Ronde, rode vlekken op de huid: heb ik sarcoïdose?

Ronde, rode vlekken op de huid: heb ik sarcoïdose? Ronde en rode vlekken kunnen zonder enige aanleiding ineens verschijnen op de huid. In eerste instantie lijkt er niets aan de hand totdat de plekken groeien en groter worden. De ronde plekken zien er vreemd uit en men gaat zich zorgen maken. Als er meer plekken ontstaan en deze niet vanzelf verdwijnen kan men denken aan verschillende aandoeningen. Een aandoening waar niet snel aan gedacht wordt is sarcoïdose (ook wel ziekte van Besnier-Boeck genoemd).

De ziekte van Besnier-Boeck of Sarcoïdose

Er zijn twee namen voor eenzelfde kwaal. Sarcoïdose wordt namelijk ook wel Besnier-Boeck genoemd. De ziekte komt vooral in de westerse wereld voor en de verdeling tussen mannen en vrouwen is ongeveer gelijk. Er is nog weinig bekend van deze ziekte. De precieze oorzaak is nog altijd niet achterhaald maar uiteraard gaat onderzoek naar sarcoïdose door.

Wat is sarcoïdose?

De ziekte is bij veel mensen nog onbekend. Wat is het eigenlijk? Sarcoïdose is ziekte waarbij er ontstekingen plaatsvinden in het lichaam. Vooral in de organen kunnen ontstekingen plaatsvinden. In de organen zijn veel ontstekingscellen te vinden die ook wel granulomen worden genoemd. Waarom je lichaam deze ontstekingscellen laat ophopen is onduidelijk. De ernst van de ziekte kan erg variëren. Sommige mensen hebben weinig last en weinig symptomen. Andere mensen kunnen doodziek worden. Gewichtsverlies, extreme vermoeidheid, koorts en gewrichtspijn kan optreden. Tevens kunnen vreemde plekken op het lichaam ontstaan. Deze rode, ronde en soms witte plekken kunnen een symptoom zijn voor de ziekte van Besnier-Boeck (sarcoïdose).

De longen en sarcoïdose

De ziekte wordt vaak opgespoord door middel van een thorax foto. Een thorax foto is een röntgenfoto van de longen. Onderzoekers en artsen kunnen door middel van een röntgenfoto de longen van binnen bekijken. Op een thoraxfoto van een persoon met sarcoïdse is goed te zien dat er afwijkingen hebben plaatsgevonden. Men kijkt vooral naar de lymfeklieren tussen de longen. De lymfeklieren zullen namelijk vergroot zijn. Tevens kunnen de ontstekingscellen de longen aantasten. Een gevolg van deze aantasting is dat mensen met sarcoïdose vaak erg kortademig zijn en veelal hoesten. De aantasting van de longen kan in sommige gevallen ernstig zijn. We spreken van longfibrose als de longen er niet goed uitzien. De longen zijn in zekere mate verschrompeld en is er duidelijk vernietiging te zien.

Ronde plekken op de huid door sarcoïdose

Naast afwijkingen in de longen kunnen ook vreemde plekken ontstaan op de huid. In eerste instantie denkt men niet aan sarcoïdose als men de plekken bestudeert. Vaak wordt een antischimmel crème voorgeschreven door de huisarts. Als dit niet blijkt te werken moet men verder onderzocht worden. De plekken op de huid doet soms denken aan ringworm. De plekken kunnen veranderen van kleur en veranderen van grootte. In sommige gevallen worden de plekken donkerder als de klachten erger worden.

Extreme vermoeidheid door sarcoïdose

Een symptoom van sarcoïdose is extreme vermoeidheid. In sommige gevallen is dat een enorme beperking voor de patiënt. De vermoeidheid kan verdwijnen na één of twee jaar. In sommige gevallen duurt het langer (of korter). De vermoeidheid kan ook terugkomen of geheel verdwijnen.

Vermoeden van kanker en sarcoïdose

Bij veel patiënten die recentelijk gediagnosticeerd zijn met sarcoïdose is het woord kanker gevallen in het diagnose proces. Sarcoïdose doet namelijk in bepaalde gevallen denken aan kanker. Op een thoraxfoto kunnen afwijkingen aan de longen lijken op longkanker. Tevens kunnen bij vreemde plekken op de huid associaties worden gelegd met huidkanker. Een monster van het plekje op de huid moet uitsluitsel bieden. Ook wordt er in sommige gevallen een botscan uitgevoerd waarbij afwijkingen gezien kunnen worden. Bij afwijkingen aan het skelet, longen en lymfklieren wordt er soms te snel gedacht aan een kankersoort.

Herstellen van Sarcoïdose

Je kunt herstellen van Sarcoïdose. Sommige mensen herstellen spontaan. De klachten verdwijnen en men voelt zich weer gezond. De vreemde plekken op de huid kunnen verdwijnen en de klachten blijven uit. Het duurt ongeveer 1 a 2 jaar tot een volledige herstel. Bij 10 tot 15% van de gevallen gaan de klachten echter nooit over. Er wordt in dat geval gesproken van chronische sarcoïdose.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sarcoïdose (Ziekte van Besnier-Boeck), uitleg en symptomenSarcoïdose (Ziekte van Besnier-Boeck), uitleg en symptomenBij sarcoïdose, ofwel de ziekte van Besnier-Boeck, is een chronische ziekte waarbij er ontstekingsreacties in verschille…
Sarcoïdose: Verschijnselen, klachten, behandelingSarcoïdose: Verschijnselen, klachten, behandelingSarcoïdose of de ziekte van Besnier-Boeck-Schauman is een ziekte waarbij door het hele lichaam granulomen gevormd kunnen…
Sarcoïdose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingSarcoïdose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingSarcoïdose wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann genoemd. Bij deze ziekte is er sprake van weefsel dat ont…
Sarcoïdose of de ziekte van Besnier-BoeckSarcoïdose of de ziekte van Besnier-BoeckSarcoïdose is een auto-immuunziekte, gekenmerkt door de vorming van niet-kwaadaardige knooppunten, genaamd granulomen, d…

Oksel: bruine of rode vlekken, bult, bultjes, jeuk & uitslagOksel: bruine of rode vlekken, bult, bultjes, jeuk & uitslagLast van bruine of rode vlekken, een bult, meerdere bultjes, jeuk of uitslag onder de oksel? De oksel is de holte onder…
Bedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen is een vervelend kwaaltje waar nog heel wat taboe rond bestaat. Er bestaan oplossingen om je er vanaf te help…
Bronnen en referenties
  • www.NVALT.nl
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.