Wat is lycopeen?
Lycopeen is verantwoordelijk voor de rode kleur van vele groenten en fruit. Diverse onderzoeken tonen aan dat lycopeenhoudende groente en fruit preventief werken tegen kanker. Maar wanneer een serum van lycopeen in het bloed van mensen wordt gespoten, is er geen kankerbestrijdend effect. Alleen natuurlijke lycopeen lijkt te werken maar er is uiteraard een mogelijkheid dat nog onbekende stoffen in rood groente en fruit voor kankerwerende eigenschappen zorgen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Waar zit lycopeen in?
Lycopeen valt onder de categorie
fytonutriënten en zit onder andere in
tomaat, watermeloen, rozenbottels, wortelen,
ontkiemde pompoenpitten,
paprika´s, gac-fruit,
roze grapefruit,
guave en papaja. Het zit niet in de rode vruchten
kersen en
aardbeien. Er zijn verschillende vormen van lycopeen. Deze vinden we allemaal terug in het menselijk lichaam. Het lichaam maakt zelf geen lycopeen aan maar betrekt dat uit plantaardige voeding; dieren en mensen kunnen geen lycopeen produceren.
Kort overzicht wetenschappelijke bevindingen
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar lycopeen. Over het algemeen is er meer positief resultaat te verwachten van het eten van verse producten met lycopeen dan de chemisch geraffineerde versie van lycopeen die als kleurstof onder E-nummer 160d in voeding zit. Positieve onderzoeksresultaten zijn onder andere:
- Mensen met hoge lycopeengehaltes in hun lichaamsweefsel hebben 50% minder kans op hart- en vaatziekten,
- Tweemaal per week 200 gram tomaten eten leidt tot 21-34% kleinere kans op prostaatkanker,
- Vrouwen met hoge lycopeengehalten in het lichaam hebben vijf maal kleinere kans baarmoederhalskanker te ontwikkelen,
- Lycopeen voorkomt de vorming van geoxideerde cholesterolafzettimgen aan de bloedvatwanden zodat atherosclerose wordt voorkomen,
- Lycopeen vermindert de schade die het UV licht van de zon veroorzaakt,
- Lycopeen kan in combinatie met andere fytonutriënten voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten zorgen,
- Lycopeen uit tomatenpuree wordt beter door het lichaam opgenomen dan lycopeen uit verse tomaten.
De opneembaarheid van lycopeen vergroten
Olijfolie vergroot de lycopeenopname door het lichaam. Maak daarom tomatensaus met olijfolie en overgiet tomaten in de salade
met olijfolie. Het is eveneens goed verse
olijven en tomaten samen in een salade te gebruiken.
Bewerkingen geen invloed op lycopeen
Lycopeen is een carotenoïde maar geen vitamine A wat ook een carotenoïde is. In voedsel wordt slechts één vorm van lycopeen gebruikt als toevoeging, terwijl er in natuurlijke producten meerdere soorten lycopeen zit. Lycopeen is één van de weinige nutriënten die niet kapot gaan door het koken of anderszins bewerken. Het is zelfs andersom; door tomaten te verwerken tot sauzen komt lycopeen nog beter beschikbaar voor het lichaam omdat het makkelijker wordt op te nemen tijdens de spijsvertering.
Combinatie met andere stoffen
Voedsel waarin veel lycopeen zit toont volgens recente wetenschappelijke inzichten medicinale en preventieve werkingen tegen het ontstaan van kanker. Lycopeen staat nooit alleen in zijn genezende rol, maar de verbindingen die lycopeen aangaat met andere stoffen zoals fytoenen, fytofluenen en andere carotenoïden zijn van groot belang voor de werking van
antioxidanten in het lichaam.
Lycopeen tegen diverse ziekten
Oxidatiestress is een gemeenschappelijke oorzaak van diverse ziekten. Oxidatiestress wordt veroorzaakt door het voorkomen van vrije radicalen in het lichaam. Deze radicalen veroorzaken verschillende ziekteprocessen zoals geoxideerd cholesterol wat leidt tot aderverkalking, mutaties in cellen en DNA die tot kanker kunnen leiden en mannelijke onvruchtbaarheid. Ook osteoporose en neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer zijn gevolgen van oxidatiestress. Voeding waarin lycopeen zit heeft bewezen vrije radicalen uit te schakelen waardoor oxidatiestress niet meer leidt tot het ontstaan van ziekten.
Lees verder