De geneeskracht van pompoenpitten

De geneeskracht van pompoenpitten Pompoenpitten zijn een voedzame pittensoort die je goed over salades kan sprenkelen. Pompoenpitten zitten regelmatig door lekker brood heen. Je kunt zelf koekjes bakken met pompoenzaadjes erop. Pompoenpitten zijn megagezond. Er zit vooral ontzettend veel vitamine E, fosfor, magnesium, ijzer en koper in. Pompoenzaden hebben een antischimmel-, antibacteriële en antivirale werking. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vitaminen pompoenpitten

Pompoenpitten behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen. Er zitten duizelingwekkend veel vitaminen en mineralen in de pompoenpit. In 100 gram pompoenzaad zit maar liefst 237% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine E. Van niacine of B3 zit er 31% van de ADH in. Overige vitaminen die in ruime mate in pompoenzaadjes voorkomen zijn: thiamine of B1 (23%), pantotheenzuur of B5 (15%), foliumzuur (15%), riboflavine of B2 (12%), pirydoxine (6%) en vitamine C (3%).

Ongepelde pompoenzaden / Bron: Sei, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ongepelde pompoenzaden / Bron: Sei, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mineralen pompoenpitten

Wat mineralen betreft zijn pompoenpitten vrij uniek. In weinig andere voedingstoffen zitten zoveel mineralen als in de kernen van een pompoen, Van mangaan zit er maar liefst 198% van de ADH in pompoenzaad. Voor fosfor geldt dat er 178% van de ADH in zit. Koper zit met een percentage van 149% in pompoenpitten. Voor magnesium geldt een voedingswaarde van 149%. IJzer is met 110% van de ADH vertegenwoordigd in pompoenzaadjes. Het gezonde mineraal zink kent een percentage van 71% van de ADH. Seleen en kalium zitten beide met 17% van de ADH in pompoenzaad en voor calcium geldt dat er 5% van de ADH in zit.

Fytonutriënten pompoenzaad

Fytonutriënten kennen geen officieel door de Europese overheid opgestelde ADH-waarden. Ze zijn
echter wel zeer belangrijk. Sommige fytonutriënten hebben een sterkere antioxidantwerking dan
vitaminen. Fytonutriënten reguleren honderden essentiële chemische processen in ons lichaam. Fytonutriënten versterken elkaars werking. In pompoenzaden zitten de volgende polyfenolen, een categorie van fytonutiënten: koffiezuur, coumarinezuur, ferulazuur, sinapinezuur, protocatechuzuur, vanillinezuur en syringazuur.

Koekjes met pompoenpitjes / Bron: Janet Hudson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Koekjes met pompoenpitjes / Bron: Janet Hudson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Diabetes en pompoenpitten

Pompoenpitten zijn op meerdere manieren goed voor diabetici. Pompoenpitolie en pompoenpitten werken goed voor de regulering van insulinevorming. Diabetespatiënten krijgen op den duur niet zelden nierproblemen en pompoenzaad kan de kans op het krijgen van niercomplicaties verminderen. Een ander bewezen effect van pompoenpitten is dat het oxydatieve stress tegen gaat. Dat is goed nieuws voor diabetespatiënten omdat oxydatieve stress in verband wordt gebracht met het krijgen en verergeren van diabetes.

Lignanen in pompoenpitten

Op het gebied van liganen, een andere categorie fytonutriënten zijn pinoresinol, medioresinol en lariciresinol in pompoenpitten vertegenwoordigd. Lignanen hebben schimmelwerende en antivirale eigenschappen. Pompoenzaad heeft ook een invloed op de activatie van de boodschapper-molecuul Interferon gamma. Dit molecuul beïnvloedt de microbacteriële eigenschappen van de liganen in pompoenzaad. De lignanen in pompoenpitten zorgen ervoor dat infecties door schimmels, bacteriën en virussen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen tot een ziekte.

Pompoenpitten / Bron: Igno2, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Pompoenpitten / Bron: Igno2, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Medicinale kracht van pompoenzaad

De infectieremmende werking van pompoenpitten is van groot belang voor mensen met blaas- en nierproblemen. Pompoenzaden hebben een positieve invloed op blaasinfecties en nierinfecties. De geneeskracht van pompoenzaad doet deze infecties verdwijnen. Benigne prostaathyperplasie of goedaardige prostaatvergroting wordt ook tegen gegaan door het eten van pompoenzaden. Pompoenzaden eten vernietigt interne wormen.

Wanneer moet je pompoenpitten niet eten?

Als overweging bij pompoenpitten geldt het bij-effect dat sommige mannen hebben na het vaak eten van pompoenzaad: ejaculatieproblemen Een klein beetje pompoenpitten kan geen kwaad maar als je om medicinale redenen extra veel pompoenpitten eet dan kan dit een probleem worden voor de man. Vrouwen in de zwangerschapsperiode en die borstvoeding geven wordt afgeraden om pompoenpitten te eten in medicinale hoeveelheden. Enkele pompoenpitten eten kan nooit kwaad maar het dagelijks nemen van een paar handjes pompoenpitten kan niet altijd goed uitpakken. Het is belangrijk om zelf waar te nemen of er zich problemen voordoen na het eten van elke voedingstof.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond eten: Snoepgoed onder superfoodsGezond eten: Snoepgoed onder superfoodsDat broccoli en bosvruchten gezond zijn en onder superfoods vallen, weet je misschien wel. Maar wat dacht je van waterke…
De geneeskracht van hazelaarDe geneeskracht van hazelaarDe hazelaar is een boom of heester die van oorsprong in Europa groeit. Hij is familie van de berk. Deze boom wordt ook g…
De geneeskracht van purper leverkruidDe geneeskracht van purper leverkruidPurper leverkruid is een vaste plant met magentaroze-paarse bloemen en hij kan anderhalf tot tweeënhalve meter hoog word…

De geneeskracht van speltDe geneeskracht van speltHet gebruik van spelt is minstens 7000 jaar oud. Spelt komt oorspronkelijk uit het gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Oo…
De geneeskracht van kersenDe geneeskracht van kersenKersen zijn heerlijke, zoete vruchten. Je kunt een schaaltje kersen gezellig wegsnacken. Kersen zijn gezond en bevatten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • www.livestrong.com
  • Wikipedia
  • Pumpkinseeds-nutrition-and-you
  • Whfoods
  • Foto bovenaan: Tom008
  • Overige foto's: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Sei, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Janet Hudson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Igno2, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Reacties

Minne Robert, 16-12-2015
Geachte, ik had graag vernomen wat de dagelijkse inname van pompoenpitten bedraagt? Nu neem ik 'n paar keer per dag 'n klein lepeltje en kauw die gewoon op zoals noten. Een vergrote prostaat is de reden waarom ik dit nu pas begin te nemen. Reactie infoteur, 11-02-2016
Beste Minne Robert, Deze vraag is moeilijk te beantwoorden want Medicinaal Voedsel is een relatief nieuw begrip in de wetenschap. Pompoenpitten worden al eeuwen gebruikt bij prostaatproblemen. Uit dit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als mannen 12 maanden lang 5 gram pompoenpitten per dag eten er positieve werking van uit gaat op de prostaat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25196580

Je kunt natuurlijk meer van pompoenpitten eten. Als je elke dag een boterham ermee belegt kom je al aan 10 of 15 gram.

Daarnaast zijn er andere medicinale voedingssoorten dan pompoenpitten om prostaatproblemen te verhelpen zoals brandnetel, waar een thee van kan worden gedronken en er is het geneeskruid zegepalm of zaagpalm wat sterker werkt.

Kimberley Pex, 18-10-2015
Soep met schil, pitten en vruchtvlees. Je gooit dan niks weg. Supervoedzaam. Alles samen koken met zout /bouillonblok, op t laatste stukje geitenkaas/feta of andere zachte kaas en knoflook toevoegen, laten afkoelen en in de blender of ander keukenapparaat. Hoe deze soep dan vult! Dat komt door de gemalen pompoenpitten. De meeste mensen gooien ze weg, doodzonde, want pompoenpitten hebben veel geneeskrachten voor de meest uiteenlopende ziektes. Reactie infoteur, 11-02-2016
Hi Kimberley, klopt pompoenpitten zijn erg gezond! http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104342-de-geneeskracht-van-pompoenpitten.html

Dat is een heel lekker recept! Dankjewel.

Alleen die pitten schillen is wel even een werkje, eerst roosteren en dan openpulken.

Jeanny Severijns, 20-11-2014
Hoe gaat dat roosteren van pompoenpitten? Kan het in de magnetron of koekenpan?
Hoelang moet geroosterd worden? Reactie infoteur, 20-11-2014
In de koekenpan! Een magnetron moet je nooit gebruiken, het is een gevaarlijk ding en verpest je voedsel. het huis uit ermee.

Rianne, 13-06-2014
Bedankt voor de interessante informatie! Ik wil wat vragen betreft pompoenpitten. Kun je de pitten uit de pompoen gebruiken, moet je deze eerst drogen of pellen? Reactie infoteur, 13-06-2014
Ja die zou je kunnen gebruiken, maar ze moeten inderdaad gepeld worden. Je kunt ze even roosteren om ze makkelijker pelbaar te maken.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.