Biologische babyvoeding
Goede voeding is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Voor baby’s en jonge kinderen geldt dit al helemaal, omdat bij hun het spijsverteringskanaal en het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling zijn. Biologische babyvoeding stelt de baby of dreumes in veel mindere mate bloot aan potentieel gevaarlijke stoffen dan reguliere voeding, is over het algemeen voedzamer en speelt mogelijk een rol bij de bescherming tegen allergische klachten of bij de goede opbouw van het immuunsysteem (Van den Vijver et al., 2009).Wat is biologische babyvoeding?
Biologische babyvoeding is voor kinderen van 0 tot 3 jaar bestemde gebruiksklare eet- of drinkwaren, waarvan de ingrediënten op natuurlijke (zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest), milieuvriendelijke en diervriendelijke wijze geproduceerd zijn, en die geen kunstmatige geur, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen of genetisch gemanipuleerde ingrediënten bevatten.De natuurlijkheid van biologische voeding
Het voordeel van biologische babyvoeding ten opzichte van reguliere babyvoeding, is dat deze voeding op verschillende wijzen ‘natuurlijker’ is.- In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen (pesticiden), kunstmest of genetische modificatie.
- In de biologische veeteelt wordt aan de dieren geen of veel minder hormonen, antibiotica en geneesmiddelen toegediend, wat ten goede komt aan de kwaliteit van het vlees, de door hen geproduceerde melk en eieren.
- In alle (plantaardige dan wel dierlijke) biologische voedingsmiddelen wordt geen gebruik gemaakt van kunstmatige toevoegingen zoals chemische smaak-, geur- en kleurstoffen en conserveermiddelen.
De voedzaamheid van biologische voeding
Biologische groenten en fruit bevatten meer bioactieve stoffen (zoals antioxidanten) en gemiddeld een hoger gehalte aan vitamine C dan reguliere groenten en fruit. Schadelijke micro-organismen (zoals antibiotica resistente bacteriën) komen minder voor bij biologische vleesproducten en biologische melkproducten bevatten een hoger gehalte aan gezond geachte vetzuren (omega-3 en CLA) dan reguliere melkproducten.De gezondheidseffecten van biologische voeding
Onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding ten opzichte van reguliere voeding, staat anno 2013 nog in de kinderschoenen. Uit het wel beschikbare onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding zijn aanwijzingen gevonden dat de consumptie van biologische voeding mogelijk een rol speelt bij:[OLIST]de bescherming tegen allergische klachten of bij de goede opbouw van het immuunsysteem, en
een lager risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. [/OLIST]