De geneeskracht van perziken

De geneeskracht van perziken Perziken zijn een heerlijke sappige fruitsoort. Het perzikje is het sappige zusje van de nectarine. Als een perzik goed rijp is kun je zo de schilletjes eraf trekken. Een aanrader is het om dit boven een bord te doen zodat je het sap kunt opvangen en zo kunt gebruiken voor in je muesli, als basis voor een saladedressing, of gewoon om zo op te drinken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Chinese vrucht verovert de wereld

De perzik komt oorspronkelijk uit China. Alexander de Grote heeft de perzikboom vanuit China in Europa geïntroduceerd. Hij groeide het eerst op Europese bodem in het oude Griekenland. Vandaar uit is de perzikboom verspreid over het Middellandse Zeegebied. Hij kwam uiteindelijk in Spanje terecht. De Spanjaarden hebben de perzikboom naar beide Amerika´s getransporteerd. Zo veroverde de perzikboom vanuit China heel de wereld.

Perzik is goed voor de nieren

Het is lekker om perzikjes en nectarines samen op te eten. Perziken zijn voorzien van vele fytonutriënten. In India en China werd de perzik gebruikt als een middel tegen nierziekten. Het hoge gehalte aan kalium en de vele vezels zijn goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren.

Antikankerfruit

Wanneer er teveel gifstoffen in het lichaam zitten kan het gebeuren dat de nieren slechter gaan functioneren waardoor elders in het lichaam gifstoffen voor ernstige ziekten zoals kanker kunnen zorgen. Perzik eten helpt mee om ziekten te voorkomen. Een onderzoek uit China wees uit dat tweemaal in de week een perzik eten de kans op kanker verkleind, met name de kans op mondkanker. Een perzik pas perfect in een dieet dat de chemokuur ondersteunt.

Perzik, saladefruit

Perziken zijn een ideale fruitsoort om in een fruitsalade te verwerken samen met aardbei, appel, banaan, druiven en sinaasappel. Het is goed snackfruit. Je kunt een paar perziken op een bordje leggen om ze vervolgens met een vork op te pikken. Wanneer je bezoek hiermee verrast, raakt het bordje snel weer leeg. Perziken zijn een lekker toetje in combinatie met ijs, bij voorkeur zelf gemaakt roomijs. Ook kun je de perzik prima in een zelf gemaakte muesli of havermoutpap stoppen. Je hebt dan iets minder suiker nodig. Je kunt perzik ook gebruiken in een vruchtensmoothie. Probeer eens een perzikpannenkoek, Dat is een lekkere en originele variatie op de appelpannenkoek.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
4 verschillende manieren om een lekkere fruitsalade te makenOp de lijn aan het letten en toch zin in een toetje? Of gewoon gek op fruit? Er zullen hier 4 verschillende recepten wor…
Zomerfruit van Nederlandse bodemZomerfruit van Nederlandse bodemIn de zomer zijn er meer verschillende soorten fruit van Nederlandse bodem te verkrijgen dan in de winter. Daarom is de…

De geneeskracht van radijsDe geneeskracht van radijsRadijsjes zijn een lekkere groente die je rauw kun eten. Ze smaken enigszins scherp. Radijzen zijn de wortel van de plan…
De geneeskracht van eierenDe geneeskracht van eierenEieren zijn goed voor je cholesterolgehalte. Eieren zijn onmisbaar in het dagelijkse menu. Je kunt ze op ontelbaar veel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://homecooking.about.com/od/foodhealthinformation/a/peachhealth.htm
  • http://www.gardeningchannel.com/health-benefits-of-peaches/
  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/11/29/recommended-vegetable-list.aspx
  • Foto´s tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.