Bedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingen
Bedplassen is een vervelend kwaaltje waar nog heel wat taboe rond bestaat. Er bestaan oplossingen om je er vanaf te helpen, maar die zijn niet eenvoudig. Eerst moet men de ware oorzaak van het bedplassen ontdekken.
Bedplassen
Een kind heeft zin om zindelijk te zijn vanaf de leeftijd van 2 jaar. Het is niet alarmerend als een kind tussen 2 en 5 jaar niet zindelijk is. Men moet er wel van uitgaan dat er een probleem is, als een kind vanaf 6 jaar nog niet zindelijk is. Men mag dan wel stellen dat het probleem niet vanzelf zal overgaan. Het is een probleem dat vooral ’s nachts voorkomt. Van alle volwassenen heeft ongeveer 1 op 100 hier last van. Vooraleer men naar een oplossing kan gaan zoeken, moet men de ware oorzaak ontdekken van het bedplassen. Hiervoor wordt men doorverwezen naar een uroloog.
Drie pijlers
Het onderzoek naar de ware oorzaak van het bedplassen is gebaseerd op drie pijlers:
- Capaciteit tot ontwaken
- Te hoge urineproductie tijdens de slaap
- Instabiliteit van de blaas
Je dient diep te slapen. Indien je meer urine produceert dan wat er in je blaas kan en je slaapt diep dan ga je bedplassen (slaap je minder diep, dan word je wakker en sta je op). Als je blaas tijdens je slaap gaat samentrekken en je wordt hier niet wakker van ga je eveneens bedplassen.
Onderzoeken
Men moet een aantal onderzoeken doorlopen om de ware oorzaak van het bedplassen te ontdekken:
- Echografie van de nieren en blaas: de arts onderzoekt via een echografie of er geen afwijkingen zijn van de nieren en de blaas.
- Potloodtest: je moet proberen met je tenen het potlood te grijpen. Je moet drie zenuwen hebben die in orde zijn. Die drie zenuwen zijn ook heel belangrijk voor een normale functie van je blaas.
- Uroflowmeting: na de potloodtest wordt er een uroflowmeting uitgevoerd. Dit is een eenvoudige en pijnloze plastest die de hoeveelheid en kracht van de urinestraal meet binnen een bepaalde tijdspanne. Er wordt gevraagd om in de flowmeter (een trechtervormig apparaat) te plassen. Onder deze flowmeter wordt er een beker geplaatst waarin de urine wordt opgevangen. De flowmeter registreert de kracht van de urinestraal automatisch. Deze maatbeker zet men achteraf op een weegschaal die verbonden is met een computer die de hoeveelheid gaat meten.
- Daarna gaat men kijken met een dopplerapparaat of de blaas wel volledig leeg is. Dat is een apparaatje met heel hoge geluidsgolven die we zelf niet horen en die heel exact kan meten of de blaas volledig leeg is.
Oplossingen
Na al deze onderzoeken kan de uroloog perfect de oorzaak van het bedplassen bepalen. Afhankelijk van de oorzaak zal hij één van volgende oplossingen voorstellen:
- Gewoon niks doen en Pampers blijven dragen ’s nachts. De kans dat je droog wordt is 15 % per jaar.
- Proberen ervoor te zorgen dat je minder urine aanmaakt ’s nachts. In de voormiddag heel veel drinken, in de namiddag heel weinig, hoe minder hoe beter. ’s Avonds een pilletje nemen om de aanmaak van urine af te remmen.
- Het dragen van een plasbroek ’s nachts. Op het moment dat men een klein beetje urine verliest gaat er een luid alarm af waardoor je wakker wordt.