De geneeskracht van olijfolie

De geneeskracht van olijfolie De Latijnse naam voor olijfolie is Olea Europaea. Olijfbomen behoren tot de oudste gecultiveerde bomen van de moderne mensheid. Ze gedijen goed in Klein Azië en het Middellandse Zeegebied. Olijfbomen kunnen oeroud worden. In Griekenland staat een olijfboom die maar liefst 2000 jaar oud is. De olijfboom wordt ook ´de heilige boom van de antieken´ genoemd. Het is een boom die goed tegen droogte en hitte kan. Daarnaast overleeft hij vorstperioden. De olijfboom kan zo´n 10 meter hoog worden en hij heeft groene bladeren met een zilverachtig glimmend laagje erop. Vanaf het zevende jaar draagt een olijfboom vruchten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Olijfboom in Damascus / Bron: Bryn Pinzgauer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Olijfboom in Damascus / Bron: Bryn Pinzgauer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Inhoud:


Olijfolie, bij uitstek geschikt om in te bakken

Olijfolie wordt uit olijven geperst. De oogst van olijven is relatief complex, vandaar dat olijfolie een beetje duur is. In olijfolie zit onverzadigd vetzuur, namelijk oliezuur. Dit vetzuur heeft als eigenschap dat het lang houdbaar en hittestabiel is. Je kunt er daarom goed in bakken. Toch is het aan te raden om de olie niet te lang alleen in de pan te laten. Wat je kan doen is: je zet een pan met anti-aanbaklaag op het vuur, zonder olie. Je gooit de eerste groenten erin die je wilt roerbakken; meestal is dat een gesneden uitje. Wanneer het uitje 20 tot 30 seconden in de pan sist gooi je er olijfolie bij. Vervolgens doe je de andere groenten of wat dan ook in de pan. Op deze manier blijven de geneeskrachtige stoffen in olijfolie beter bewaard dan wanneer je de olie eerst verhit voordat je er iets in bakt.

Medicinale werking olijfolie

Olijfolie is voedingsrijk en een goede olie voor dagelijks gebruik in de keuken. Olijfolie heeft de beschikking over vitamine A, D en E. Deze olie heeft als medicinale werking dat het reumatische aandoeningen tegen gaat. Daarnaast stimuleert het de galaanmaak en als gevolg daarvan wordt de hele spijsvertering verbetert. Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek kan olijfolie de ziekte kanker reduceren. Wetenschappers denken dat dit te maken heeft met koolwaterstof welke vrije radicalen aan
Olijf / Bron: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Olijf / Bron: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
zich binden.

Uitwendig gebruik olijfolie

Olijfolie kun je uitwendig gebruiken. Het is een prima massageolie. Daarnaast wordt het gebruikt tegen brandwonden of bijvoorbeeld tegen zonnebrand en het vervellen. Je kunt eveneens olijfolie opsmeren als je in de zon ligt; de Spanjaarden, Italianen en Grieken deden vroeger niet anders.

Meer onderzoeken naar olijfolie als geneesmiddel bij kanker

Onderzoekers van het Kroatische Gynecology, Obstetrics and Menopause Clinic zagen dat olijfolie borst- en darmkanker kan helpen tegengaan. De Kroatische onderzoekers wezen oliezuur aan als kankerbestrijdende stof.
Olijfolie / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)Olijfolie / Bron: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De Italiaanse universiteit van Catalania heeft eveneens gegeconstateerd dat olijven goed werken tegen kanker maar zij wezen weer polyfenolen aan als antikankerstof. Ook een onderzoek van de universiteit van Californië wezen polyfenolen aan als oorzaak van de kankerwerende effecten van olijfolie. Hierbij kan worden aangetekend dat het relatief makkelijk is om te ontdekken dat er een geneeskracht is van een product zoals olijfolie maar het is wetenschappelijk gezien zeer moeilijk om na te gaan welke biochemische processen daaraan ten grondslag liggen. Wetenschappers doen in feite een gok. Ze zeggen: De geneeskracht tegen kanker wordt verondersteld veroorzaakt te zijn door polyfenolen. Wanneer ze vervolgens onderzoek daarnaar gaan doen dan blijkt het onderzoek hun idee te bevestigen. Het is ingewikkeld om alle mogelijkheden open te houden en kijken wat er zoals gebeurd in een lichaamscel; daardoor kunnen onderzoekers tot totaal verschillende uitkomsten komen; het uitgangspunt is essentieel. Feit blijft dat – hoe dan ook- olijfolie kankerwerend is en de kankercellen dood maakt.

Overige ziekten waarbij olijfolie helpt

Olijfolie werkt niet alleen genezend en voorkomend bij kanker maar ook bij Alzheimer, hart- en vaatziekten, osteoporosis en premenstrueel syndroom. Voor Alzheimer en hart- en vaatziekten geldt dat de essentiële oliën cruciaal zijn. De hersens bestaan in feite voor een groot deel aan vet en door ongezonde vetten te eten zoals margarine, transvetten en bewerkte, goedkope oliën is de kans op het krijgen van Alzheimer aanmerkelijk groter. Volgens een onderzoek van de universiteit van Pernambuco in Brazilië is de kans op verschijnselen als depressie, opvliegers en acne tijdens PMS veel kleiner als vrouwen essentiële oliën tot zich nemen.

Vetzuren in olijfolie:

 • Palmitinezuur: 10.7%
 • Stearinezuur: 2.4%
 • Oliezuur: 76.3%
 • Linolzuur: 8%
 • Overige vetzuren: 2.9%

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over olijfolieAlles over olijfolieOlijfolie is heel erg gezond, het zorgt voor bescherming van de gezondheid en past prima in een gezonde levensstijl. Oli…
Zijn olijven gezond?Zijn olijven gezond?Zijn olijven gezond? Ja, het eten van olijven heeft meerdere voordelen voor uw gezondheid. In dit artikel kunt u meer le…
Olijfolie, het vloeibare goudOlijfolie, het vloeibare goudOlijfolie wordt dagelijks toegepast in de landen rond de Middellandse Zee. Zij kennen de geheimen van het vloeibare goud…
Olijven, gezond en veelzijdigOok in Nederland worden er steeds meer olijven gebruikt in ons eten. Hoe komt het dat wij kunnen genieten van deze lekke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TassosSKG, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
 • Boek: Het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
 • Kroatisch onderzoek: Olijfolie preventief bij kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten, osteoporosis, premenstrueel syndroom: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22634935
 • Italiaans onderzoek, olijven tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22484302
 • Californisch onderzoek, olijven bij kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22720792
 • Japans onderzoek olijfolie doodt kankercellen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677148/
 • Afbeelding bron 1: Bryn Pinzgauer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Giancarlo Dessì, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Arnaud 25, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.