Vakantie verpest door zomergriep
Wie in zijn vakantie geveld wordt door zomergriep heeft daar minstens een aantal dagen en soms wel een week veel last van waardoor een groot deel van de vakantie verpest wordt. Vooral bij mensen met een verzwakte afweer en jonge kinderen kunnen de klachten lang aanhouden en zeer ernstig zijn. Reden te meer om voor een volgende zomervakantie, of eigenlijk voor de hele zomerperiode, maatregelen te nemen. Bij die maatregelen is hygiëne het sleutelwoord om te voorkomen dat besmetting overgaat. Dat begint al met handen wassen en gaat door tot het goed schoonmaken van kinderspeelgoed.
Wat is zomergriep?
Zomergriep is de naam voor een aantal aandoeningen in de zomer welke buikgriep veroorzaken. Maar eigenlijk klopt de term griep niet omdat griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Zomergriep ontstaat bij virussoorten zoals voornamelijk enterovirussen of norovirussen. Daarnaast kunnen ook andere virussen of parasieten verantwoordelijk zijn voor de zomergriep. Die virussen veroorzaken besmetting van maag en darm waardoor ook wel over ingewandenstoornissen wordt gesproken. Ingeval alleen de maag is aangedaan is er sprake van gastritis (maagontsteking) en als alleen de darmen zijn betrokken wordt dat enteritis (darmontsteking) genoemd.
Veel nare kenmerken
De incubatietijd van zomergriep varieert van 24 en 72 uur. Kenmerken van de ziekte zijn ontstekingen aan de slijmvliezen van de maag of de darmen die gepaard gaan met buikpijn, soms braken, borrelende darmen, diarree, duizeligheid, koorts, krampen, onrustige maag, misselijkheid, vermoeidheid en slechte eetlust. Overigens maken norovirussen niet alleen slachtoffers in de zomer maar zijn de virussen ook in de winter actief. Eigenlijk worden dan nog meer slachtoffers gemaakt omdat mensen in de winter dichter op elkaar leven waardoor het virus makkelijker kan toeslaan.
Hoe ontstaat besmetting?
De enterovirussen, norovirussen of andere virussen en parasieten die zomergriep veroorzaken kunnen verspreid worden via ontlasting en braaksel, bijvoorbeeld van besmette personen. Virusdeeltjes komen dan meestal via de hand in de mond terecht, bijvoorbeeld na een hand geven. Om die reden is het heel belangrijk om na een bezoek aan het toilet de handen goed te wassen. Ook kan besmetting ontstaan via voedsel dat is klaargemaakt door een besmette persoon die niet hygiënisch te werk is gegaan.
Voorkom uitdroging
Wie geveld is door zomergriep moet gewoon wachten tot het over is. Er bestaan geen behandelingen om sneller beter te worden waardoor uitzieken en veel rusten de boodschap is. Normale pijnbestrijders kunnen hooguit enige verlichting geven. Wel moet worden opgepast voor uitdroging en om dit tegen te gaan moet voldoende vocht worden ingenomen evenals aanvulling van zouten. Uitdrogingsgevaar houdt verband met braken en diarree, waardoor het lichaam veel vocht en zout verliest. Bij zomergriep is drinken daarom belangrijker dan eten.
Maatregelen
Maatregelen die genomen kunnen worden om besmetting te voorkomen en om te voorkomen dat virussen worden doorgegeven aan anderen zijn:
- Handen goed wassen na toiletgebruik.
- Toilet regelmatig goed schoonmaken en zeker ook de spoelknop.
- Kranen en deurklinken regelmatig goed schoonmaken.
- Handen goed wassen voorafgaand aan voedselbereiding.
- Geen voedsel laten bereiden door zieke huisgenoten.
- Zieke huisgenoten eigen handdoeken en dergelijke laten gebruiken of papieren wegwerpspullen.
- Bevuild beddengoed, kleding, en dergelijk op een zo hoog mogelijke temperatuur wassen.
- Maak speelgoed van kinderen eveneens goed schoon na aanraking door een besmette persoon.
Hygiëne als sleutelwoord tijdens vakantie
Zomergriep bezorgt zeer onprettige situaties waardoor het absoluut is aan te bevelen er alles aan te doen om die ziekte te voorkomen. Mocht er toch iemand uit het vakantiegezelschap besmet zijn dan is het zaak er voor te zorgen dat de besmetting niet overgaat naar andere reisgenoten. Hygiëne is daarbij het sleutelwoord.
Lees verder