Maria, 11-07-2016
Naschrift: bramen plukken in het grensgebied met Duitsland moet ernstig afgeraden worden, zelfs goed wassen helpt niets, want er wordt gewaarschuwd voor vossen/lintworm die het verspreiden in dat gebied!
Reactie infoteur, 07-09-2016
Ik heb diezelfde informatie gelezen op internet. Echter, deze lintworm is in heel Nederland aanwezig. Het is goed dat je me hierop wijst zodat ik deze informatie kan updaten. Ik heb zelf bramen geplukt rondom Amsterdam en daarin de lintwormen gezien. Je kan dat controleren door de bramen in een schaaltje te leggen en dan kokend water erin te gieten. Als er wormpjes in zitten komen ze uit de bramen en kronkelen ze erg vanwege het hete water. Maar: Dat is alleen bij bramen die onder de één meter worden geplukt. Het juiste advies van de overheid zou moeten zijn:
Je moet alleen bramen plukken die hoger dan één meter.
De reden daarvoor is dat vossen van bramen snoepen. Ze plukken ze van de bomen (net als sommige honden kunnen). Soms eet een vos een braam niet op, maar likt hij er alleen aan. Dan kan de lintworm of een larve daarvan op de braam komen.
Deze informatie is bekend bij ervaren wildplukkers. Wanneer je een wildplukwandeling doet, hoort de gids hiervoor te waarschuwen.
Michielsen, 17-09-2015
Goed om te lezen dat bramen gezond zijn, wij plukken vrij veel wilde bramen dit moment, we wassen ze en vriezen ze dan in. Als we er aan toe zijn in de loop van de herfst koken we bramen ca. 5 tot 7 min. Zeven de pitjes er uit en maken er onder toevoeging van water en honing of rietsuiker een heerlijke drank van.
Reactie infoteur, 11-02-2016
Superrecept! Zo kort koken betekent dat vrijwel alle voedingstoffen er nog in zitten. Ik heb een keer bramen 5 minuten gekookt met kokosolie. Als het koud wordt, wordt de kokosolie weer hard. Daardoor verkrijg je iets smeerbaars voor op brood, ik noem het bramenkokosspread. Het blijft een week houdbaar.
Bart van Dam, 06-07-2012
Op zich een goed artikel over een zeer goede vrucht. Wat echter compleet misplaats is, is de opmerking over 30 pesticiden. Dit suggesteert dat er bramen te koop zouden zijn waar 30 verschillende pesticiden op te vinden zijn. Volslagen onzin, sorry dat ik het zeg. Bovendien is het zeer onwetenschappelijk om te zeggen dat ´het best zou kunnen´. Waar is dat op gebaseerd? Pesticiden mijden wanneer het kan is goed, maar pesticiden zijn niet toegelaten als er ook maar de schijn van negatieve gezondheidseffecten bestaat. We moeten wel eerlijk en objectief blijven. Overigens bestaan er tegenwoordig steeds meer doornloze rassen voor in de tuin, wel zo handig. Overigens blijven de wilde het lekkerst.
Reactie infoteur, 06-07-2012
Beste Bart van Dam,
Ik was de bron vergeten te noemen. Het bericht over de 30 pesticiden op fruit komt van een internationale milieugroep en is bevestigd door bv Jeroen v d Sluis, docent Nieuwe Risico´s a d universiteit van Utrecht. Lees hier meer: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/11240246/Zorgen-over-gif-in-veel-groente-en-fruit.ece
De bron staat inmiddels ook onderaan het artikel. Om verder in te gaan op je oordelen die de plank mis slaan:
In wetenschappelijke kringen wordt regelmatig gezegd: ´het zou best kunnen´, als er een vermoeden ergens voor is. Meestal is dit ook een oproep om meer onderzoek te doen. 30 Pesticiden die we dagelijks opeten is beslist geen volslagen onzin maar een reëel gevaar. Het is naïef om te denken dat alles wat in het eten zit positief is voor de gezondheid. Alle pesticiden zijn zwaar giftig, ook al zijn ze toegelaten. Dat is een eerlijke en objectieve constatering die we helaas moeten maken als we de waarheid tav ons voedsel onder ogen willen zien. Het is spijtig om dit te beseffen.