De geneeskracht van Guave

De geneeskracht van Guave Guave is een groene, tropische vrucht met roze vruchtvlees en veel pitjes. Het is een heerlijke vrucht voor sappen. Je kunt deze unieksmakende vrucht zo opeten; de pitjes kun je gewoon doorslikken. Het vruchtvlees is niet stevig maar een soort pulp. Het is goed te verwerken tot sappen en jams. De guavevrucht is zeer gezond. Hij heeft allerlei medicinale toepassingen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Guave is rijk aan vitamine C

In 100 gram guave zit maar liefst 396% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) vitamine C. Dat is een bijzonder hoog getal. Het komt erop neer dat 4 guaves al genoeg zijn voor 1 gram vitamine C. Daarbij komt dat in guave allerlei stoffen zitten die vitamine C beter tot zijn recht laat komen.

Vitaminen in guave

Wat de andere vitaminen betreft is guave goed bedeeld. In een ons guave zit 21% van de ADH voor vitamine A. Voor foliumzuur of vitamine B11 geldt dat er 12.5% in zit. Er zit 9% van de ADH aan vitamine B5 of pantotheenzuur in. Pirydoxine of B6 is in de guave vertegenwoordigd met 8.5% van de ADH. Vitamine B3, ook niacine genoemd, is in ruime mate aanwezig met 7% van de ADH. Van vitamine B1 of thiamine zit er 5.5% van de ADH in het sappige guavevlees. Vitamine E doet het met 5% goed. Er zitten meer vitaminen in guave maar deze kennen allemaal percentages van 3% of minder.

Mineralen in guave

De percentages voor mineralen in guave zijn niet zo spectaculair als die voor de vitaminen. De tropische, roze vrucht is goed voor 9% van de ADH aan kalium. Hiermee is guave een uitstekende bron van kalium. Verder zit er mangaan(6.5%ADH), magnesium(5,5%ADH) en 3% van de ADH voor ijzer in dit vruchtje. De overige mineralen hebben allemaal percentages die lager zijn dan 3%.

Fytonutriënten in guave

Op het gebied van fytochemicaliën beschikt de guave over voor mensen waardevolle carotenoïden en polyfenolen. De polyfenolen in guave werken vooral positief voor het gezichtsvermogen. Bovendien kunnen ze ook kanker bestrijden; met name borstkanker en huidkanker worden door de carotenoïden en polyfenolen tegen gegaan.

Guave voor de spijsvertering

Guave werkt goed voor de spijsvertering. Zowel diarree als constipatie worden opgelost door guave. Diarree wordt minder omdat er veel kalium in guave zit. Constipatie wordt tegen gegaan doordat de guave bijzonder veel vezels bevat. Guave werkt om deze reden goed tegen gastro-entritis.

Botanische tekening guave / Bron: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening guave / Bron: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Guave tegen verkoudheid en hoest

De guave is rijk aan vitamine C. Daarnaast zitten er fytonutriënten in de guave die antibacteriële werkingen hebben. Een guave helpt hierdoor goed tegen verkoudheid en hoest. De bacteriën in de keel worden verminderd door het eten van guave. Het hoge vitamine C-gehalte zorgt ervoor dat wie regelmatig guaves eet minder kans heeft op griep en verkoudheid. Vitamine C is namelijk een belangrijke booster voor het immuunsysteem.

Guave voor de huid

De guave wordt ook gebruikt om de huid te verzorgen. Vitaminen zijn niet alleen goed voor inwendige organen maar ook ons grootste orgaan aan de buitenkant van het lichaam; de huid. Delen van de huid insmeren met guave zorgt ervoor dat de huid elastischer wordt. Rimpelvorming wordt minder door guave. Vooral vitamine A, B en C zorgen voor positieve eigenschappen voor de huid.

Guave tegen hoge bloeddruk

Net zoals veel andere groente en fruit werkt guave goed om hoge bloeddruk tegen te gaan. Dat komt onder andere door het hoge vezelgehalte. Het bloed wordt niet te dik en het eten wordt goed verteerd door het eten van guave. Deze beide redenen helpen mee om een hoge bloeddruk tegen te gaan.

Guave aan de boom / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Guave aan de boom / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Guave tegen prostaatkanker

Er zit lycopeen in, wat als extra voedingsmiddel tegen kanker wordt gebruikt. Elke dag een guave zou vooral goed helpen tegen prostaatkanker. In tomaten zit ook lycopeen maar twee keer zo weinig als in guave. Als het om het voorkomen van prostaatkanker gaat kun je in dit geval ook twee tomaten per dag eten.

Nog meer medicinale toepassingen

Er zijn nog zeer veel andere medicinale toepassingen van guave. In tropische landen zoals India, waar de guaveboom welig tiert, wordt van de bladeren een drank gemaakt die goed is voor het tandvlees. In principe kan elke inwendige bacteriële infectie worden te lijf gegaan met guave.

Eettips guave

Een guave kun je uitstekend verwerken in een vruchtensmoothie. Meng een banaan, guave en een appel samen met een kopje water of ijsblokjes en doe het in de blender. Het resultaat is een heerlijke fruitsmoothie. De guave is een lekkere vrucht om een ontbijt mee te beginnen of een lunch mee af te sluiten. Het kan goed tussendoor gegeten worden; het vult meer dan een yoghurtdrankje uit de supermarkt en is lekkerder. Dat is misschien wel het belangrijkste!

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is de grapefruit?Hoe gezond is de grapefruit?Grapefruit is niet meer weg te denken uit al het fruit waar we dagelijks uit kunnen kiezen. Toch krijgt grapefruit minde…
Super gezond tussendoortje: SmoothiesSuper gezond tussendoortje: SmoothiesEen makkelijke, supergezonde en smakelijke oplossing voor tussendoortjes. De smoothie. Alle basisingredienten van een sm…
Roze voedsel voor prinsessenEr wonen veel prinsessen en prinsesjes in de wereld. Allemaal houden ze van roze. Roze is dé kleur voor prinsessen. Ze k…
Vruchten in SurinameSuriname heeft een grote rijkdom aan tropische vruchten. Sommige daarvan komen oorspronkelijk uit Suriname en andere zij…

De geneeskracht van lijnzaadDe geneeskracht van lijnzaadLijnzaad is een supergezond zaad en goed voor de lijn. Het komt van het vlasplantje en wordt daarom ook vlaszaad genoemd…
De geneeskracht van dadelsDe geneeskracht van dadelsDadels zijn gezond en behoren tot de meest gegeten gedroogde vruchten. Dadels zijn de perfecte snoepvervanger. Natuurlij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fibonacci, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-guava.html
  • http://www.nutrition-and-you.com/guava.html
  • http://www.streetdirectory.com/food_editorials/health_food/fruits/guava_health_benefits_of_guava.html
  • http://www.menshealth.com/mhlists/best_healthy_foods/Guava.php
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Reactie

Maria, 10-07-2016
Dit vruchtje onderzocht en qua anti-oxidanten staat het voor velen bovenaan, omdat het deze zeer veel in zich heeft.
Qua mineralen is het enorm: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink, mangaan, potasium en ook veel
ascorbine-zuur tegen degeneratieve ziektes (w.o. Alzheimer genoemd).
Juist de totale harmonie van vitamines en mineralen (en niet zozeer de afzonderlijke hoeveelheden elk) maken dit vruchtje
bijzonder. De kleuren zijn ook prachtig: zacht groen van buiten, oranje/rood (beta-caroteen!) van binnen of wit, hoewel het op
bovenst. foto minder goed naar voren komt. Op internet is nog veel meer te vinden over de werkzaamheid van dit vruchtje. Reactie infoteur, 07-09-2016
Beste Maria, Ik kan geen wetenschappelijke onderzoeken vinden die onderbouwen dat specifiek guave goed is bij alzheimer. Maar recent wetenschappelijk onderzoek toont wel aan dat alzheimer hoogstwaarschijnlijk te maken heeft met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25809805

Er is daarnaast een recent wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat guave bij diabetes kan worden gebruikt.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 28-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.