De geneeskracht van kersen

De geneeskracht van kersen Kersen zijn heerlijke, zoete vruchten. Je kunt een schaaltje kersen gezellig wegsnacken. Kersen zijn gezond en bevatten waardevolle mineralen en vitaminen. Wetenschappers hebben de kers helemaal geherwaardeerd en gebombardeerd tot supervoedsel. Kersen kunnen diverse ziekten zoals hart- en vaatziekten, jicht en artritis behandelen en genezen. Er zijn vele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van fytonutriënten in kersen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Voedingswaarde kersen

In 100 gram kersen zit maar liefst 43% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine A. Dat is een bijzonder hoog percentage. Vitamine A is een sterk antioxidant. Net als vitamine C trouwens dat met 17% van de ADH vertegenwoordigd is in een ons van deze helderrode vrucht. Opvallend genoeg zitten er wel meer vitaminen in de kers maar deze percentages zijn allemaal 3% of minder.

Mineralen in kersen

Kersen bevatten een redelijke hoeveelheid mineralen. Koper zit het meest in de kers. 100 gram is goed voor 11% van de ADH aan koper. Van mangaan zit er 5% van de ADH in. Daarnaast zijn kalium en ijzer samen goed voor 4% van de ADH. Voor de overige mineralen in kersen geldt dat ze lagere percentages dan 3% van de ADH hebben.

Anthocyaninen

In kersen zitten de fytonutriënten anthocyaninen welke de vrucht de kenmerkende rode kleur geven. In frambozen, aardbeien en zwarte bessen zitten ook anthocyaninen maar in de kers zitten er veel meer. Anthocyaninen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze werken als antioxidant wat inhoudt dat ze vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten in cellen en zelfs in het DNA. Dit kan leiden tot allerlei ziekten waaronder kanker, obesitas en hart- en vaatziekten.

Synergetische fytonutriënten

Anthocyaninen zijn slechts één soort fytochemicaliën die in de kers huizen. Er zijn er nog veel meer. De universiteit van Michigan in de VS hebben fytonutriënten onderzocht op hun werking. Het blijkt dat wanneer fytonutriënten samen werken ze veel sterkere antioxidanteigenschappen hebben dat wanneer een fytonutriënt wordt geabstraheerd en alleen werkt. Fytonutriënten hebben synergetische eigenschappen; ze versterken elkaar.

Polyfenolen in kersen

Voorbeelden van polyfenolen in de kers zijn galluszuur, hydroxykaneelzuur, kaempferol en quercetine. Dit zijn stuk voor stuk sterk werkende antioxidanten. In kersen zitten volgens de huidige stand van zaken in de wetenschap 21 verschillende soorten fytonutriënten. Dat zijn er veel want in bosbessen zitten er slechts 10, in aardbeien 11, in druiven 16, in appels 12 en in granaatappels zitten 9 verschillende soorten fytonutriënten. Wanneer je in het achterhoofd houdt dat verschillende fytonutriënten elkaar versterken dan begrijp je dat kersen zeer sterke antioxidantwerkingen hebben.

Kersverse wetenschap

De universiteit van Michigan heeft onderzoek gedaan naar het effect van verse kersensap. Het bleek dat na enkele weken de indicators van obesitas en ontstekingsziekten ver was gedaald. Deze kracht van de kers is het fundament van de feiten dat de kers vrije radicalen tegengaan. Vrije radicalen ontstaan onder andere door extreme inspanning. Kersen doen de spieren sneller herstellen waardoor je minder spierpijn hebt. Dat is niet alleen van belang voor topsporters maar voor iedereen die aan
gezonde lichaamsbeweging doet. Kersen zorgen ook dat de veroorzakers van jicht en reuma-aandoeningen worden bestreden door dezelfde antioxidanteigenschappen. Ook geoxideerde cholesterol heeft minder kans om zich aan bloedvatwanden te hechten waardoor er een lagere kans is op hoge bloeddruk, hartaanvallen en zelfs beroertes. Dat komt omdat er minder kans is op aderverkalking door de ontstekingsremmende werking van kersen.

Kersen, reuma en jicht

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen die 280 gram kersen per dag eten lagere niveaus hadden van urinezuur, stikstofmonoxide en C-reactieve proteïnen. Deze drie zijn allemaal indicators voor jicht of reuma. Er zijn verschillende onderzoeken die aangeven dat reumapatiënten baat hebben bij het eten van kersen. Een onderzoek van het Baylor research instituut geeft aan dat na 12 weken dagelijks vers kersensap drinken de symptomen van artrose bij 20% van de patiënten verdwijnen. Voor de goede orde moet gezegd worden dat conventionele medicijnen nog nooit in staat zijn geweest artrose te genezen; artsen gaan ervan uit dat de ziekte voor altijd blijft.

Kersen eten voor lichamelijke inzet

De universiteit van Vermont heeft onderzoek gedaan naar het eten van kersen voor een grote inspanning. Het blijkt dat wanneer je veel kersen eet, de spieren veel sneller herstellen en spierpijn een stuk minder is dan wanneer je geen kersen eet.

Kersen en insomnia

De universiteit van Pennsylvania en de universiteit van Rochester hebben een pilot studie gedaan naar de effecten van kersen op insomnia. Hieruit bleek dat mensen 6% langer slapen als ze kersen hadden gegeten. Bovendien had men overdag minder snel een middagdutje nodig als men dagelijks vers kersensap dronk. De reden dat kersen goed tegen insomnia werken is omdat het fytonutriënt melatonine in kersen zit. Melatonine reguleert het slaappatroon. Vliegtuigpersoneel en ander personeel dat onregelmatige diensten draait is vaak gebaat bij extra melatonine slikken om beter te kunnen slapen. Zij kunnen dus voortaan ook gewoon extra kersen eten!

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kersen bewaren en recepten; wat kun je met kersen?Kersen bewaren en recepten; wat kun je met kersen?Kersen zijn erg lekker zowel in de zomer als in de winter. Wat kun je allemaal met deze vruchten? En hoe kun je verse ke…
Lekker en erg gezond: KersensapLekker en erg gezond: KersensapIedereen kent deze rode vruchten wel: kersen. Heerlijk voor in de zomer, maar veel mensen weten niet hoe gezond ze wel n…
Vanaf juni zijn ze er weer... Kersen!Vanaf juni zijn ze er weer... Kersen!‘De kers op de taart’. Dat gezegde ken je vast wel. En dat zegt iets over hoe gezond kersen wel niet zijn. Kersen hebben…
Kersen, lekkere en gezonde vruchtenKersen, lekkere en gezonde vruchtenZodra het kersentijd is, zie je heel veel mensen kersen eten. De kers is een mateloos populaire vrucht. Hoewel dit klein…

De geneeskracht van pompoenpittenDe geneeskracht van pompoenpittenPompoenpitten zijn een voedzame pittensoort die je goed over salades kan sprenkelen. Pompoenpitten zitten regelmatig doo…
De geneeskracht van koolDe geneeskracht van koolIn 1881 kreeg een Fransman een ongeluk met een auto. Hij kon niets meer met zijn been en er zaten grote zwellingen op. D…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.nutrition-and-you.com/cherry-fruit.html
  • PDF: Cherries final red report.
  • Wikipedia
  • Foto's: tom008
Reacties

Maria, 29-06-2016
U kunt ook avocado op het menu zetten, werkt ook prima tegen jicht en andere ontstekingen (lees internet) als het kersenseizoen voorbij is. En sommige biol. winkels verkopen ook kersensap en wellicht in de diepvries van de gewone supermarkt? Op internet is veel informatie te vinden over alternatieven. Of kersen invriezen, zoals men met ander rood fruit doet? Reactie infoteur, 07-09-2016
Hier in dit artikel staan allerlei geneesplanten en voedingssoorten tegen jicht: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/137528-jicht-oorzaken-en-behandeling-met-voeding-en-geneesplanten.html

Elke van den Nieuwenhof, 25-11-2015
Mijn man heeft ook dikwijls last van jicht. In de zomer, als hij kersen at, had hij er nooit last van. Maar spijtig genoeg zijn er nu geen kersen meer. Is er voor deze periode een ander alternatief? Ik zou ook niet weten waar je diepvrieskersen zou kunnen kopen. En wat kersensap betreft. Moet dat vers kersensap zijn of mag dat zo'n bus fruitsap zijn uit de winkel?
Groetjes, Elke Reactie infoteur, 27-03-2016
Wat kersensap betreft: gewoon uitproberen.

Wat mooi dat je man zulke positieve resultaten boekt met verse kersen!

Een andere tip: probeer het eens met kersenpoeder. Dat kun je via internet kopen. Je kunt het mengen met water en opdrinken.

Ch Andriese, 20-10-2015
L.s.,
Ik heb reumatoïde-artritus en 2 jaar geleden werd er ook psoriasis nagels geconstateerd. Volgens de dermatoloog was er niets aan te doen, alles wat ik zou proberen "zonde van het geld". Nu eet ik al een tijd kersen yoghurt van Danone. Mijn nagels zijn (op een na) weer als nieuw! Misschien toch door de kersen? Ga nu ook kersensap drinken, kijken of dat helpt tegen mijn r.a.
vr. gr. Ch. Andriese Reactie infoteur, 11-02-2016
Kersen werken inderdaad tegen jicht en reumatoïde problemen. Neem je dermatoloog niks kwalijk. Hij mag alleen dingen zeggen volgens het protocol en in zijn opleiding krijgt hij te horen dat alles wat alternatief is uitgelachen moet worden. Zulke mensen hebben het zwaar.

Lefeber, 12-07-2015
Hoeveel kersen mag je dan eten per dag om het gezond te houden. Reactie infoteur, 13-07-2015
Ik zou ze niet op de weegschaal leggen maar mijn gezond verstand gebruiken. Dan kom ik uit op ongeveer 250 gram. Het is namelijk ook belangrijk om te variëren met andere gezonde vruchten, groenten, zaden, noten, granen en graanvervangers.

Veerle, 22-09-2014
Alleen in dierlijke producten zit vitamine A, in fruit en groente kan alleen bèta-caroteen oftewel provitamine A zitten. Dit klopt al niet in dit artikel Reactie infoteur, 22-09-2014
Omdat betacaroteen wordt omgezet in het lichaam tot vitamine A spreken we gewoon van vitaminen A-houdend plantaardig voedsel. In dierlijk voedsel zit ook geen vitamine A maar Retinyl palmitaat. Dat is een ester van retinol ofwel vitamine A. Ook deze ester wordt pas in het lichaam omgezet tot vitamine A. Verder nog aanmerkingen?

Mevr, Lips, 11-07-2014
Zijn er ook gevaren verbonden aan het (teveel) eten van kersen? Reactie infoteur, 20-07-2014
Het eten van te veel van iets is nooit goed. Te veel kersen eten (bv een kilo) kan leiden tot maagproblemen en constipatie. Wanneer je niet-biologische kersen gebruikt kun je een teveel aan pesticiden binnen krijgen.

Nel, 26-08-2013
Kersen staan het meest bekend, dat het pijn stilt en ontstekingen remt. Bovendien bevatten kersen het hormoon melatonine, het hormoon wat onze slaap bevordert. Een half uur voor het slapen gaan ze 60 gram kersen eten, zorgt voor 25 min per nacht meer slapen. Reactie infoteur, 26-08-2013
Mooie en geheel juiste aanvulling! Het kersen-bevat-melatonine verhaal stamt uit onderzoek van 2013 en was nog niet in dit artikel geïntegreerd.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.