De geneeskracht van kersen

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Voedingswaarde kersen
- Mineralen in kersen
- Anthocyaninen
- Synergetische fytonutriënten
- Polyfenolen in kersen
- Kersverse wetenschap
- Kersen, reuma en jicht
- Kersen eten voor lichamelijke inzet
- Kersen en insomnia
Voedingswaarde kersen
In 100 gram kersen zit maar liefst 43% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine A. Dat is een bijzonder hoog percentage. Vitamine A is een sterk antioxidant. Net als vitamine C trouwens dat met 17% van de ADH vertegenwoordigd is in een ons van deze helderrode vrucht. Opvallend genoeg zitten er wel meer vitaminen in de kers maar deze percentages zijn allemaal 3% of minder.Mineralen in kersen
Kersen bevatten een redelijke hoeveelheid mineralen. Koper zit het meest in de kers. 100 gram is goed voor 11% van de ADH aan koper. Van mangaan zit er 5% van de ADH in. Daarnaast zijn kalium en ijzer samen goed voor 4% van de ADH. Voor de overige mineralen in kersen geldt dat ze lagere percentages dan 3% van de ADH hebben.Anthocyaninen
In kersen zitten de fytonutriënten anthocyaninen welke de vrucht de kenmerkende rode kleur geven. In frambozen, aardbeien en zwarte bessen zitten ook anthocyaninen maar in de kers zitten er veel meer. Anthocyaninen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze werken als antioxidant wat inhoudt dat ze vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten in cellen en zelfs in het DNA. Dit kan leiden tot allerlei ziekten waaronder kanker, obesitas en hart- en vaatziekten.Synergetische fytonutriënten
Anthocyaninen zijn slechts één soort fytochemicaliën die in de kers huizen. Er zijn er nog veel meer. De universiteit van Michigan in de VS hebben fytonutriënten onderzocht op hun werking. Het blijkt dat wanneer fytonutriënten samen werken ze veel sterkere antioxidanteigenschappen hebben dat wanneer een fytonutriënt wordt geabstraheerd en alleen werkt. Fytonutriënten hebben synergetische eigenschappen; ze versterken elkaar.Polyfenolen in kersen
Voorbeelden van polyfenolen in de kers zijn galluszuur, hydroxykaneelzuur, kaempferol en quercetine. Dit zijn stuk voor stuk sterk werkende antioxidanten. In kersen zitten volgens de huidige stand van zaken in de wetenschap 21 verschillende soorten fytonutriënten. Dat zijn er veel want in bosbessen zitten er slechts 10, in aardbeien 11, in druiven 16, in appels 12 en in granaatappels zitten 9 verschillende soorten fytonutriënten. Wanneer je in het achterhoofd houdt dat verschillende fytonutriënten elkaar versterken dan begrijp je dat kersen zeer sterke antioxidantwerkingen hebben.Kersverse wetenschap
De universiteit van Michigan heeft onderzoek gedaan naar het effect van verse kersensap. Het bleek dat na enkele weken de indicators van obesitas en ontstekingsziekten ver was gedaald. Deze kracht van de kers is het fundament van de feiten dat de kers vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen ontstaan onder andere door extreme inspanning. Kersen doen de spieren sneller herstellen waardoor je minder spierpijn hebt. Dat is niet alleen van belang voor topsporters maar voor iedereen die aangezonde lichaamsbeweging doet. Kersen zorgen ook dat de veroorzakers van jicht en reuma-aandoeningen worden bestreden door dezelfde antioxidanteigenschappen. Ook geoxideerde cholesterol heeft minder kans om zich aan bloedvatwanden te hechten waardoor er een lagere kans is op hoge bloeddruk, hartaanvallen en zelfs beroertes. Dat komt omdat er minder kans is op aderverkalking door de ontstekingsremmende werking van kersen.