De geneeskracht van Guave
Guave is een groene, tropische vrucht met roze vruchtvlees en veel pitjes. Het is een heerlijke vrucht voor sappen. Je kunt deze unieksmakende vrucht zo opeten; de pitjes kun je gewoon doorslikken. Het vruchtvlees is niet stevig maar een soort pulp. Het is goed te verwerken tot sappen en jams. De guavevrucht is zeer gezond. Hij heeft allerlei medicinale toepassingen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Guave is rijk aan vitamine C
In 100 gram guave zit maar liefst 396% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine C. Dat is een bijzonder hoog getal. Het komt erop neer dat 4 guaves al genoeg zijn voor 1 gram vitamine C. Daarbij komt dat in guave allerlei stoffen zitten die vitamine C beter tot zijn recht laat komen.
Vitaminen in guave
Wat de andere
vitaminen betreft is guave goed bedeeld. In een ons guave zit 21% van de ADH voor vitamine A. Voor foliumzuur of vitamine B11 geldt dat er 12.5% in zit. Er zit 9% van de ADH aan vitamine B5 of pantotheenzuur in. Pirydoxine of B6 is in de guave vertegenwoordigd met 8.5% van de ADH. Vitamine B3, ook niacine genoemd, is in ruime mate aanwezig met 7% van de ADH. Van vitamine B1 of thiamine zit er 5.5% van de ADH in het sappige guavevlees. Vitamine E doet het met 5% goed. Er zitten meer vitaminen in guave maar deze kennen allemaal percentages van 3% of minder.
Mineralen in guave
De percentages voor
mineralen in guave zijn niet zo spectaculair als die voor de vitaminen. De tropische, roze vrucht is goed voor 9% van de ADH aan
kalium. Hiermee is guave een uitstekende bron van kalium. Verder zit er
mangaan(6.5%ADH),
magnesium(5,5%ADH) en 3% van de ADH voor
ijzer in dit vruchtje. De overige mineralen hebben allemaal percentages die lager zijn dan 3%.
Fytonutriënten in guave
Op het gebied van
fytochemicaliën beschikt de guave over voor mensen waardevolle carotenoïden en
polyfenolen. De polyfenolen in guave werken vooral positief voor het gezichtsvermogen. Bovendien kunnen ze ook kanker bestrijden; met name borstkanker en huidkanker worden door de carotenoïden en polyfenolen tegen gegaan.
Guave voor de spijsvertering
Guave werkt goed voor de spijsvertering. Zowel diarree als constipatie worden opgelost door guave. Diarree wordt minder omdat er veel kalium in guave zit. Constipatie wordt tegen gegaan doordat de guave bijzonder veel vezels bevat. Guave werkt om deze reden goed tegen gastro-entritis.
Guave tegen verkoudheid en hoest
De guave is rijk aan vitamine C. Daarnaast zitten er fytonutriënten in de guave die antibacteriële werkingen hebben. Een guave helpt hierdoor goed tegen verkoudheid en hoest. De bacteriën in de keel worden verminderd door het eten van guave. Het hoge vitamine C-gehalte zorgt ervoor dat wie regelmatig guaves eet minder kans heeft op griep en verkoudheid. Vitamine C is namelijk een belangrijke booster voor het immuunsysteem.
Guave voor de huid
De guave wordt ook gebruikt om de huid te verzorgen. Vitaminen zijn niet alleen goed voor inwendige organen maar ook ons grootste orgaan aan de buitenkant van het lichaam; de huid. Delen van de huid insmeren met guave zorgt ervoor dat de huid elastischer wordt. Rimpelvorming wordt minder door guave. Vooral vitamine A, B en C zorgen voor positieve eigenschappen voor de huid.
Guave tegen hoge bloeddruk
Net zoals veel andere groente en fruit werkt guave goed om
hoge bloeddruk tegen te gaan. Dat komt onder andere door het hoge vezelgehalte. Het bloed wordt niet te dik en het eten wordt goed verteerd door het eten van guave. Deze beide redenen helpen mee om een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Guave tegen prostaatkanker
Er zit lycopeen in, wat als extra voedingsmiddel tegen kanker wordt gebruikt. Elke dag een guave zou vooral goed helpen tegen prostaatkanker. In
tomaten zit ook lycopeen maar twee keer zo weinig als in guave. Als het om het voorkomen van prostaatkanker gaat kun je in dit geval ook twee tomaten per dag eten.
Nog meer medicinale toepassingen
Er zijn nog zeer veel andere medicinale toepassingen van guave. In tropische landen zoals India, waar de guaveboom welig tiert, wordt van de bladeren een drank gemaakt die goed is voor het tandvlees. In principe kan elke inwendige bacteriële infectie worden te lijf gegaan met guave.
Eettips guave
Een guave kun je uitstekend verwerken in een vruchtensmoothie. Meng een banaan, guave en een
appel samen met een kopje water of ijsblokjes en doe het in de blender. Het resultaat is een heerlijke fruitsmoothie. De guave is een lekkere vrucht om een ontbijt mee te beginnen of een lunch mee af te sluiten. Het kan goed tussendoor gegeten worden; het vult meer dan een yoghurtdrankje uit de supermarkt en is lekkerder. Dat is misschien wel het belangrijkste!
Lees verder