Bedplassen bij kinderen

Bedplassen bij kinderen Bedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.

Bedplassen bij kinderen

Veel kinderen zijn overdag zindelijk maar plassen nog wel in bed. Dit is natuurlijk niet iets om je zorgen over te maken. Van alle vier jarige kinderen is twintig procent bijna dagelijks nat. Bij vijf en zes jarige kinderen is dit percentage rondt de vijftien procent. Bij kinderen van negen jaar is dit nog zes procent en wanneer de kinderen naar de middelbare school gaan nog ruim drie procent. Bij volwassenen is het slechts een procent. Dus sommige kinderen hebben simpelweg de pech om nog in bed te plassen. De reden is vaak dat kinderen niet wakker kunnen worden als ze naar de WC moeten. Sommige volwassenen kunnen dit ervaren door heel erg veel te drinken en zo dronken naar bed te gaan dat je de prikkels dat je moet plassen niet meer opvangt.

Spanning gerelateerd

Sommige kinderen kunnen ook in hun bed plassen door de spanning die zij ervaren. Soms kunnen kinderen hierdoor weer spontaan beginnen met bedplassen. Vaak gaat dit vanzelf weer over. Deze spanningen kunnen veroorzaakt worden door school, verjaardagen of echtscheidingen.

Oplossing tegen bedplassen

Er zijn veel dingen die je kunt gebruiken om het bedplassen tegen te gaan, plaswekkers, medicijnen, het kind wakker maken om hem te laten plassen etc. Het makkelijkste is natuurlijk het kind te laten plassen. Dit is een leukere oplossing dan een plaswekker omdat een kind dit niet als abnormaal zal ervaren. Ook kun je bij de huisarts medicijnen vragen die er voor zorgen dat uw kind ook een keer kan gaan logeren zonder de angst om in bed te plassen. Een nadeel van de plaswekker is trouwens wel dat vaak het hele huishouden wakker wordt als er een kind in bed plast. Het nadeel van het kind wakker maken om het te laten plassen is dat het niet leert om zelf wakker te worden.

Slechte oplossing tegen bedplassen

Luiers zijn een slechte oplossing, eigenlijk is een luier helemaal geen oplossing. Het spaart natuurlijk wel was uit. Maar het lost het feitelijke probleem niet op, het werkt voor een kind juist drempelverlagend om in bed te plassen als hij weet dat hij een luier om heeft.

Vanzelf droog

De meeste kinderen worden gelukkig uiteindelijk vanzelf droog, het is dus niet altijd nodig om het bedplassen op te willen lossen. Natuurlijk kun je het kind prijzen als het droog is. Of je kind door middel van beloningen onder druk zetten. Dit werkt vaak alleen maar averechts omdat juist dit soort zaken spanning rond het bedplassen opbouwt. Het gaat meestal van zelf over.

Lichamelijke oorzaken

Bedplassen kan ook een lichamelijke oorzaak hebben. In de praktijk komt dit echter zelden voor. Enkele oorzaken kunnen zijn dat het kind door diverse blaasontstekingen een instabiele blaas heeft.
Of hij kan s nachts te veel urine aanmaken. De meeste lichamelijke oorzaken komen enkel bij volwassen bedplassers voor.

Erfelijk bepaald

Bedplassen is vaak ook erfelijk bepaald, de meeste bedplassers hebben zelf een ouder die vaak in bed plaste. Gemiddeld is dit in een op de drie gevallen aan de hand.
© 2009 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…
Zindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenZindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenBaby's hebben nog geen controle over hun plas en poep en dragen daarom een luier. Op een gegeven moment wordt het echter…
De plaswekker: hulp bij zindelijkheidDe plaswekker: hulp bij zindelijkheidZindelijkheid laat bij sommige kinderen langer dan normaal op zich wachten. Eén op de tien zesjarigen plast af en toe no…
Bedplassen: hoe help je jouw kind hier vanaf?Bedplassen: hoe help je jouw kind hier vanaf?Wanneer een kind van vijf jaar of ouder s nachts nog niet zindelijk is, wordt er gesproken over bedplassen. Dit is voor…

Borstvoeding: langvoeden en tandemvoedenBorstvoeding: langvoeden en tandemvoedenDat borstvoeding de beste voeding is die je aan je kind kunt geven, is bekend. Toch zijn er weinig moeders die langer da…
Goed met geld omgaan is kwestie van opvoedingGoed met geld omgaan is kwestie van opvoedingKinderen goed leren omgaan met geld is belangrijk voor de toekomst. Op jonge leeftijd geleerde ideeën over geld blijven…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.