De geneeskracht van perziken
Perziken zijn een heerlijke sappige fruitsoort. Het perzikje is het sappige zusje van nectarientje. Van het schillen van de perzik krijg je natte handen, zo veel sap zit erin. Als een perzik goed rijp is kun je zo de schilletjes eraf trekken. Een aanrader is het om dit boven een bord te doen zodat je het lekkere sap opvangt en kunt gebruiken voor in je muesli, als basis voor een saladedressing, of gewoon om zo op te drinken. Vergeet niet je vingers af te likken.
Chinese vrucht verovert de wereld
De perzik komt oorspronkelijk uit China. Alexander de Grote heeft de perzikboom vanuit China in Europa geïntroduceerd. Hij groeide het eerst op Europese bodem in
het oude Griekenland. Vandaar uit is de perzikboom verspreid over het Middellandse Zeegebied. Hij kwam uiteindelijk in Spanje terecht. De Spanjaarden hebben de perzikboom naar beide Amerika´s getransporteerd. Zo veroverde de perzikboom vanuit China heel de wereld.
Blikperzik
Perziken op blik zijn een stuk minder gezond dan verse perziken. Dat komt niet in de laatste plaats door het hoge suikergehalte waarin perziken drijven als ze ingeblikt zijn. Het is het beste om verse perziken te eten of gedroogde perziken. De gedroogde perzik zit in tuttifrutti-mengsels.
Perzik is detox fruit
Het is lekker om perzikjes en
nectarines samen op te eten. Perziken zijn voorzien van vele
fytonutriënten. In India en China werd de perzik gebruikt als een middel tegen nierziekten. Het hoge gehalte aan
kalium en de vele
vezels zijn goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Daardoor is de perzik een uitstekend detox-fruit.
Antikankerfruit
Wanneer er teveel gifstoffen in het lichaam zitten kan het gebeuren dat de nieren slechter gaan functioneren waardoor elders in het lichaam gifstoffen voor ernstige ziekten zoals kanker kunnen zorgen. Perzik eten helpt mee om ziekten te voorkomen. Dit is niet alleen een interessante theorie maar wordt ook herhaaldelijk aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Een onderzoek uit China wees uit dat tweemaal in de week een perzik eten de kans op kanker verkleind, met name de kans op mondkanker. Een perzik pas perfect in een
dieet dat de chemokuur ondersteunt.
Perzik, saladefruit
Perziken zijn een ideale
fruitsoort om in een fruitsalade te verwerken samen met
aardbei,
appel,
banaan,
druiven en
sinaasappel. Het is goed snackfruit. Je kunt een paar perziken op een bordje leggen om ze vervolgens met een vork op te pikken. Wanneer je bezoek hiermee verrast, raakt het bordje snel weer leeg. Perziken zijn een lekker toetje in combinatie met ijs, bij voorkeur
zelf gemaakt roomijs. Ook kun je de perzik prima in een
zelf gemaakte muesli of
havermoutpap stoppen. Je hebt dan iets minder
suiker nodig. Je kunt perzik ook gebruiken in een vruchtensmoothie. Probeer eens een perzikpannenkoek, Dat is een lekkere en originele variatie op de appelpannenkoek.
Perzikhuidje
Mensen, vooral vrouwen willen allemaal graag een perzikhuid. De perzik is zo zacht als je hem aanraakt dat het doet denken aan iemand strelen. Sommige mensen eten ook de schil van de perzik maar die is vrij harig. Het is niet aan te raden om een niet-biologische fruitschil te eten aangezien er na het wassen altijd resten met pesticiden achter blijven. Daarnaast zijn er meer
redenen om biologisch te eten, bijvoorbeeld dat het landbouwpersoneel niet met gif hoeft te werken. Perziken behoren tot de
10 soorten groente en fruit met de meeste pesticiden. Tijdens het schillen komen de pesticiden aan je handen en dringen in je huid. Het schilletje is zo dun dat het pesticiden doorlaat zodat er pesticiden in het vruchtvlees zitten. Koop daarom alleen biologische perziken. Je wilt niet dat er pesticiden in jouw lijf of op jouw perzikhuidje komen.
Lees verder