De geneeskracht van welriekende sumak

De geneeskracht van welriekende sumak Welriekende sumak is een geneesplant die oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika groeit. Het wordt vaak niet erg hoog, maximaal zo´n 60 centimeter tot twee meter. Deze struik kan zich drie meter breed uitstrekken. Hij groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Opvallend mooi aan deze struik is dat in de herfst zijn bladeren geel, oranje, rood en paars worden, voordat ze afvallen. Verder trekt de plant vlinders en bijen aan. Welriekende sumak is een geneesplant. In de homeopathie wordt het vooral ingezet als middel bij diabetes en in de fytotherapie heeft het voornamelijk toepassing als kruid wat bedplassen kan tegengaan. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Welriekende sumak / Bron: Matt Lavin from Bozeman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Welriekende sumak / Bron: Matt Lavin from Bozeman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Inhoud:


Traditioneel gebruik

Als de bessen van welriekende sumak 10 minuten tot 30 minuten in warm of koud water worden neergelegd dan geven ze smaak af aan het water en ontstaat er een natuurlijke limonade. Het fruit is gewoon zo eetbaar maar moet liever niet aan de kook worden gebracht omdat er tijdens het kookproces teveel tanninen vrij komen. Het fruit wordt gedroogd en verpoederd aan een pap of taart toegevoegd. In Nederland kun je dit gedroogde vruchtenpoeder in winkels tegen komen onder de naam zuurkruid.

Naamgeving

In het Latijn wordt welriekende sumak Rhus aromatica genoemd. Aromatica betekent ´welriekend´. In het Engels wordt deze plant fragant sumac genoemd. De naam sumak komt oorspronkelijk uit het Arabisch en het Arabisch nam het over uit het Syrisch alwaar het ´rood´ betekent. Dat slaat op de roodkleurige bessen van deze plant. Rhus komt van het Oud Griekse woord rhous wat ook ´rood´ betekent, denk maar aan het Franse woord voor rood: rouge.

Werkzame stoffen

Van welriekende sumak wordt voor fytotherapeutische doeleinden de schors gebruikt. Deze bezit als werkzame stoffen etherische olie en looistoffen of tanninen.

Welriekende sumak bij bedplassen

De bast is een in de volksgeneeskunde doeltreffend medicijn gebleken tegen bedplassen. Er is echter nooit een stof in de bast aangewezen die verantwoordelijk is voor het genezen van deze aandoening. Bedplassen is geen echte ziekte. Het is een functioneel-neurotische stoornis; het heeft met een bepaalde vorm van stress te maken. Slechts 5% van de bedplassers zouden een organische oorzaak hebben. Rhus aromatica of welriekende sumak is een rustgevend middel. Het kan samen met sint janskruid, passiebloem en slaapmutsje het bedplassen genezen. Er zijn andere kruiden die bedplassen kunnen genezen doordat ze ontkrampend werken zoals meekrap en wolfskers, dat enkel op voorschrift van een arts mag worden gebruikt.

Er zitten samentrekkende looistoffen of tanninen in welriekende sumak. Dat is voor sommige kruidengeneeskundigen aanleiding om het voor te schrijven bij diarree en menorragie of overdreven menstruatie.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
  • Moedertinctuur: driemaal per dag 25 druppels.
  • Kinderen nemen van de moedertinctuur tussen de 5 en 20 druppels, twee- tot driemaal per dag.
  • Bij deze therapeutische doses zijn geen bijwerkingen bekend.

Welriekende sumak zelf kweken

Hij houdt het liefst van een voedzame grond maar kan ook groeien op een verarmde grond. Welriekende sumak kan temperaturen van -25 overleven dus het is een plant die in principe goed in Nederland en België kan groeien, want zo koud wordt het zelden. Toch kan de groei worden tegengewerkt wanneer de vorst zich laat in de lente voordoet. Als je de besjes wilt gebruiken, let er dan goed op welke soort je neemt. Er zijn 250 soorten en vele soorten brengen alleen giftige besjes voort.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.
Bedplassen bij volwassenenBedplassen bij volwassenenWie denkt dat alleen kinderen in hun bed plassen heeft het mis... Deze kwaal komt ook bij volwassenen voor maar heeft da…
Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandelingBedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren p…
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…

De geneeskracht van westerse levensboomDe westerse levensboom is een altijd groen blijvende coniferensoort uit de cipressenfamilie. Deze boom werd voor het eer…
Homeopathie als pseudowetenschapHomeopathie is een geneeswijze welke gebruik maakt van natuurlijke producten om het lichaam zichzelf te laten genezen. H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Matt Lavin, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=f180
  • http://www.wildflower.org/plants/result.php?id_plant=RHAR4
  • http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Rhus+aromatica
  • Afbeelding bron 1: Matt Lavin from Bozeman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.