Sarcoïdose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling

Sarcoïdose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling Sarcoïdose wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann genoemd. Bij deze ziekte is er sprake van weefsel dat ontstoken is, op een of meerdere plekken in het lichaam. Het gaat in veel gevallen om ogen, huid, longen en de lymfklieren. In Nederland zijn er tussen de vijf- en zevenduizend mensen die lijden aan sarcoïdose. Wat zijn de oorzaken en de symptomen van de ziekte? Hoe wordt de diagnose gesteld, is behandeling mogelijk en hoe is de prognose?

Inhoud artikel


Sarcoïdose/ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann

Bij de ziekte is er sprake van ontstoken weefsel op een of meerdere plekken in het lichaam. Vaak zijn het de longen, de huid, de lymfklieren en de ogen die getroffen worden door de ziekte. De ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een mankement in het immuumsysteem. Het is niet duidelijk wat daarvoor de reden is, maar het zou om een infectie kunnen gaan. Sarcoïdose kan zonder verschijnselen verlopen, als er wel verschijnselen optreden dan kan dat acuut zijn (binnen een paar dagen) of chronisch (gedurende een paar jaar).

Bij wie komt sarcoïdose voor?

 • In Nederland hebben tussen de vijf- en de zevenduizend mensen de diagnose sarcoïdose.
 • Het meest bij mensen tussen de twintig en de veertig jaar oud.
 • Meer bij vrouwen dan bij mannen, met name de acute vorm.
 • Erfelijkheid: komt in sommige families meer voor. Het komt het meest voor bij Noord-Europeanen.
 • De leefwijze van mensen is geen factor van belang.

Oorzaken sarcoïdose

Het is nog niet duidelijk wat de exacte oorzaak is van sarcoïdose. Waarom de spontane ontstekingen in weefsels of organen ontstaan is niet duidelijk. Ook heeft men nog geen verklaring voor het ontstaan van ophopingen van witte bloedcellen, ook wel granulomen genoemd. Deze maakt het afweersysteem van het lichaam aan bij ontstekingen. Het is mogelijk dat bepaalde genen een rol spelen bij de ziekte, hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Symptomen sarcoïdose

Sommige mensen met de ziekte krijgen nooit verschijnselen, maar als er wel symptomen zijn, dan kan het gaan om:
 • Hoesten;
 • Hoge temperatuur (koorts) en transpireren in de nachtelijke uren;
 • Verlies van gewicht;
 • Een moe gevoel;
 • Pijn bij de gewrichten;
 • Rode plekken op de schenen die pijnklachten veroorzaken;
 • De ogen kunnen rood zien;
 • Onduidelijk zien;
 • Rode schilferende plekken op de neus en in het gezicht;
 • Een hoog calciumniveau in het bloed en/of urine (leidt tot misselijkheid, verstopping en nierbeschadiging);
 • Bij de chronische vorm: kortademigheid die erger wordt, hoesten.

Hoe wordt vastgesteld dat iemand sarcoïdose heeft (diagnose)?

Omdat er niet altijd klachten zijn, kan het gebeuren dat de ziekte pas ontdekt wordt als er een röntgenfoto wordt gemaakt om een andere reden. Opgezette lymfklieren in de borst kunnen wijzen op sarcoïdose of er kunnen schaduwen gezien worden bij de longen. Als er sprake is van plekken op de huid dan kan de diagnose worden onderschreven door onderzoek van het weefsel wat is getroffen, door een biopt van de huid te nemen of wat cellen weg te halen door middel van een bronchoscopie. Er kan ook een longfunctietest worden gedaan of een bloedtest om het calciumgehalte te meten. ACE (angiotensine converting enzyme) kan worden gemeten, dit gegeven kan worden gebruikt om de werkzaamheid van de ziekte aan te duiden.

Behandeling sarcoïdose

Milde vormen van de ziekte herstellen vanzelf, je wordt dan meestal enkele jaren gecontroleerd. De chronische vorm is niet te genezen, maar de symptomen zijn met medicijnen goed tegen te gaan. Het kan nodig zijn om je regelmatig te laten checken.

De prognose bij sarcoïdose

Bij zeven op de tien patiënten gaat de ziekte binnen twee jaar weer over. Bij de overige drie op de tien is blijvende schade aan de longen ontstaan. Bij deze laatste groep noemen we sarcoïdose een chronische ziekte.
Sarcoïdose heeft als kenmerk dat het verloop van de ziekte grillig is. Soms heb je bijna geen klachten, het andere moment ervaar je de klachten in volle hevigheid (moe, koortsig, benauwd, kortademig, lusteloos). Bij chronische sarcoïdose is het verloop meestal minder gunstig. Het kan zijn dat de ziekte is verdwenen en weer terugkomt.

Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland

Toen bleek dat er behoefte was aan relevante informatie over de ziekte leidde dat in 1978 tot de oprichting van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland (SBN). De vereniging biedt informatie aan die begrijpelijk is voor iedereen, er wordt ondersteuning geboden aan mensen met de ziekte, maar ook aan hun familieleden. Een van de doelstellingen is ook het bevorderen van wetenschappelijke kennis.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sarcoïdose (Ziekte van Besnier-Boeck), uitleg en symptomenSarcoïdose (Ziekte van Besnier-Boeck), uitleg en symptomenBij sarcoïdose, ofwel de ziekte van Besnier-Boeck, is een chronische ziekte waarbij er ontstekingsreacties in verschille…
Sarcoïdose: Verschijnselen, klachten, behandelingSarcoïdose: Verschijnselen, klachten, behandelingSarcoïdose of de ziekte van Besnier-Boeck-Schauman is een ziekte waarbij door het hele lichaam granulomen gevormd kunnen…
Ronde, rode vlekken op de huid: heb ik sarcoïdose?Ronde, rode vlekken op de huid: heb ik sarcoïdose?Ronde en rode vlekken kunnen zonder enige aanleiding ineens verschijnen op de huid. In eerste instantie lijkt er niets a…
Sarcoïdose of de ziekte van Besnier-BoeckSarcoïdose of de ziekte van Besnier-BoeckSarcoïdose is een auto-immuunziekte, gekenmerkt door de vorming van niet-kwaadaardige knooppunten, genaamd granulomen, d…

Hondsdolheid/rabiës: symptomen, diagnose en behandelingHondsdolheid/rabiës: symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte hondsdolheid komt zowel bij mensen als dieren voor. Een mens kan besmet worden na een beet of een lik van een…
COPD: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling, prognoseCOPD: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling, prognoseVeel mensen hebben wel eens gehoord van COPD, maar wat houdt deze ziekte in en waar staan de letters voor? Bij wie komt…
Bronnen en referenties
 • Reumafonds.nl
 • Sarcoidose.nl
 • Het Medisch Handboek
 • Longfonds.nl
 • Wikipedia
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.