De geneeskracht van pompoenpitolie

De geneeskracht van pompoenpitolie Pompoenpittenolie is een ware delicatesse. Het is heerlijk om ter variatie verschillende oliën te gebruiken. Daarnaast is deze olie heel gezond. Je kunt het gebruiken om enkele ziekten zoals vergrote prostaat mee te voorkomen. Je kunt lichte aandoeningen zoals spierspanningen en spierpijn ermee behandelen. Traditioneel wordt het gebruikt als koortswerend, pijnstillend en virusremmend middel. In 2010 publiceerden Iraanse onderzoekers het feit dat pompoenpittenolie tegen kanker werkt. Pompoenpitten behoren tot de natuurlijke medicijnen die vermeld staan in de koran. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Pompoen / Bron: Kurt Kulac, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pompoen / Bron: Kurt Kulac, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Pompoenpittenolie

De Latijnse naam voor pompoenen is Cucurbita Pepo. Pompoenen komen van oorsprong uit Zuid Amerika. Indianen van dit continent gebruikten de pompoen niet alleen als voedsel maar ook als medicijn. Pompoenpitolie is een dikke, donkergroene substantie. Het heeft een sterke nootsmaak. Het wordt ook wel pompoenzaadolie genoemd.

Inhoudsstoffen pompoenpitten

Pompoenpitolie kun je niet gebruiken om in te bakken. Je kunt het uitsluitend aanwenden om:
  • Salades mee te verrijken,
  • Het in een muesli te doen, of
  • Door een groentesmoothie te verwerken.
Pompoenpitten bevatten vitaminen en de mineralen kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en seleen. Daarnaast zitten er verscheidene aminozuren in deze olie zoals citrulline en cucurbitine. Ook bevat het diverse polyfenolen. Al deze inhoudsstoffen maken deze olie een sterke antioxidant.

Goed voor blaas en prostaat

Pompoenpitten hebben door hun inhoudsstoffen een positieve werking op blaas- en prostaatproblemen. Je kunt het preventief hier tegen gebruiken; sommige mensen hebben vaker last van deze aandoeningen en kunnen dat voorkomen door regelmatig pompoenpitolie door een fruitsap of zelf gemaakte muesli te doen of pompoenpitolie over een salade te sprenkelen.

Pompoenpitolie bij spieraandoeningen

Wanneer je spieren hebt overbelast door eentonige bewegingen dan is pompoenpitolie een uitkomst. Het is te gebruiken bij overbelasting, spierpijn, spierspanningen en spit. Je smeert de pompoenolie op de huid waar er sprake is van overmatige spierbelasting. Eventueel kun je voor dit doel pompoenpitolie mengen met andere oliën zoals jojoba-olie.

Pompoenpitolie tegen kanker

Pompoenpitolie bevat veel basis omega 6-zuren. Dat is een gezonde essentiële vetzuur. Er zijn twee soorten essentiële vetzuren. Behalve omega 6 is er basis omega 3. Basis omega 6 en basis omega 3-olie zitten in pompoenpitolie en lijnzaadolie samen in een perfecte verhouding. Het lichaam heeft slechts één eetlepel van deze mix per dag nodig om aan alle essentiële vetzuren te komen.

Eettips

Pompoenzaadolie / Bron: Wolf32at, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pompoenzaadolie / Bron: Wolf32at, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Als je een salade maakt dan kun je in plaats van alleen pompoenpittenolie te gebruiken een mengsel maken van meerdere oliën. De olie van pompoenpitten kan eventueel gebruikt worden om in een pompoen- of broccolicrèmesoep te doen als deze al is geserveerd. De olie geeft in combinatie met wat tuinkruiden een bijzonder effect aan een soep. Het is niet aan te raden om deze olie mee te koken en iets erin bakken is zeker uitgesloten; dan verliest het al zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Vetzuren in pompoenpittenolie

  • Palmitinezuur: 12.5%
  • Stearinezuur: 5%
  • Oliezuur: 25%
  • Linolzuur: 55%
  • Overige vetzuren: 2.5%

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van pompoenpittenDe geneeskracht van pompoenpittenPompoenpitten zijn een voedzame pittensoort die je goed over salades kan sprenkelen. Pompoenpitten zitten regelmatig doo…
Pompoenpitolie is gezondPompoenpitolie is gezondPompoenpitolie is een krachtig en zeer gezond middel van ‘Moeder Natuur’. Uiteraard word deze olie verkregen na bewerkin…
CBD-olie, voedingssupplement gebruikt bij medische klachtenCBD-olie, voedingssupplement gebruikt bij medische klachtenCBD-olie is olie die gemaakt wordt uit bladeren en bloemtoppen van hennep die legaal geteeld wordt in fabrieken. Deze ol…
De geneeskracht van zwarte komijnolieDe geneeskracht van zwarte komijnolieZwarte komijnolie was het geheim van de farao´s. Het is een geneesmiddel dat veelzijdig ingezet kan worden; het is bewez…
De geneeskracht van olijfolieDe geneeskracht van olijfolieDe Latijnse naam voor olijfolie is Olea Europaea. Olijfbomen behoren tot de oudste gecultiveerde bomen van de moderne me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zyance, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
  • Boek: Het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  • Pompoenpitten olie sterke antioxidant: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/
  • Pijnstillend, antiviraal, antikanker, koortswerend: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20931075
  • Pompoenpittenolie, medicijn in de islam: http://ircmj.com/?page=article&article_id=4954
  • Afbeelding bron 1: Kurt Kulac, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Wolf32at, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.