De geneeskracht van pompoenpitten
Pompoenpitten zijn een voedzame pittensoort die je goed over salades kan sprenkelen. Pompoenpitten zitten regelmatig door lekker brood heen. Je kunt zelf koekjes bakken met pompoenzaadjes erop. Pompoenpitten zijn megagezond. Er zit vooral ontzettend veel vitamine E, fosfor, magnesium, ijzer en koper in. Pompoenzaden hebben een antischimmel-, antibacteriële en antivirale werking.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vitaminen pompoenpitten
Pompoenpitten behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen. Er zitten duizelingwekkend veel
vitaminen en
mineralen in de pompoenpit. In 100 gram pompoenzaad zit maar liefst 237% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine E. Van niacine of B3 zit er 31% van de ADH in. Overige vitaminen die in ruime mate in pompoenzaadjes voorkomen zijn: thiamine of B1 (23%), pantotheenzuur of B5 (15%), foliumzuur (15%), riboflavine of B2 (12%), pirydoxine (6%) en vitamine C (3%).
Mineralen pompoenpitten
Wat mineralen betreft zijn pompoenpitten vrij uniek. In weinig andere voedingstoffen zitten zoveel mineralen als in de kernen van een pompoen, Van
mangaan zit er maar liefst 198% van de ADH in pompoenzaad. Voor
fosfor geldt dat er 178% van de ADH in zit. Koper zit met een percentage van 149% in pompoenpitten. Voor
magnesium geldt een voedingswaarde van 149%.
IJzer is met 110% van de ADH vertegenwoordigd in pompoenzaadjes. Het gezonde mineraal
zink kent een percentage van 71% van de ADH. Seleen en
kalium zitten beide met 17% van de ADH in pompoenzaad en voor calcium geldt dat er 5% van de ADH in zit.
Fytonutriënten pompoenzaad
Fytonutriënten kennen geen officieel door de Europese overheid opgestelde ADH-waarden. Ze zijn
echter wel zeer belangrijk. Sommige fytonutriënten hebben een sterkere
antioxidantwerking dan
vitaminen. Fytonutriënten reguleren honderden essentiële chemische processen in ons lichaam. Fytonutriënten versterken elkaars werking. In pompoenzaden zitten de volgende
polyfenolen, een categorie van fytonutiënten: koffiezuur, coumarinezuur, ferulazuur, sinapinezuur, protocatechuzuur, vanillinezuur en syringazuur.
Diabetes en pompoenpitten
Pompoenpitten zijn op meerdere manieren goed voor diabetici. Pompoenpitolie en pompoenpitten werken goed voor de regulering van insulinevorming. Diabetespatiënten krijgen op den duur niet zelden nierproblemen en pompoenzaad kan de kans op het krijgen van niercomplicaties verminderen. Een ander bewezen effect van pompoenpitten is dat het oxydatieve stress tegen gaat. Dat is goed nieuws voor diabetespatiënten omdat oxydatieve stress in verband wordt gebracht met het krijgen en verergeren van diabetes.
Lignanen in pompoenpitten
Op het gebied van liganen, een andere categorie fytonutriënten zijn pinoresinol, medioresinol en lariciresinol in pompoenpitten vertegenwoordigd. Lignanen hebben schimmelwerende en antivirale eigenschappen. Pompoenzaad heeft ook een invloed op de activatie van de boodschapper-molecuul Interferon gamma. Dit molecuul beïnvloedt de microbacteriële eigenschappen van de liganen in pompoenzaad. De lignanen in pompoenpitten zorgen ervoor dat infecties door schimmels, bacteriën en virussen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen tot een ziekte.
Medicinale kracht van pompoenzaad
De infectieremmende werking van pompoenpitten is van groot belang voor mensen met blaas- en nierproblemen. Pompoenzaden hebben een positieve invloed op blaasinfecties en nierinfecties. De geneeskracht van pompoenzaad doet deze infecties verdwijnen. Benigne prostaathyperplasie of goedaardige prostaatvergroting wordt ook tegen gegaan door het eten van pompoenzaden. Pompoenzaden eten vernietigt interne wormen.
Wanneer moet je pompoenpitten niet eten?
Als overweging bij pompoenpitten geldt het bij-effect dat sommige mannen hebben na het vaak eten van pompoenzaad: ejaculatieproblemen Een klein beetje pompoenpitten kan geen kwaad maar als je om medicinale redenen extra veel pompoenpitten eet dan kan dit een probleem worden voor de man. Vrouwen in de zwangerschapsperiode en die borstvoeding geven wordt afgeraden om pompoenpitten te eten in medicinale hoeveelheden. Enkele pompoenpitten eten kan nooit kwaad maar het dagelijks nemen van een paar handjes pompoenpitten kan niet altijd goed uitpakken. Het is belangrijk om zelf waar te nemen of er zich problemen voordoen na het eten van elke voedingstof.
Lees verder
Reacties
Minne Robert, 16-12-2015
Geachte, ik had graag vernomen wat de dagelijkse inname van pompoenpitten bedraagt? Nu neem ik 'n paar keer per dag 'n klein lepeltje en kauw die gewoon op zoals noten. Een vergrote prostaat is de reden waarom ik dit nu pas begin te nemen.
Reactie infoteur, 11-02-2016
Beste Minne Robert, Deze vraag is moeilijk te beantwoorden want Medicinaal Voedsel is een relatief nieuw begrip in de wetenschap. Pompoenpitten worden al eeuwen gebruikt bij prostaatproblemen. Uit dit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als mannen 12 maanden lang 5 gram pompoenpitten per dag eten er positieve werking van uit gaat op de prostaat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25196580
Je kunt natuurlijk meer van pompoenpitten eten. Als je elke dag een boterham ermee belegt kom je al aan 10 of 15 gram.
Daarnaast zijn er andere medicinale voedingssoorten dan pompoenpitten om prostaatproblemen te verhelpen zoals brandnetel, waar een thee van kan worden gedronken en er is het geneeskruid zegepalm of zaagpalm wat sterker werkt.
Kimberley Pex, 18-10-2015
Soep met schil, pitten en vruchtvlees. Je gooit dan niks weg. Supervoedzaam. Alles samen koken met zout /bouillonblok, op t laatste stukje geitenkaas/feta of andere zachte kaas en knoflook toevoegen, laten afkoelen en in de blender of ander keukenapparaat. Hoe deze soep dan vult! Dat komt door de gemalen pompoenpitten. De meeste mensen gooien ze weg, doodzonde, want pompoenpitten hebben veel geneeskrachten voor de meest uiteenlopende ziektes.
Reactie infoteur, 11-02-2016
Hi Kimberley, klopt pompoenpitten zijn erg gezond! http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104342-de-geneeskracht-van-pompoenpitten.html
Dat is een heel lekker recept! Dankjewel.
Alleen die pitten schillen is wel even een werkje, eerst roosteren en dan openpulken.
Jeanny Severijns, 20-11-2014
Hoe gaat dat roosteren van pompoenpitten? Kan het in de magnetron of koekenpan?
Hoelang moet geroosterd worden?
Reactie infoteur, 20-11-2014
In de koekenpan! Een magnetron moet je nooit gebruiken, het is een gevaarlijk ding en verpest je voedsel. het huis uit ermee.
Rianne, 13-06-2014
Bedankt voor de interessante informatie! Ik wil wat vragen betreft pompoenpitten. Kun je de pitten uit de pompoen gebruiken, moet je deze eerst drogen of pellen?
Reactie infoteur, 13-06-2014
Ja die zou je kunnen gebruiken, maar ze moeten inderdaad gepeld worden. Je kunt ze even roosteren om ze makkelijker pelbaar te maken.