Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandeling

Bedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren per maand in bed plast. Het probleem komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Er zijn verschillende oorzaken voor bedplassen, het kan bijvoorbeeld wijzen op spanningen bij het kind, maar het zit vaak ook in de familie. Bedplassen kan sociale gevolgen hebben voor het kind.

Bedplassen


Zindelijkheid

De meeste kinderen worden eerst overdag zindelijk en leren daarna ís nachts hun plas op te houden. Bij de meeste kinderen is zindelijkheid overdag en ís nachts in hun derde levensjaar aangeleerd. Er zijn echter grote verschillen in te vinden. Bedplassen ís nachts is tot het vijfde jaar normaal te noemen.

Bedplassen en gevolgen bedplassen kind

Een kind van zes jaar of ouder dat ís nachts een paar keer per maand in zijn bed plast heeft last van bedplassen. We spreken van bedplassen als er echt flink in bed is geplast. Een klein urinevlekje in het ondergoed telt niet als bedplassen. Bedplassen is voor zowel het kind als de ouders een vervelend probleem. Het kind kan minder zelfvertrouwen krijgen en nerveus worden. Bedplassen heeft voor de ouders als gevolg dat ze ís nachts wakker worden gemaakt en vermoeid raken, bovendien zorgt bedplassen voor een hoop vuile was. Bedplassen leidt dan ook nogal eens tot conflicten in een gezin. Voor het kind kan bedplassen ook grote sociale gevolgen hebben, het kind durft niet te gaan logeren en als vriendjes erachter komen, dan kan het leiden tot pesten of plagen, wat weer extra stress oplevert voor het kind.

Oorzaken bedplassen

Als een kind van zes jaar of ouder nog meerdere keren per maand in zijn bed plast, spreken we van bedplassen. De oorzaak is niet altijd bekend, enkele factoren die een rol kunnen spelen zijn;
 • Bedplassen komt vaak binnen een familie vaker voor. Vaak heeft één van de ouders er zelf vroeger ook last van gehad.
 • Bedplassen kan ontstaan als er te vroeg met zindelijkheidstraining wordt begonnen of er te streng mee wordt omgegaan. Het kind raakt gestrest door de verwachtingen van de ouder(s) en plast ís nachts in zijn broek.
 • Spanningen kunnen leiden tot bedplassen. Als er problemen in het gezin zijn, of een kind wordt gepest op school, kan dat aanleiding zijn tot bedplassen. Ook bij gezinsuitbreiding of voor een verjaardag of Sinterklaasviering kan ( tijdelijk) bedplassen optreden.
 • Een kind met obstipatie problemen kan ook last hebben van bedplassen.
 • Het anti diuretisch hormoon zorgt ervoor dat de urineproductie ís nacht minder wordt. Als de spiegel van dit hormoon te laag is, kan dit bedplasproblemen veroorzaken.

Behandeling van een kind met bedplassen

 • Vaak kan het helpen om een kind positief te benaderen. Prijs het kind als het droog is gebleven en beloon dit eventueel met een sticker of klein cadeautje.
 • Als het kind veelvuldig ís nachts nat is, laat het dan zelf zorgen voor een schone pyjama en een schoon bed. Zo leg je de verantwoordelijkheid van nat zijn bij het kind zelf neer.
 • Laat je kind ís avonds wel goed drinken, maar vermijd dranken die de urineproductie stimuleren als cola, thee, chocolademelk of koffie.
 • Geef een kind van zes jaar of ouder geen luier meer om.
 • Laat je kind voordat je zelf gaat slapen nog even plassen, zorg er wel voor dat je kind dan echt goed wakker wordt gemaakt, zodat het ook voelt dat er aandrang tot plassen aanwezig is.
 • Laat het kind slapen met een plaswekker, zodra het kind begint te plassen wordt het gewekt door het signaal van een wekker.

Naar de huisarts met bedplasproblemen?

Als je kind last heeft van bedplassen hoef je niet naar de huisarts te stappen. Je kunt proberen om het probleem op te lossen met behulp van bovenstaande hulpmiddelen. Heeft je kind van zes jaar of ouder echter ook last van broekplassen overdag, of heeft het last van obstipatie of moet het vaak plassen en/of heeft het vaak blaasontstekingen, ga dan wel eens naar de huisarts om de problemen te bespreken. De huisarts kan dan een juiste aanpak van het probleem met u bespreken.

Matras beschermen tegen urine

Om te zorgen dat het matras schoon en fris blijft kan er op het matras een beschermer aangebracht worden. Dit kan een speciaal laken zijn wat gewassen kan worden, maar er kunnen ook inleggers gebruikt worden voor eenmalig gebruik.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.
Bedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen is een vervelend kwaaltje waar nog heel wat taboe rond bestaat. Er bestaan oplossingen om je er vanaf te help…
Zindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenZindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenBaby's hebben nog geen controle over hun plas en poep en dragen daarom een luier. Op een gegeven moment wordt het echter…

Hoge bloeddruk: preventie, cijfers en onderzoekHoge bloeddruk: preventie, cijfers en onderzoekHypertensie ofwel hoge bloeddruk. Ongelooflijk genoeg lijden wereldwijd een miljard mensen eraan. Volgens onderzoek is e…
Nikkelallergie: Weetjes en tipsHeel wat mensen hebben, misschien wel buiten hun weten om, een nikkelallergie. Dit is op zich niets ernstigs, maar men m…
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.