De geneeskracht van grapefruit
De grapefruit is een lekkere bittere vrucht met een friszoete bijsmaak. Grapefruit is een rijke bron aan natuurlijke vitamine C. Het is een ideale snack op een warme zomerdag. Wist je dat de grapefruit een kruising is tussen de pompelmoes en de sinaasappel? En dat het preventief werkt tegen tal van vervelende ziekten?
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Ontstaansgeschiedenis van grapefruit
De grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en een
sinaasappel. Maar waar is de pompelmoes ontstaan? Misschien is dit in het huidige Indonesië gebeurt waar de pompelmoes jeruk bali heet en een knalgroene schil heeft, maar met een gele binnenkant. Aan de andere kant zijn er pompelmoezen zo groot als een voetbal te vinden in Frans Polynesië. Een halve grapefruit is daar genoeg voor twee glazen drinken. Het lijkt erop dat de pompelmoes in eilanden rond de
Stille Oceaan is ontstaan. Overigens is in dit gebied vroeger veel meer landmassa geweest, voordat de zeespiegel steeg. Door de lagere zeespiegel kan de pompelmoesboom zich mogelijk makkelijker hebben verspreid.
Vitaminenkanon
Een grapefruit heeft anderhalf keer meer vitamine C in zich dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). In dit paradijselijke fruit, de Latijnse naam is citrus paradisii, zit naast vitamine C de
vitaminen B1, B6 en A. Als belangrijk mineraal zit er
kalium in. Ook zit er veel van de supergezonde
fytonutriënt lycopeen in. Lycopeen zorgt voor de rood-roze kleur van het vruchtvlees. Lycopeen is een belangrijke stof die meehelpt in de bestrijding van kankertumoren. Lycopeen herstelt schade aan cellen welke veroorzaakt worden door vrije radicalen.
Pectine zorgt voor gezond hart en bloedvatenstelsel
De grapefruit bevat pectine. Dit fytonutriënt werkt als natuurlijke cholesterolverlager. Pectine helpt ook mee om aderverkalking te voorkomen. Het is een
antioxidant wat de vorming van geoxideerde cholesterolafzettingen aan bloedvatwanden voorkomt. Op deze manier is de kans kleiner dat er bloedklonters kunnen ontstaan. De kans op een hartinfarct en andere
hart- en vaatziekten wordt op deze manier verlaagd.
Grapefruit als basis voor fruitdrank
Dit fruit werd vroeger vaak met suiker gegeten. In plaats daarvan kun je het combineren met zoet fruit zoals
mandarijn of
mango. Het bittere en het zoete gaan prima samen. In een fruitsalade is de grapefruit een goede keus. Hij maakt de salade gevarieerd van smaak. Deze vrucht is heerlijk als je hem uitperst. Grapefruitsap is een superfrisse dorstlesser. Voeg ook eens wat verschillende
citrusvruchten bijeen voor een frisse citrusdrank. Een perssinaasappel, grapefruit,
citroen en
limoen laten zich prima combineren. Als het té sterk smaakt kun je er ook water of suikerwater bij doen. Je kunt een liter warm water maken zodat suiker er goed in smelt. Vervolgens doe je er ijsblokjes bij en je hebt een heerlijke zelfgemaakte, subliem smakende fruitdrank.
Bitterzoet fruit tegen kanker
Naringenine is een flavonoïde dat in grapefruit zit. Het helpt om het beschadigde DNA in lichaamscellen te repareren. Als er te veel DNA-schade is, ontstaat er een grote kans op de vorming van kankertumoren. Door de fytonutriënt naringenine heeft de bitterste onder de citrusvruchten een kankervoorkomende werking. Daarnaast is ook lycopeen een sterke kankervoorkomende antioxidant die de schade die vrije radicalen aanrichten tegen gaat. Voorts zit de lichtrode, bitterzoete vrucht bomvol met vitamine C, wat eveneens een antioxidantwerking heeft tegen kanker. Wie de kans op het verkrijgen van deze verschrikkelijke ziekte aanzienlijk wilt verkleinen, doet er goed aan regelmatig een grapefruit te eten.
Lijst van ziekten waartegen grapefruit helpt
Behalve de geneeskrachtige werking tegen bovenstaande ziekten het de grapefruit een preventieve werking op tal van ziekten. Het immuunsysteem krijgt een boost wanneer je grapefruit eet, daarom kunnen veel ziektes geweerd worden. Bij uitstek helpt dit citrusfruit tegen de volgende ziekten:
- Verkoudheid,
- Astma,
- Reumatoïde artritis,
- Artrose,
- Kanker, (met name prostaatkanker en darmkanker)
- Hartinfarct,
- Aderverkalking,
- Nierstenen,
Interactie met sommige medicijnen
Als waarschuwing bij het regelmatig eten van grapefruit om een ziekte te voorkomen geldt dat wanneer je medicijnen slikt, je moet vragen aan de arts of als deze het niet weet de fytotherapeut, het farmaceutische geneesmiddel gecombineerd kan worden met grapefruit. Dit fruit heeft namelijk invloed op de werking van sommige medicijnen. Wanneer je geen medicijnen slikt is de grapefruit enkel gezond ter voorkoming van ziektes.
Lees verder
Reacties
Erik, 31-03-2016
Ik begin pas onlangs de smaak van de Grapefruit te waarderen, voorheen kon ik er niet echt tegen. Nu is mijn vraag, wat is de beste regelmaat om een Grapefruit te verorberen? 1 per dag, 1 per week? En hoe? Als een sinaasappel, of alleen het sap?
Reactie infoteur, 02-04-2016
Het ligt er aan waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je gewoon in het algemeen gezond eten? Dan kun je het twee a drie keer per week eten. Ik adviseer mensen om minimaal 5 porties fruit per dag te eten.
Wil je het ondersteunend gebruiken om zijn medicinale mogelijkheden? Dan kun je grapefruit het best dagelijks eten. Je kunt het uitpersen of in zijn geheel opeten.
Willem, 29-10-2015
Antioxidanten zijn een HYPE, volgens Belgische oncologen, waarbij ik toch moet vermelden, dat België baanbrekend onderzoek doet naar kanker, en vele studies ( trials voor nieuwe medicijnen) antioxydanten werken de behandelingen van kanker tegen! ze werken alleen preventief, waarschijnlijk maar ook nog helemaal niet zeker!
Reactie infoteur, 31-10-2015
Dus omdat antioxidanten nieuwe medicijnen tegen werken werken ze niet? Wat een redenering! Er zijn honderden, duizenden wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat antioxidanten kankerbestrijdend werken. En iedereen weet ook dat chemotherapiemiddelen kanker veroorzaken. Dus ja, dat de middelen uit de farmaceutische industrie en de natuurmiddelen niet dezelfde werking hebben, dat kan kloppen.
Dat je nog fiducie hebt in wetenschappelijk onderzoek! Je weet toch wel dat men al honderd jaar onderzoek doet en nog niets heeft gevonden tegen kanker? Tenminste officieel, want iedereen die dit onderwerp bestudeert is op de hoogte van het feit dat werkzame natuur- en voedingsmethoden tegen kanker niet goed dooronderzocht worden. Men speelt maar drie kaarten uit: chemo, bestraling en wegsnijden. Dat terwijl er legio meer succesvolle behandelingsmethoden bestaan waaraan men nauwelijks onderzoeksgeld besteed.
Beste Willem, kanker is een winstgevend industrieel product. Jaarlijks worden er honderden miljarden winst gemaakt. Met zulke winsten zou een onderzoek naar een medicijn toch allang afgerond moeten zijn, toch? Nee natuurlijk niet! Welk bedrijf gaat er nu een medicijn op de markt brengen dat ervoor zorgt dat de EIGEN winst verdwijnt?
Kortom: het probleem met kanker is dat we als maatschappij hebben gekozen om geld te verdienen over de rug van zieke mensen. De gezondheidszorg en marktwerking betekent: hoe zieker jij bent, hoe meer zij verdienen. Laat u daarom niet verblinden door hoopvolle verhalen over nieuwe medicijnen. die zullen er nooit komen, zolang de gezondheidszorg een winstgevend instituut is.
M. Dissel, 11-05-2014
Vraag, is grapefruit niet goed als je botontkalking hebt?
Reactie infoteur, 12-05-2014
Grapefruit is juist erg goed tegen botontkalking. Stoffen in grapefruit helpen de botaanmaak. Je moet echter wel uitkijken als je prednisolon gebruikt, dan mag je geen grapefruit eten.