Pijnlijke aften en de genezende invloed van blauwe bessen

Pijnlijke aften en de genezende invloed van blauwe bessen Dat de blauwe bes enorm gezond is en genezend op het lichaam kan werken is bij veel mensen bekend. Haar invloed op de pijnlijke aften in de mond is echter nog steeds niet weid verbreid. De blauwe bes bevat echter stoffen die ervoor zorgen dat er na verloop van tijd geen aften meer in de mond kunnen ontstaan. De meeste artsen hebben echter geen antwoord op de vraag hoe men het ontstaan van aften kan voorkomen. Aften zijn de kleine, wit ontstoken plekjes in de mond. Ze ontstaan vaak op het zachte vlees van de binnenkant van de wang, het tandvlees of de tong. Wie er eenmaal bevattelijk voor is, krijgt na elk wondje (door een beet op de tong of de wang, of door beschadiging van het tandvlees) in de mond ook weer een ontsteking ervan.

De oorzaak van pijnlijke aften

Wie goed oplet, merkt dat aften vaak ontstaan door het eten van fruit, zoals appels, met schil, ook al zijn deze nog zo goed gewassen. Ook door tijdens het eten per ongeluk te bijten op tong of wang, waardoor een klein wondje kan ontstaan, kan er na verloop van een dag of twee het begin van een “blaartje” of "aft" ontstaan. Dat betekent dus dat er ergens in de mond of in het bloed, bacteriën zitten, waardoor bij beschadigingen regelmatig ontstekingen in de mond veroorzaakt kunnen worden.

Een beschadiging via een wondje

Via beschadigingen aan het tandvlees of andere kleine wondjes in het zachte vlees van wangen of tong, kunnen die bacteriën binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Een pijnlijke beet op de wang, de tong of lip, kan al een beschadiging teweegbrengen. De schil van appels en ander fruit wordt vaak wel gewassen, maar niet altijd zijn daar dan de verontreinigingen of de minuscule deeltjes van het landbouwgif uit verwijderd.

Pijnlijke aften op de rand van de tong hebben invloed op het praten en eten

Sommige aften kunnen vrij groot worden. Het meest pijnlijk zijn aften die achter in de mond op de zijkant van de tong voorkomen, waardoor het eten en praten soms bijna niet meer mogelijk is. Sommige mensen eten in dat geval alleen nog maar wat yoghurt, pap en pudding, maar laten alle hardere voedingsmiddelen, waarbij gekauwd moet worden, staan. Zoute etenswaren bijten bovendien erg in de wondjes en zo zal bijvoorbeeld het eten van hartige hapjes vaak ook een probleem opleveren.

De behandeling van aften door artsen

Aften worden in de gezondheidszorg vaak behandeld door ze aan te stippen met tinctuur of door er een “filmpje” overheen te leggen, waardoor ze minder pijn doen bij het eten en drinken. Ook met het weerstandsverhogende middel “echinaforce” van Dokter Vogel kunnen aften aangestipt worden, wat wel vreselijk bijt, maar waarna de ontsteking iets sneller verdwijnt. Al deze middelen verhelpen de pijn echter bijna niet.

Alleen het verschijnsel wordt behandeld

Het behandelen van aften betekent tevens niet dat er geen nieuwe aften meer zullen ontstaan. Men behandelt op die manier alleen het verschijnsel, maar niet de oorzaak. Blijkbaar weet de medische wetenschap te weinig van aften af, om te weten hoe men ze kan voorkomen. Toch is dat niet zo moeilijk.

Dagelijks blauwe bessen eten als geneesmiddel tegen aften

Dat de blauwe bes een van de meest gezonde voedingsmiddelen is, weet zo onderhand iedereen, maar de ontsteking werende invloed van deze voedingsstoffen op aften, kom ik nergens tegen. Toch werkt het. Wie elke dag een portie blauwe bessen eet, en dat geen enkele dag vergeet, zal op den duur nog maar af en toe bij uitzondering eens een aft krijgen. Dat niet alleen, maar vaak verbetert ook de algehele weerstand van het lichaam.

Verwacht niet op korte termijn verbetering

Het enige nadeel is, dat het wel even duurt voordat u er profijt van hebt en de aften wegblijven. Dat geldt voor de meeste natuurlijke producten. het kan wel een half jaar duren, voordat u merkt dat u minder aften krijgt dan vroeger.

Blauwe bessen zijn in de winter schaars

In het late najaar, de winter en het vroege voorjaar zijn blauwe bessen vaak alleen in speciaalzaken verkrijgbaar en daarbij ook heel erg duur. Er zijn twee mogelijkheden om toch blauwe bessen te kunnen blijven gebruiken. In de groothandel zijn blauwe bessen meestal het hele jaar door in bevroren toestand te krijgen. Ook daar zijn ze niet goedkoop, maar wel minder duur dan in de speciaalzaken en de supermarkten.

Jam van blauwe bessen

Daarnaast is het mogelijk om elke morgen een boterham met jam van blauwe bessen te eten. Dat is lekker en voedzaam tegelijk.Die potjes jam van blauwe bessen zijn eveneens het hele jaar door in de winkel te koop.

Aften kunnen terugkomen bij verminderde weerstand

Wel kunt u merken dat u na een ziekte of een operatie weer wat sneller aften krijgt, maar daar is dan met het dagelijks eten van de blauwe bes best weer wat aan te doen. Samen met het dagelijkse gebruik van echinaforce en door gevarieerd te eten, kan de weerstand immers weer snel op een beter peil gebracht worden. Ook dan heeft het echter zijn tijd nodig.

Zweertjes aan de buitenkant van de lippen en om de mond

Ook het ontstaan van zweertjes op en rond de lippen (een vorm van Herpes) kan door het dagelijks eten van blauwe bessen, of door jam van blauwe bessen genezen en daarna voorkomen worden. Het heeft even tijd nodig en er is wat discipline voor nodig om elke dag blauwe bessen of jam daarvan te eten, maar na een paar maanden merkt u echt verschil.

Uitslag met rode bultjes en etterblaasjes

Bepaalde uitslag kan eveneens door het eten van blauwe bessen verholpen worden. Hebt u huid uitslag die steeds na een paar weken weer opduikt en die u niet onder de knie krijgt, ga er dan eerst mee naar de huisarts. Huiduitslag is echter ook voor hem vaak een moeilijk probleem en niet gemakkelijk te diagnosticeren. Vaak krijgt u de een na de andere zalf die niet helpt en de huid alleen maar dunner en kwetsbaarder maakt. Ga daar dan niet te lang mee door, maar laat u op tijd doorsturen naar een dermatoloog.

Zelf beginnen met de genezende blauwe bessen

Weet uw huisarts niet waar het van komt en vindt hij/zij het probleem niet erg genoeg om u naar een dermatoloog door te verwijzen, begin dan eens aan een kuur van blauwe bessen. Ook als u bij een dermatoloog geen goede resultaten krijgt. Het dagelijks eten van blauwe bessen is beter dan te wachten op een nieuwe uitbraak van het probleem en het helpt vaak. Het is gezonder dan het gebruik van bijvoorbeeld bacterie dodende tabletten, die de hele huishouding van de darmen overhoop haalt.

Bacterie dodende medicijnen zijn meestal niet de oplossing

Huisartsen geven bij een vreemde, maar hinderlijke uitslag, die ze niet goed thuis kunnen brengen, soms bacterie dodende medicijnen. Daarmee worden alle bacteriën in de darm gedood. Niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën, die nodig zijn om het voedsel te verwerken. U kunt u wel voorstellen dat dit alleen maar verdere problemen veroorzaakt. Het duurt dan een hele tijd, voordat de darmen zich daarvan hersteld hebben, terwijl het probleem van de uitslag er meestal nog steeds is.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aften, hoe komt het en wat doe je eraan?Aften, wie kent ze niet. Het zijn kleine pijnlijke plekjes in de mond, zo'n drie tot vier mm groot en vaak wit gekleurd.…
Wanneer is het nodig aften te behandelen?Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens last van aften. Een aft is een pijnlijk zweertje in de mond, op de tong of…
Aften; oorzaken, verschijnselen en behandelingAften; oorzaken, verschijnselen en behandelingAften zijn pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Ze zijn rond of ovaal van vorm en zijn rood van kleur, met een…
Aften: pijnlijk zweertjes in het mondslijmvliesAften: pijnlijk zweertjes in het mondslijmvliesPlotseling heb je kleine witte vlekjes met een rode rand in je mond die heel pijnlijk zijn. Waar worden die plekjes door…

Bedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen is een vervelend kwaaltje waar nog heel wat taboe rond bestaat. Er bestaan oplossingen om je er vanaf te help…
Vakantie verpest door zomergriepVakantie verpest door zomergriepWie in zijn vakantie geveld wordt door zomergriep heeft daar minstens een aantal dagen en soms wel een week veel last va…
Reactie

Johan de Haas, 01-05-2017
Jarenlang heb ik bijzonder veel hinder gehad van aften, wat bij meerdere familieleden voorkomt, mijn Moeder, een zuster, ikzelf en een kleinzoon. Kennelijk kan het erfelijk zijn, althans de gevoeligheid ervoor, vaak ook gepaard gaand aan veel spanningen.
Enorm veel baat heb ik bij het regelmatig gebruik van de zuivere bosbesjam en het cassisdixap van de Reform, mij onbekend of het suikergehalte in de jam positief bijdraagt.
Na eindeloze adviezen van artsen en specialisten is mij dit aangeraden door een natuurarts, ik gebruik overigens geen eieren, melkproducten, vis en vlees, ben vegetariër strevend naar een veganistisch leefwijze wat er waarschijnlijk toe bijdraagt… dat ik er momenteel praktisch geen last meer van heb.
Hoe dan ook een positieve reactie op deze uitstekende aanbeveling op dit artikel over" DE BOSBES ", zeker de moeite waard het eens uit te proberen eens uit te proberen! Reactie infoteur, 02-05-2017
Dank u wel voor deze leuke reactie. Ook bij ons hadden meerdere familieleden last van aften en dat jarenlang en dit was het enige dat bleek te helpen. Zelf heb ik er nu al zeker 20 jaar geen last meer van. De reguliere artsen hebben er inderdaad nog steeds geen remedie tegen. De blauwe bes helpt echter goed. Overigens is de bosbes (die men in de zomer de bossen vindt) wel familie van de blauwe bes, maar niet direct hetzelfde. Bosbessen zijn ook kleiner dan de blauwe bessen.

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.