De geneeskracht van hazelnootolie

De geneeskracht van hazelnootolieDe hazelnoot komt als één van de weinige noten oorspronkelijk uit Europa. Vrijwel alle andere nootsoorten komen elders uit de wereld. Uiteraard heeft de hazelnootboom zich inmiddels verspreid naar Azië en Noord Amerika. Hij wordt om zijn noten gekweekt in Spanje, Turkije, Italië en de V.S. De hazelnootboom gedijt prima in het Middellandse Zeeklimaat. Naast de waardevolle oliën is hazelnoot een rijke bron aan eiwitten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening hazelnootboom / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening hazelnootboom / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Hazelnoot in de geschiedenis

Voor Kelten, Germanen en Vikingen was de hazelnootboom heilig. Keltische en Germaanse priesters gebruikten hazelnoothout om een toverstaf of wichelroede mee te snijden. Een staf van hazelnoothout zou slangen kunnen afweren. In het oude Griekenland was de hazelnoot symbool van vruchtbaarheid. De noot werd bij huwelijken in het rond gestrooid. Voor de Germanen was de hazelnoot eveneens een uitdrukking van seksualiteit.

Corylus Avellana

Hazelnootolie is een gele olie. Voor het maken van een liter hazelnootolie is drie kilo hazelnoot nodig. De Latijnse naam voor hazelnootboom is Corylus Avellena. Corylus komt van ´helm´. Hij heeft deze naam gekregen omdat de notenschil op een helm lijkt. Er zijn veel fossiele bladafdrukken van de hazelnoot gevonden wat doet vermoeden dat de boom al bestond toen de mensheid net begon op te staan.

Hazelnootolie voor de stofwisseling

Hazelnootolie is zeer gezond. Het regelt de stofwisseling en bevordert de galproductie. De waarde van hazelnootolie is van nut voor het hele lichaam. Het bevat vitamine A, B1, B2, C, E mangaan en ijzer. Daardoor is het een goede noot om regelmatig op te nemen in het voedingspatroon. Het voorkomt bloedarmoede doordat het mangaan en ijzer bevat.

Hazelnoot in de maaltijd

Hazelnootolie heeft een krachtige nootsmaak waardoor hij goed tot zijn recht komt in een salade. Je kunt de noot verwerken in desserts; hazelnoot heeft zelf iets zoetigs waardoor het zich uitstekend met andere zoetheden zoals honing laat combineren. Op de pannenkoek is hazelnootolie eveneens een lekkernij.

Medicinale werking hazelnootolie

Hazelnootolie kan een hulpmiddel zijn bij talrijke huidaandoeningen. Het is in ieder geval goed tegen droge huid. De hazelnoot werkt weefselbeschermend en bloedvatvernauwend. Door deze medicinale werkzaamheden is de hazelnoot een prima middel bij couperose en spataders. Wanneer hij over de borst wordt ingewreven kan het luchtwegproblemen oplossen.

Vetzuren in hazelnootolie:

  • Palmitinezuur: 6.0%
  • Stearinezuur: 2.0%
  • Oliezuur: 78%
  • Linolzuur: 14%


Lees verder

© 2013 - 2025 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
  • Boek: Het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  • http://www.anthemis.nl/aromabasis/hazelnoot.htm
  • Wetenschappelijk onderzoek naar hazelnootolie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1702537/
  • Afbeelding bron 1: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties
Christine, 02-10-2013
Waar kun je hazelnootolie kopen? grReactie infoteur, 02-10-2013
Omdat in het artikel wordt gerept over het genezend vermogen van hazelnootolie kan ik geen link maken naar een hazelnootolieverkoopwebsite of biologische winkel. Dat is namelijk niet volgens de richtlijnen.