InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > De geneeskracht van olijfolie

De geneeskracht van olijfolie

De geneeskracht van olijfolie De Latijnse naam voor olijfolie is Olea Europaea. Olijfbomen behoren tot de oudste gecultiveerde bomen van de moderne mensheid. Ze gedijen goed in Klein Azië en het Middellandse Zeegebied. Olijfbomen kunnen oeroud worden. In Griekenland staat een olijfboom die maar liefst 2000 jaar oud is. De olijfboom wordt ook ´de heilige boom van de antieken´ genoemd. Het is een boom die goed tegen droogte en hitte kan. Daarnaast overleeft hij vorstperioden. De olijfboom kan zo´n 10 meter hoog worden en hij heeft groene bladeren met een zilverachtig glimmend laagje erop. Vanaf het zevende jaar draagt een olijfboom vruchten.
Olijfboom in Damascus / Bron: Bryn Pinzgauer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Olijfboom in Damascus / Bron: Bryn Pinzgauer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Inhoud:


Olijfolie, bij uitstek geschikt om in te bakken

Olijfolie wordt uit olijven geperst. De oogst van olijven is relatief complex, vandaar dat olijfolie een beetje duur is. In olijfolie zit onverzadigd vetzuur, namelijk oliezuur. Dit vetzuur heeft als eigenschap dat het lang houdbaar en hittestabiel is. Je kunt er daarom goed in bakken. Toch is het aan te raden om de olie niet te lang alleen in de pan te laten. Wat je kan doen is: je zet een pan met anti-aanbaklaag op het vuur, zonder olie. Je gooit de eerste groenten erin die je wilt roerbakken; meestal is dat een gesneden uitje. Wanneer het uitje 20 tot 30 seconden in de pan sist gooi je er olijfolie bij. Vervolgens doe je de andere groenten of wat dan ook in de pan. Op deze manier blijven de geneeskrachtige stoffen in olijfolie beter bewaard dan wanneer je de olie eerst verhit voordat je er iets in bakt.

Medicinale werking olijfolie

Olijfolie is voedingsrijk en een goede olie voor dagelijks gebruik in de keuken. Olijfolie heeft de beschikking over vitamine A, D en E. Deze olie heeft als medicinale werking dat het reumatische aandoeningen tegen gaat. Daarnaast stimuleert het de galaanmaak en als gevolg daarvan wordt de hele spijsvertering verbetert. Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek kan olijfolie de ziekte kanker reduceren. Wetenschappers denken dat dit te maken heeft met koolwaterstof welke vrije radicalen aan
Olijf / Bron: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Olijf / Bron: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
zich binden. Aan de andere kant kan hier een voor velen onbekend mechanisme aan het werk zijn. Wetenschappers hebben uitgezocht dat als er oliezuur en basis omega 6 linolzuur in voeding zit, dat het lichaam de voorkeur geeft aan omega 6. Deze stof wordt in het celmembraan opgenomen en speelt daar de rol van zuurstofdoorlatend vliesje. Met andere woorden: basis omega 6 is zeer belangrijk voor het zuurstofmetabolisme in een cel. Otto Warburg, de Duitse professor en nobelprijswinnaar die leefde in de 20e eeuw, zag in dat een zuurstoftekort tot kanker leidt. Hij werd niet begrepen maar hernieuwd onderzoek in verband met oliën en kanker leidt telkens weer tot het inzicht dat basis omega 3 en basis omega 6 vetzuren kanker voorkomen en genezen, zolang de kanker niet in een te ver gevorderd stadium zit. De optimale verhouding van basis omega 6 tot basis omega 3 wordt verkregen als je lijnzaadolie toevoegt aan olijfolie. Je kunt uiteraard ook olijfolie en lijnzaadolie los van elkaar gebruiken; als je er maar op let dat je van beide oliën ongeveer een eetlepel per dag binnen krijgt. Dat is genoeg om kanker te voorkomen, meldt Brian Peskin in zijn boek ´Het verzwegen verhaal van kanker´.

Uitwendig gebruik olijfolie

Olijfolie kun je uitwendig gebruiken. Het is een prima massageolie. Daarnaast wordt het gebruikt tegen brandwonden of bijvoorbeeld tegen zonnebrand en het vervellen. Je kunt eveneens olijfolie opsmeren als je in de zon ligt; de Spanjaarden, Italianen en Grieken deden vroeger niet anders.

Meer onderzoeken naar olijfolie als geneesmiddel bij kanker

Niet alleen Warburg en Peskin zien kankerwerende effecten in olijfolie. Onderzoekers van het Kroatische Gynecology, Obstetrics and Menopause Clinic zagen dat olijfolie borst- en darmkanker kan tegengaan. Het verschil tussen hun onderzoeken en dat van Warburg is dat de Kroatische onderzoekjers oliezuur aanwezen als kankerbestrijdende stof terwijl voor Warburg en Peskin dat juist de essentiële
Olijfolie / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)Olijfolie / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)
vetzuren zijn. De Italiaanse universiteit van Catalania heeft eveneens gegeconstateerd dat olijven goed werken tegen kanker maar zij wezen weer polyfenolen aan als antikankerstof. Ook een onderzoek van de universiteit van Californië wezen polyfenolen aan als oorzaak van de kankerwerende effecten van olijfolie. Hierbij kan worden aangetekend dat het relatief makkelijk is om te ontdekken dat er een geneeskracht is van een product zoals olijfolie maar het is wetenschappelijk gezien zeer moeilijk om na te gaan welke biochemische processen daaraan ten grondslag liggen. Wetenschappers doen in feite een gok. Ze zeggen: De geneeskracht tegen kanker wordt verondersteld veroorzaakt te zijn door polyfenolen. Wanneer ze vervolgens onderzoek daarnaar gaan doen dan blijkt het onderzoek hun idee te bevestigen. Het is ingewikkeld om alle mogelijkheden open te houden en kijken wat er zoals gebeurd in een lichaamscel; daardoor kunnen onderzoekers tot totaal verschillende uitkomsten komen; het uitgangspunt is essentieel. Feit blijft dat – hoe dan ook- olijfolie kankerwerend is en de kankercellen dood maakt.

Overige ziekten waarbij olijfolie helpt

Olijfolie werkt niet alleen genezend en voorkomend bij kanker maar ook bij Alzheimer, hart- en vaatziekten, osteoporosis en premenstrueel syndroom. Voor Alzheimer en hart- en vaatziekten geldt dat de essentiële oliën cruciaal zijn. De hersens bestaan in feite voor een groot deel aan vet en door ongezonde vetten te eten zoals margarine, transvetten en bewerkte, goedkope oliën is de kans op het krijgen van Alzheimer aanmerkelijk groter. Volgens een onderzoek van de universiteit van Pernambuco in Brazilië is de kans op verschijnselen als depressie, opvliegers en acné tijdens PMS veel kleiner als vrouwen essentiële oliën tot zich nemen.

Olijfolie tegen osteoporose?

Olijfolie wordt verondersteld tegen osteoporose te helpen. Dat olijfolie tegen osteoporose zou helpen is maar de vraag. In Zuid Europa wordt veel olijfolie gegeten en is minder osteoporose. In Portugal zijn minder botbreuken dan in Nederland. Dit heeft niet per sé iets met olijfoliegebruik te maken. Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk weer een directe link tussen het drinken van melk en osteoporose. Het is een mythe dat calcium uit melk goed is voor de botten. Wat weinig mensen weten is dat melk juist osteoporose veroorzaakt omdat er een teveel aan calcium in zit. Hierdoor reageert het lichaam door calcium af te voeren. In Zuid Europa wordt aanzienlijk minder melk gedronken dan in Nederland. In Nederland wordt het drinken van melk gesubsidieerd met ongeveer 20 miljoen euro per jaar, bijvoorbeeld door kinderen schoolmelk te geven. Dit is een vorm
Olijfbomen volgens Van Gogh / Bron: Vincent van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)Olijfbomen volgens Van Gogh / Bron: Vincent van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)
van zuivelreclame; overheidssubsidie op een bedrijfstak, onder het valse mom van gezondheidsbevorderende doelen. Kortom: het is een feit dat in Zuid Europa minder botbreuken en minder osteoporose voorkomt. Waarschijnlijk is het gegeven dat men aldaar minder melk drinkt de oorzaak van, en doet de stelling dat olijfolie osteoporose bestrijdt geen opgang.

Vetzuren in olijfolie:

  • Palmitinezuur: 10.7%
  • Stearinezuur: 2.4%
  • Oliezuur: 76.3%
  • Linolzuur: 8%
  • Overige vetzuren: 2.9%

Lees verder

© 2013 - 2019 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Alles over olijfolieAlles over olijfolieOlijfolie is heel erg gezond, het zorgt voor bescherming van de gezondheid en past prima in een gezonde levensstijl. Oli…
Zijn olijven gezond?Zijn olijven gezond?Zijn olijven gezond? Ja, het eten van olijven heeft meerdere voordelen voor uw gezondheid. In dit artikel kunt u meer le…
Olijfolie, het vloeibare goudOlijfolie, het vloeibare goudOlijfolie wordt dagelijks toegepast in de landen rond de Middellandse Zee. Zij kennen de geheimen van het vloeibare goud…
Olijven, gezond en veelzijdigOok in Nederland worden er steeds meer olijven gebruikt in ons eten. Hoe komt het dat wij kunnen genieten van deze lekke…
Borrelhapjes - met olijvenKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TassosSKG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
  • Boek: Het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  • Kroatisch onderzoek: Olijfolie preventief bij kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten, osteoporosis, premenstrueel syndroom: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22634935
  • Italiaans onderzoek, olijven tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22484302
  • Californisch onderzoek, olijven bij kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22720792
  • Japans onderzoek olijfolie doodt kankercellen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677148/
  • Afbeelding bron 1: Bryn Pinzgauer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 4: Vincent van Gogh, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van olijfolie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ann, 31-12-2015 13:14 #2
Ik heb dezelfde vraag als Willem, de twee artikels spreken elkaar tegen wat betreft het combineren van olijfolie en lijnzaadolie.
Wat is nu het juiste antwoord?

Willem, 23-11-2015 21:39 #1
Met veel plezier lees ik deze site over oliën. Maar ik vind een tegenstrijdigheid.
Bij olijfolie wordt vermeld:
De optimale verhouding van basis omega 6 tot basis omega 3 wordt verkregen als je lijnzaadolie toevoegt aan olijfolie.

Bij lijnzaadolie staat echter:
Dat verschil kun je goed maken door het in een ideale verhouding te mengen met vrijwel elke andere olie, behalve olijfolie. Olijfolie bevat namelijk te weinig basis omega 6 vetzuren.

Wat nu?

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 23-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Olie
Bronnen en referenties: 11
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!