Wat zijn flavonoïden?

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Kleurgevers aan planten
- Flavonoïden zijn antioxidanten
- Synergetische eigenschappen met vitamine C
- Geen bekende bijwerkingen
- Groenten zo kort mogelijk koken
- Flavonoïden tegen kanker
- Flavonoïden tegen neurodegeneratieve ziekten
- Flavonoïden tegen hart- en vaatziekten
Kleurgevers aan planten
Flavonoïden zijn een categorie van fytonutriënten die vallen onder de polyfenolen. Flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de kleur in planten. Ze kunnen de kleur aan gele bloembladeren geven maar zorgen soms ook voor blauwe en rode tinten. Flavonoïden zijn in 1938 voor het eerst ontdekt door Albert Szent-Gyorgyi. Hij noemde deze substantie vitamine P. In totaal zijn er anno 2012 door wetenschappers 6000 verschillende flavonoïden ontdekt. Deze worden allemaal in categorieën onderverdeeld. De verschillende categorieën flavonoïden zijn flavonolen, dihydroflavonolen, flavonen, isoflavonen, flavanonen, anthocyaninen en anthocyanidinen. Veel van de stoffen die gevonden zijn worden vernoemd naar de groente- of fruitsoort waarin ze vooral zitten zoals: rozemarijnzuur uit rozenmarijn, ginkgetine van de ginkgoboom en tangeretine van de mandarijn. Tangerine is namelijk de Engelse benaming voor mandarijn.Flavonoïden zijn antioxidanten
De meeste flavonoïden werken als antioxidant en vangen aldus de vrije radicalen om deze onschadelijk te maken. Aangezien vrije radicalen voor het ontstaan van ziekten kunnen zorgen, zijn flavonoïden zeer effectief werkende ziektevoorkomende stoffen. Iedereen heeft wel eens gehoord dat verse groente en fruit gezond is. De duizenden flavonoïden in groente en fruit zijn verantwoordelijk voor de gezondheidseffecten. Een onderzoek van Dr. van Acker uit Nederland wees uit dat flavonoïden de rol van vitamine E kunnen overnemen om als antioxidant te dienen in de lever.Flavonoïden zitten in alle groenten, fruit, kruiden, specerijen, peulvruchten zaden, granen en noten. In elke soort voedsel zitten andere flavonoiden; in totaal zijn er momenteel 6000 bekend en de wetenschap is dagelijks op zoek naar nieuwe varianten.