De geneeskracht van vrouwenmantel
Vrouwenmantel is een plant waarvan de jonge bladeren en de wortel kunnen worden gegeten. Het is een leuke bodembedekker in elke tuin en de bladeren hebben een zeer mooie vorm. In de tuin voorkomt hij dat je teveel onkruid moet wieden aangezien hij dicht opeen zich langzaam verspreidt. De plant is inheems in Europa, Noord-Azië, West-Azië, Groenland, het Oosten van Noord-Amerika en het Himalayagebergte. De plant groeit in Nederland en België niet erg veel in het wild, behalve in de Belgische Ardennen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Botanische tekening vrouwenmantel /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Inhoud:
Naamgeving vrouwenmantel
In het Latijn heet de plant alchemilla vulgaris. Alchemilla betekent magiër of alchemist. De alchemisten gebruikten vrouwenmantel omdat men dauwdruppels nodig had voor het bereiden van elixers. Elke ochtend bevinden er zich dauwdruppels in de schoot van de vrouwenmantel. Men noemde dit ´hemelwater´. Vulgarius betekent gewoon; deze soort is de meest voorkomende soort van vrouwenmantel. In het Nederlands heet deze plant vrouwenmantel omdat in vroegere tijden vrouwen vaak mantels droegen en de vorm van het blad op een mantel lijkt. Volksnamen voor deze plant zijn: leeuwenpoot, mantel van Freya, onze lieve vrouwenmantel, mariakruid, sinnauw, zinnauw, grote senickel, dauwkruid, hemelwater en alchemistenkruid.
Goed tegen vrouwenkwalen
De vrouwenmantelplant is goed tegen een aantal ziekten die alleen vrouwen kunnen krijgen. Ze werd ingezet tijdens witte vloed, pijnlijke menstruatie en ter verlichting van de overgangsjaren. Paracelsus was een van de grondleggers van de signatuurleer, de leer die zegt dat uiterlijke kenmerken de medische werking van een plant in zich sluiten. Omdat de vrouwenmantel een omhullend beschermsel leek raadde hij het aan voor de baarmoeder. Na de geboorte van een kind kan volgens Paracelsus vrouwenmantel gebruikt worden om de baarmoeder tot haar oorspronkelijke grootte te laten terugkeren. De
fytotherapie heeft deze werking wetenschappelijk bevestigd.
Vrouwenmantels geneeskracht tegen vrouwenkwalen
- Na een bevalling wordt dit kruid ingezet om de baarmoeder te herstellen tot het normale volume en het weefselherstel te bespoedigen. Het werkt samentrekkend, bloedstelpend en infectiewerend.
- Een bloeding tijdens een bevalling wordt opgelost door vrouwenmantel.
- Een baarmoederverzakking wordt voorkomen door vrouwenmantel.
- Overvloedige menstruale bloedingen worden door deze geneesplant tegen gegaan.
- Daarnaast wordt vroegtijdige menstruatie verholpen door vrouwenmantel op medicinale wijze te gebruiken.
- Leucorrhee of overmatige vaginale afscheiding (witte vloed) wordt genezen met vrouwenmantel. Tijdens een bevalling worden weeën ermee gestimuleerd.
- Pijnlijke menstruatie en menstruatiekrampen worden genezen met vrouwenmantel.
- Tijdens de menopauze kan de plant zijn dienst bewijzen door slaapstoornissen op te lossen.
Vrouwenmantel goed voor de spijsvertering
Behalve tegen vrouwenziekten is vrouwenmantel goed voor enkele spijsverteringsziekten. Het werkt genezend bij een milde gastritis of maagontsteking. Leverfunctiestoornissen zoals een leverzwelling worden voorkomen en genezen door een behandeling met vrouwenmantel. Ook dyspepsie (moeilijke spijsvertering) kan worden verholpen door deze plant als geneesmiddel in te zetten.
Vrouwenmantel tegen reuma
Vrouwenmantel is diuretisch. Dat wilt zeggen dat vochtopeenhopingen verdwijnen. Vochtopeenhopingen bevatten afvalstoffen en bevinden zich niet zelden in de gewrichten waar ze reumatische aandoeningen kunnen veroorzaken. Vrouwenmantel zorgt ervoor dat de oorzaak van reumatoïde artrits en artrose wordt aangepakt zodat reumatische aandoeningen verdwijnen.
Uitwendig gebruik van vrouwenmantel
De hierboven beschreven werkingen gelden voor inwendig gebruik. De infectiewerende, bloedstelpende, ontstekingsremmende en samentrekkende eigenschappen van vrouwenmantel hebben zich bewezen om de volgende aandoeningen te verhelpen als het uitwendig wordt opgebracht:
- Witte vloed,
- Vaginale ontsteking,
- Jeuk aan de schaamlippen,
- Schaaf-, snij- en brandwonden,
- Bloedende wonden,
- Etterende wonden,
- Acné,
- Spataderzweer,
- Conjunctivitis of oogbindvliesontsteking,
- Vermoeide ogen.
De laatste twee aandoeningen worden met compressen en oogbaden behandeld.
Het spoelen of gorgelen met vrouwenmantel helpt tegen de volgende mond- en keelkwalen
- Tandvleesbloeding,
- Gingivitis of tandvleesontsteking,
- Mondslijmvliesontsteking,
- Mondzweertjes,
- Keelpijn,
- Amandelontstekling,
- Strottenhoofdontsteking.
Overige medicinale werkingen
De diuretische eigenschappen van vrouwenmantel zorgen er in combinatie met de bloedzuiverende eigenschappen voor dat nierstenen en niergruis verwijderd worden. Het spierweefsel en bindweefsel wordt versterkt waardoor deze plant goed is voor de huid.
Consulteer de fytotherapeut
Wie vrouwenmantel als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Vrouwenmantelextracten in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van vrouwenmantel zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het
Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.
Lees verder