Gezond eten: Snoepgoed onder superfoods

Gezond eten: Snoepgoed onder superfoods Dat broccoli en bosvruchten gezond zijn en onder superfoods vallen, weet je misschien wel. Maar wat dacht je van waterkers? Of pompoenpitten? Of boerenkool? Er zijn heel veel superfoods, die niet alleen lekker zijn, maar ook vol met antioxidanten, vitamines en essentiële vetzuren zitten. Enkele voorbeelden van superfoods aanbevolen door voedingsdeskundige Glen Matten, die redelijk gemakkelijk in ieders dagelijks dieet toepasbaar zijn.

Pompoenpitten

Pompoenpitten is een gezonde snack. Je gaat er misschien niet direct van watertanden, maar ze zijn verdraaid lekker! Pompoenpitten zitten vol belangrijke mineralen zoals magnesium, zink en ijzer. En ze zitten vol met de goede vetzuren. Pompoenpitten houden je immuunsysteem op peil en je cholesterolgehalte op niveau. Een handje pompoenpitten is een geweldige snoepgoed onder de superfoods en ze zijn perfect om in een salade te doen of door de yoghurt met muesli. Pompoenpitten eten is erg populair onder de Spaanse jeugd.

Antioxidant

De boerenkool in een stamppot is behalve lekker een uitstekende gezonde hap onder de superfoods! Door de diepgroene kleur is de boerenkool rijk aan antioxidanten en aan carotenoïden die je immuunsysteem versterken en je huid beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Boerenkool is ook goed voor de botten aangezien het calcium en vitamine K bevat.

Haver

Haver is ook zo´n geweldige superfood! Haver zit vol met oplosbare vezels, goed voor de stoelgang, de darmen en de slanke lijn, maar haver zit ook vol met antioxidanten, fenolen, mineralen en vitamines. Haver werkt uitstekend tegen een te hoog cholesterol en tegen diabetes. Het grote voordeel van haver is om haver te gebruiken tijdens het ontbijt: door de langzame afgaven in het bloed heb je een langer verzadigd gevoel. Haver is goed te mengen met kaneel, stukjes appel en rozijnen, of met banaan en kokos.

Waterkers

Waterkers stamt af van de kruisbloemige familie als broccoli en heeft vrijwel dezelfde goede werking en eigenschappen als broccoli. Wetenschappers zijn druk bezig waterkers te onderzoeken: het schijnt dat waterkers een grote rol speelt in het voorkomen van kanker. In waterkers zit veel fyto-nutrienten, vitamine C en K en calcium. Waterkers doet het goed in de sla of als vervanger van sla. Maar ook in een boerengroente soep is waterkers een gezonde superfood!

Graansoort

Quinoa is een graansoort en volgens sommige zelfs een oergraan. Quinoa is tegenwoordig in vrijwel iedere supermarkt verkrijgbaar. Quinoa is erg voedzaam en zit vol met eiwitten, essentiële vetzuren en mineralen. Quinoa is een uitstekende vleesvervanger dankzij de eiwitten en B vitamines. Quinoa is een buitengewoon gezonde superfood waar je werkelijk alle kanten mee op kan: als ontbijt samen mengen met yoghurt , noten, banaan en kaneel. Of als vervanger van rijst, pasta en aardappelen. Heerlijk om een couscousachtige schotel mee te maken.

Wat je zeker moet weten voor een lang en gezond leven

Schrijver en voedingsdeskundige Glen Matten schreef het boek: “Wat je zeker moet (w)eten voor een lang en gezond leven,” wat is uitgegeven door uitgeverij Kosmos, staat vol met gezond eten, superfoods en gezonde maar heerlijke recepten. Wil jij gezond eten en lang leven? Weet je niet hoe je van al die superfoods een maaltijd moet maken? Dan is het boek een aanrader!
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…
Superfoods: de gevarenSuperfoods: de gevarenSuperfoods waren dé gezondheidsrage van 2013. Ook in 2014 blijven de superfoods onverminderd populair. Maar er komen ste…
Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt?Wat zijn superfoods en bestaat superfood echt?De mensen eten dagelijks voedsel. Het voedsel krijgt soms een bijzondere term toebedeeld. Zo wordt aan voedsel wel eens…
Superfoods: hennepzaad, chiazaad en lijnzaadSuperfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Superfoods staan b…

Biologische babyvoedingBiologische babyvoedingGoede voeding is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Voor baby’s en jonge kinderen geldt dit al helemaal, o…
Is alcohol gezond of niet?Rondom alcohol is er veel te doen. Van een aanvaarde harddrug tot een gezondheidselixer. Zo is volgens sommige rode wijn…
Bronnen en referenties
  • Wat je zeker moet weten voor een lang en gezond leven – Glen Matten – 2011 - Uitgeverij Kosmos
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.