Voedsel en medicinale planten bij te hevige menstruatie

Voedsel en medicinale planten bij te hevige menstruatie Geneesplanten kunnen de vrouw helpen bij de typische klachten die alleen voor vrouwen gelden; de zogenaamde vrouwenkwalen. Hieronder vallen menstruatiestoornissen, zwangerschapsproblemen en overgangsperikelen. Ook de ziekten die een moeder op kan lopen tijdens het kraambed behoort tot de vrouwenkwalen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Wat zijn vrouwenkwalen?

De kruiden moederkuid, vrouwenmantel en vrouwenwortel verwijzen naar het geneeskrachtige aspect voor vrouwen. De pijpbloem wordt in de volksmond ook baarwortel genoemd, wat eveneens een connotatie is voor de aandoeningen die we scharen onder de noemer ´vrouwenkwalen´, in dit geval het vergemakkelijken van de bevalling van een nieuw kind op aarde. Sommige kruiden werken als menstruatiebevorderend middel en andere juist als krampwerend middel. Daarnaast zijn er pijnstillende middelen. Kamille is een bekende plant die hulp kan bieden bij vrouwenkwalen; het is zowel krampopheffend als pijnstillend en kamillethee kan daarom prima worden gedronken door vrouwen en meisjes die last hebben van een pijnlijke menstruatie. De symptomen van menstruatiepijn zijn uiteenlopend en voor iedereen verschillend. Eronder vallen: hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, gespannen borsten en stemmingswisselingen. Tegen stemmingswisselingen kun je Sint Janskruidthee drinken, een kruid dat vaak los te koop is in een biologische winkel.

Vrouwenmantel / Bron: Rasbak 13:31, 19 June 2007 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vrouwenmantel / Bron: Rasbak 13:31, 19 June 2007 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Voor overgangsklachten gelden weer andere kruiden en medicinale voeding dan voor menstruatieproblemen.

Voeding bij te hevige menstruatiekramp

Tijdens een menstruatie zijn vele vrouwen een dag of zelfs twee dagen volledig uitgeschakeld. Volgens de kruidengeneeskunde zijn er echter kruiden en bepaald voedsel die de menstruatie soepeler doen verlopen. Er zijn allerlei middelen die een menstruatie bevorderen dan wel de krampen in de baarmoeder verlichten. Het kan geen kwaad je daarin te verdiepen, voordat je met pijnstillers aan de slag gaat. Pijnstillers zijn vaak duurder en hebben bovendien altijd bijwerkingen

Voeding of geneeskruiden?

Te hevige menstruatie kun je voorkomen met voeding en kruiden. Naast te hevige menstruatie kunnen vrouwen last hebben van pijnlijke of uitblijvende menstruatie. Hier bij werken andere kruiden. Lees hiervoor het artikel voeding bij pijnlijke menstruatie

Astrologische dimensie

Soms helpt een voedingssoort of geneeskruid niet bij jou, of het helpt te weinig om het probleem helemaal te verhelpen. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Een van de oorzaken die door sommige homeopaten wordt genoemd is dat ieder mens, ieder sterrenbeeld, reageert op andere geneeskruiden, daar elk kruid bij een ander sterrenbeeld past. Bovendien kan het zijn dat een geneesplant minder goed werkt in een bepaalde jaargetijde of levensfase, wat eveneens met de stand van de sterren te maken heeft. Dit is een astrologische dimensie aan het fenomeen geneeskruiden.

Tabel fytotherapeutische kruiden

In onderstaande tabel zijn planten opgenomen die voorkomen in het boek ´Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, geschreven door Geert Verhelst´. Geert Verhelst heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit en is daarna doorgegaan met studeren op het gebied van fytotherapie. Hij heeft de wetenschappelijk bewezen bewerkingen van geneesplanten beschreven in zijn lijvige handboek dat door menig natuurarts wordt geraadpleegd.

Tabel voor kruiden en voeding bij te hevige menstruatie


Toelichting tabel

In de tabel hierboven staan madeliefje, meidoorn, witte dovenetel en herderstasje als eetbare planten vermeld. Dat is voor sommigen verrassend omdat je bij eetbare kruiden en groenten meer aan keukenkruiden zou denken. Van meidoorn kun je de blaadjes, knoppen en bloemen eten. Van het madeliefje kun je de bladeren en de bloemen eten. Madeliefbladeren hebben evenwel meer geneeskracht te bieden en je kunt ze als alternatieve slabladeren in een originele salade eten. Van het herderstasje kun je de hartvormige zaadjes eten. Van witte dovenetel kun je het blad en de bloemetjes eten.

Andere voorbeelden van ´vrouwenkruiden

Bij witte vloed helpen heermoes, vrouwenmantel, echte kamille en duizendblad goed. Heermoes is in dit verband een bijzonder kruid. Het helpt bijna bij alle vrouwenkwalen, zelfs de overgangsklachten en de zwangerschapsproblemen. Echte kamille is hét middel bij menstruatiestoornissen en wordt eigenlijk niet bij de overige vrouwenkwalen gebruikt.

Mannen mogen het ook

Overigens is het zo dat de vrouwenkruiden niet enkel door de vrouw gegeten hoeven te worden. Heermoes, dat goed werkt bij alle vrouwenkwalen, kan eveneens worden ingezet bij problemen met nierstenen en een blaasontsteking. Sint Janskruid helpt om de geest wat positiever te maken; het is een natuurlijk middel tegen depressies. Daar kunnen ook mannen last van hebben, zonder menstruatieperikelen of overgangsklachten.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kruidige siertuinGeneeskrachtige kruiden in de tuin zijn natuurlijk bedoeld om onze kleine en grote kwalen te verlichten. Maar we kunnen…
Vrouwenmantel; een mooie en geneeskrachtige plantVrouwenmantel; een mooie en geneeskrachtige plantDe naam 'vrouwenmantel' is bij mensen bekend als zijnde een lieflijk ogend plantje, een fraaie bodembedekker. Vrouwenman…
Redenen late menstruatieRedenen late menstruatieVeel mensen die seksueel actief zijn schieten in de stress als ze te laat ongesteld zijn. Mensen denken dat zwangerschap…
De geneeskracht van welriekende sumakDe geneeskracht van welriekende sumakWelriekende sumak is een geneesplant die oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika groeit. Het wordt vaak niet erg hoog, ma…
Voeding en medicinale kruiden bij te pijnlijke menstruatieEr zijn allerlei voedingssoorten die je zou kunnen inzetten bij menstruatieproblemen. Je kunt zelf uit het aanbod kiezen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SEWilco, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: geneeskrachtige planten en kruiden, Ute Künkele en Till Lohmeyer
  • Groot handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Foto kwasibita: Thomas Dijkman
  • Afbeelding bron 1: Rasbak 13:31, 19 June 2007 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.