. De noot werd bij huwelijken in het rond gestrooid. Voor de Germanen was de hazelnoot eveneens een uitdrukking van seksualiteit.

Corylus Avellana

Hazelnootolie is een gele olie. Voor het maken van een liter hazelnootolie is drie kilo hazelnoot nodig. De Latijnse naam voor hazelnootboom is Corylus Avellena. Corylus komt van ´helm´. Hij heeft deze naam gekregen omdat de notenschil op een helm lijkt. Er zijn veel fossiele bladafdrukken van de hazelnoot gevonden wat doet vermoeden dat de boom al bestond toen de mensheid net begon op te staan.

Hazelnootolie voor de stofwisseling

Hazelnootolie is zeer gezond. Het regelt de stofwisseling en bevordert de galproductie. De waarde van hazelnootolie is van nut voor het hele lichaam. Het bevat vitamine A, B1, B2, C, E mangaan en ijzer. Daardoor is het een goede noot om regelmatig op te nemen in het voedingspatroon. Het voorkomt bloedarmoede doordat het mangaan en ijzer bevat.

Hazelnoot in de maaltijd

Hazelnootolie heeft een krachtige nootsmaak waardoor hij goed tot zijn recht komt in een salade. Je kunt de noot verwerken in desserts; hazelnoot heeft zelf iets zoetigs waardoor het zich uitstekend met andere zoetheden zoals honing laat combineren. Op de pannenkoek is hazelnootolie eveneens een lekkernij.

Medicinale werking hazelnootolie

Hazelnootolie kan een hulpmiddel zijn bij talrijke huidaandoeningen. Het is in ieder geval goed tegen droge huid. De hazelnoot werkt weefselbeschermend en bloedvatvernauwend. Door deze medicinale werkzaamheden is de hazelnoot een prima middel bij couperose en spataders. Wanneer hij over de borst wordt ingewreven kan het luchtwegproblemen oplossen.

Vetzuren in hazelnootolie:

  • Palmitinezuur: 6.0%
  • Stearinezuur: 2.0%
  • Oliezuur: 78%
  • Linolzuur: 14%

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van hazelnootDe geneeskracht van hazelnootIn de herfst kun je in het bos hazelnoten van de grond oprapen zodat je voor de hele winter, lente en zomer een voorraad…
Hazelnoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde hazelnootHazelnoten: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde hazelnootHazelnoten zijn de vruchten van een grote struik, de hazelaar, die, volwassen, 4 tot 6 meter meter hoog kan worden. Haze…
Is studentenhaver gezond?Is studentenhaver gezond?Studentenhaver is een mix van noten en vruchten. De noten die het meest gebruikt worden zijn cashewnoten, walnoten, aman…
Hazelnoten: Voordelen voor de gezondheidHazelnoten: Voordelen voor de gezondheidHazelnoten vormen een smakelijke snack en zijn een geweldige aanvulling op veel gerechten. Hazelnoten hebben een zoete s…

De geneeskracht van hennepolieHennepolie heeft een ideale verdeling in essentiële vetzuren: ongeveer twee delen basis omega 6 op één deel basis omega…
Het ontbijt overslaan, brengt grote risico's met zich mee!Het ontbijt overslaan, brengt grote risico's met zich mee!Veel mensen op aarde slaan regelmatig het ontbijt over. Men doet dit uit haast, uit het niet hebben van trek, het niet h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
  • Boek: Het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  • http://www.anthemis.nl/aromabasis/hazelnoot.htm
  • Wetenschappelijk onderzoek naar hazelnootolie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1702537/
  • Afbeelding bron 1: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Christine, 02-10-2013
Waar kun je hazelnootolie kopen? gr Reactie infoteur, 02-10-2013
Omdat in het artikel wordt gerept over het genezend vermogen van hazelnootolie kan ik geen link maken naar een hazelnootolieverkoopwebsite of biologische winkel. Dat is namelijk niet volgens de richtlijnen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.