De geneeskracht van grapefruit

De geneeskracht van grapefruit De grapefruit is een lekkere bittere vrucht met een friszoete bijsmaak. Grapefruit is een rijke bron aan natuurlijke vitamine C. Het is een ideale snack op een warme zomerdag. Wist je dat de grapefruit een kruising is tussen de pompelmoes en de sinaasappel? En dat het preventief werkt tegen tal van vervelende ziekten?

Inhoud:


Ontstaansgeschiedenis van grapefruit

De grapefruit is een kruising tussen de pompelmoes en een sinaasappel. Maar waar is de pompelmoes ontstaan? Misschien is dit in het huidige Indonesië gebeurt waar de pompelmoes jeruk bali heet en een knalgroene schil heeft, maar met een gele binnenkant. Aan de andere kant zijn er pompelmoezen zo groot als een voetbal te vinden in Frans Polynesië. Een halve grapefruit is daar genoeg voor 2 glazen drinken. Het lijkt erop dat de pompelmoes in eilanden rond de Stille Oceaan is ontstaan. Overigens is in dit gebied vroeger veel meer landmassa geweest, voordat de zeespiegel steeg met 120 meter. Je leest het goed, 12.000 jaar geleden stond de zeespiegel in de Stille Oceaan 120 meter lager. Lees er hier meer over. Door de lagere zeespiegel kan de pompelmoesboom zich makkelijker hebben verspreid.

Vitaminenkanon

Een grapefruit heeft anderhalf keer meer vitamine C in zich dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). In dit paradijselijke fruit, de Latijnse naam is citrus paradisii, zit naast vitamine C de vitaminen B1, B6 en A. Als belangrijk mineraal zit er kalium in. Ook zit er veel van de supergezonde fytonutriënt lycopeen in. Lycopeen zorgt voor de rood-roze kleur van het vruchtvlees. Lycopeen is een belangrijke stof die meehelpt in de bestrijding van kankertumoren. Lycopeen herstelt schade aan cellen welke veroorzaakt worden door vrije radicalen.

Pectine zorgt voor gezond hart en bloedvatenstelsel

De grapefruit bevat pectine. Dit fytonutriënt werkt als natuurlijke cholesterolverlager. Pectine helpt ook mee om aderverkalking te voorkomen. Het is een antioxidant wat de vorming van geoxideerde cholesterolafzettingen aan bloedvatwanden voorkomt. Op deze manier is de kans kleiner dat er bloedklonters kunnen ontstaan. De kans op een hartinfarct en andere hart- en vaatziekten wordt op deze manier verlaagd.

Grapefruit als basis voor fruitdrank

Dit fruit werd vroeger vaak met suiker gegeten. In plaats daarvan kun je het combineren met zoet fruit zoals mandarijn of mango. Het bittere en het zoete gaan prima samen. In een fruitsalade is de grapefruit een goede keus. Hij maakt de salade gevarieerd van smaak. Deze vrucht is heerlijk als je hem uitperst. Grapefruitsap is een superfrisse dorstlesser. Voeg ook eens wat verschillende citrusvruchten bijeen voor een frisse citrusdrank. Een perssinaasappel, grapefruit, citroen en limoen laten zich prima combineren. Als het té sterk smaakt kun je er ook water of suikerwater bij doen. Je kunt een liter warm water maken zodat rietsuiker er goed in smelt. Vervolgens doe je er ijsblokjes bij en je hebt een heerlijke zelfgemaakte, subliem smakende fruitdrank. Lees hier een artikel over het zelf maken van ijsthee.

Bitterzoet fruit tegen kanker

Naringenine is een flavonoïde dat in grapefruit zit. Het helpt om het beschadigde DNA in lichaamscellen te repareren. Als er teveel DNA-schade is, ontstaat er een grote kans op de vorming van kankertumoren. Door de fytonutriënt naringenine heeft de bitterste onder de citrusvruchten een kankervoorkomende werking. Daarnaast is ook lycopeen een sterke kankervoorkomende antioxidant dat de schade die vrije radicalen aanrichten tegen gaat. Voorts zit de lichtrode, bitterzoete vrucht bomvol met vitamine C, wat eveneens een antioxidantwerking heeft tegen kanker. Wie de kans op het verkrijgen van deze verschrikkelijke ziekte aanzienlijk wilt verkleinen, doet er goed aan regelmatig een grapefruit te eten.

Lijst van ziekten waartegen grapefruit helpt

Behalve de geneeskrachtige werking tegen bovenstaande ziekten het de grapefruit een preventieve werking op tal van ziekten. Het immuunsysteem krijgt een boost wanneer je grapefruit eet, daarom kunnen veel ziektes geweerd worden. Bij uitstek helpt dit citrusfuit tegen de volgende ziekten:
 • Verkoudheid,
 • Astma,
 • Reumatoïde artritis,
 • Artrose,
 • Kanker, (met name prostaatkanker en darmkanker)
 • Hartinfarct,
 • Aderverkalking,
 • Nierstenen,

Interactie met sommige medicijnen

Als waarschuwing bij het regelmatig eten van grapefruit om een ziekte te voorkomen geldt dat wanneer je medicijnen slikt, je moet vragen aan de arts of als deze het niet weet de fytotherapeut, het farmaceutische geneesmiddel gecombineerd kunnen worden met grapefruit. Dit fruit heeft namelijk invloed op de werking van sommige medicijnen. Wanneer je geen medicijnen slikt is de grapefruit enkel gezond ter voorkoming van ziektes. Fytotherapie is een vorm van geneeskunde die met planten, extracten, groente, fruit, noten en zaden werkt om de oorzaak van een ziekte weg te nemen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is de grapefruit?Hoe gezond is de grapefruit?Grapefruit is niet meer weg te denken uit al het fruit waar we dagelijks uit kunnen kiezen. Toch krijgt grapefruit minde…
Afvallen met grapefruit of grapefruitsapKun je afvallen met grapefruit? Dat grapefruit erg gezond is weten we allemaal wel. Het is immers een vrucht en er zitte…
Grapefruit tegen overgewicht en diabetes?Fruit is gezond voor ons, dat weten we allemaal. Alleen het ene fruit meer goed voor je lichaam dan het ander. Ben jij e…
De Ugli, een lelijke citrusvruchtEen Ugli is een lelijk stuk fruit. Vandaar de gekozen naam. De Ugli is een kruising tussen een Grapefruit, Sinaasappel e…

De geneeskracht van ananasDe geneeskracht van ananasVan een vergrote schildklier tot difterie; de ananas werkt òp vele gebieden in het lichaam. De ananas is een sappige, tr…
De geneeskracht van zonnebloempittenDe geneeskracht van zonnebloempittenZonnepitjes kun je uitstekend als detox-middel eten. Zonnebloempitten is dé natuurlijke cholesterolverlager. Pitjes van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
 • Foto van grapefruit uit Frans Polynesie: http://karenandjimsexcellentadventure.blogspot.nl/2012_04_01_archive.html
 • Overige foto´s: Tom008
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=25

Reageer op het artikel "De geneeskracht van grapefruit"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Erik, 31-03-2016 21:39 #5
Ik begin pas onlangs de smaak van de Grapefruit te waarderen, voorheen kon ik er niet echt tegen. Nu is mijn vraag, wat is de beste regelmaat om een Grapefruit te verorberen? 1 per dag, 1 per week? En hoe? Als een sinaasappel, of alleen het sap? Reactie infoteur, 02-04-2016
Het ligt er aan waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je gewoon in het algemeen gezond eten? Dan kun je het twee a drie keer per week eten. Ik adviseer mensen om minimaal 5 porties fruit per dag te eten.

Wil je het ondersteunend gebruiken om zijn medicinale mogelijkheden? Dan kun je grapefruit het best dagelijks eten. Je kunt het uitpersen of in zijn geheel opeten.

Willem, 29-10-2015 23:22 #4
Antioxidanten zijn een HYPE, volgens Belgische oncologen, waarbij ik toch moet vermelden, dat België baanbrekend onderzoek doet naar kanker, en vele studies ( trials voor nieuwe medicijnen) antioxydanten werken de behandelingen van kanker tegen! ze werken alleen preventief, waarschijnlijk maar ook nog helemaal niet zeker! Reactie infoteur, 31-10-2015
Dus omdat antioxidanten nieuwe medicijnen tegen werken werken ze niet? Wat een redenering! Er zijn honderden, duizenden wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat antioxidanten kankerbestrijdend werken. En iedereen weet ook dat chemotherapiemiddelen kanker veroorzaken. Dus ja, dat de middelen uit de farmaceutische industrie en de natuurmiddelen niet dezelfde werking hebben, dat kan kloppen.

Dat je nog fiducie hebt in wetenschappelijk onderzoek! Je weet toch wel dat men al honderd jaar onderzoek doet en nog niets heeft gevonden tegen kanker? Tenminste officieel, want iedereen die dit onderwerp bestudeert is op de hoogte van het feit dat werkzame natuur- en voedingsmethoden tegen kanker niet goed dooronderzocht worden. Men speelt maar drie kaarten uit: chemo, bestraling en wegsnijden. Dat terwijl er legio meer succesvolle behandelingsmethoden bestaan waaraan men nauwelijks onderzoeksgeld besteed.

Beste Willem, kanker is een winstgevend industrieel product. Jaarlijks worden er honderden miljarden winst gemaakt. Met zulke winsten zou een onderzoek naar een medicijn toch allang afgerond moeten zijn, toch? Nee natuurlijk niet! Welk bedrijf gaat er nu een medicijn op de markt brengen dat ervoor zorgt dat de EIGEN winst verdwijnt?

Kortom: het probleem met kanker is dat we als maatschappij hebben gekozen om geld te verdienen over de rug van zieke mensen. De gezondheidszorg en marktwerking betekent: hoe zieker jij bent, hoe meer zij verdienen. Laat u daarom niet verblinden door hoopvolle verhalen over nieuwe medicijnen. die zullen er nooit komen, zolang de gezondheidszorg een winstgevend instituut is.

M. Dissel, 11-05-2014 12:35 #3
Vraag, is grapefruit niet goed als je botontkalking hebt? Reactie infoteur, 12-05-2014
Grapefruit is juist erg goed tegen botontkalking. Stoffen in grapefruit helpen de botaanmaak. Je moet echter wel uitkijken als je prednisolon gebruikt, dan mag je geen grapefruit eten.

Tom008 (infoteur), 01-08-2012 17:24 #2
Willie,
Over het algemeen helpt alles wat vitamine C heeft tegen reumatoïde arthritis. Overigens las ik over een Deens onderzoek waarbij eer goede resultaten werden gehaald door dagelijks een ontbijtmuesli van kaneel te voorzien. Dat helpt ook reuma te genezen. Voor verder deskundig advies tav voeding en ziekte zou ik u toch moeten doorverwijzen nar een fytotherapeut, dat is een moderne kruidengeneeskundige die alleen uitgaat van wetenschappelijke onderzoeken.

Willie, 31-07-2012 22:34 #1
Ik heb last van pijnlijke ontstoken gewrichten. Hier lees ik dat grapefruit wel goed is bij artritis, op andere sites lees ik dat je juist geen citrusvruchten moet eten bij artritis. Wie kan mij helpen aan de juiste informatie. Ik moet eerlijk zeggen, ik vind ze heerlijk en eet ze al vele jaren als ontbijt.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 12-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Geneeskrachtig fruit
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!