Verschil tussen zomergriep en wintergriep

Verschil tussen zomergriep en wintergriep Iemand die griep heeft zal zich weinig bekommeren over het verschil tussen zomergriep en wintergriep. Voor beide soorten griep bestaan eigenlijk geen medicijnen dus ook geen verschillende medicijnen. Griep vereist gewoon tijd om uitgevierd te worden met hooguit enige verlichting door bijvoorbeeld paracetamol. Toch is het goed om de wezenlijke verschillen te kennen tussen de twee griepsoorten.

Zomergriep

Zomergriep ontstaat evenals wintergriep door een virus. Maar het verschil tussen die twee is dat zomergriep niet zoals wintergriep door het influenzavirus ontstaat, maar voornamelijk door enterovirussen of norovirussen en ook door andere virussen of parasieten. Die virussen zijn er de oorzaak van dat maag en darmen besmet worden waardoor er ook wel sprake is van ingewandenstoornissen. Bij besmetting van de maag heet dat gastritis (maagontsteking) en als de darmen besmet zijn wordt dat enteritis (darmontsteking) genoemd. Zomergriep kan een zeer lastige ziekte zijn en vooral bij jonge kinderen of mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstig zijn.

Preventie voor zomergriep

Om zomergriep te voorkomen kunnen verschillende maatregelen worden genomen die hoofdzakelijk neerkomen op het handhaven van een goede hygiëne. Zo is het wassen van de handen na het bezoek van een toilet zeer belangrijk omdat het virus vaak via de handen en de mond overgaat van de ene naar de andere persoon. Hetzelfde idee geldt voor het klaarmaken van voedsel waarbij de handen ook beter eerst goed gewassen kunnen worden. Het ontsmetten van door braaksel bevuilde dingen zoals handdoeken of kleding kan het best op een zo hoog mogelijke temperatuur gebeuren. Andere hygiënische maatregelen zijn het extra schoonhouden van toilet, spoelknop, kranen, deurklinken en vergeet het speelgoed van de kinderen niet.

Wintergriep

Wintergriep is een acute infectie van de neus, keel en longen en wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De naam wintergriep duidt op de periode waarin het influenzavirus opduikt. Dat virus is zeer besmettelijk en kan al door in contact te komen met een besmet persoon overgaan van de ene naar de andere persoon. Zo kan binnen enkele weken een procent of tien van de bevolking worden aangetast. Symptomen van een wintergriep zijn hoesten, hoofdpijn, keelpijn, rillerig, snel opkomende koorts, spierpijn en vermoeidheid.

Verkoudheid

Wintergriep kan ook verward worden met verkoudheid omdat het in beide gevallen gaat om aantasting van de bovenste luchtwegen. Het verschil is echter dat een wintergriep ernstiger is dan een verkoudheid die ook niet met hoge koorts gepaard gaat. Het herstellen van een verkoudheid gaat ook sneller dan van een wintergriep.

Verspreiding van wintergriep

De verspreiding van het griepvirus gaat meestal via druppeltjes speeksel door middel van hoesten of niezen. Vooral waar mensen in afgesloten ruimten dicht bij elkaar zitten, wat in de winter meer voorkomt dan in de zomer, kan het virus zich snel verspreiden.

Preventie voor wintergriep

Om wintergriep te voorkomen is vaccinatie de enige methode met bewezen effectiviteit. Overigens kunnen antivirale medicijnen zoals Amantadine, Relenza (zanamivir) en Tamiflu (oseltamivir) de besmetting remmen en de verschijnselen afzwakken. Deze medicijnen worden voornamelijk toegepast bij mensen die al ziek zijn. Maar ook bij wintergriep zijn preventiemaatregelen mogelijk die evenals bij de zomergriep in de sfeer van hygiëne liggen. Voorkomen dat vochtdruppels zich verspreiden is zo’n maatregel door het gebruik van (wegwerp)zakdoeken en de hand voor de mond te houden bij het niezen. Daarna moet de hand wel goed gewassen worden. Ook is het voor besmette personen aan te raden om zo min mogelijk de mond, neus en ogen aan te raken om op die manier het doorgeven van het virus te voorkomen. Vermijden van risicovolle plekken zoals ruimten waar veel mensen bijeen zijn, kan helaas niet altijd maar zou een goede preventiemaatregel zijn.

Verschillen op een rijtje

De belangrijkste verschillen tussen zomergriep en wintergriep zijn dus uiteraard de jaargetijden (zomer - winter), de virussoorten (enterovirussen of norovirussen - influenzavirus), de verschijnselen (ingewandenstoornissen - hoge luchtwegen) en de preventie (geen vaccinatie – wel vaccinatie). Voor beiden geldt een goede hygiëne.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen aspirine en paracetamolAspirine en paracetamol worden beiden gebruikt als bestrijders van pijn en koorts. Aspirine werkt koortsverlagend is pij…
Het verschil tussen griep en verkoudheidHet verschil tussen griep en verkoudheidWanneer heeft u nou griep en wanneer heeft u last van een verkoudheid? Vaak weten mensen dit niet te onderscheiden. Een…
Hoe kom ik snel van mijn verkoudheid af?Hoe kom ik snel van mijn verkoudheid af?Je kan je erg beroerd voelen door een verkoudheid maar toch wordt het niet echt als ziekte gezien. Je kunt beter een paa…
De griep (influenza)De griep (influenza)Officieel heet de griep "Influenza". Bij griep is er sprake van een luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door het infl…

Veelvoorkomende sportblessuresVeelvoorkomende sportblessuresSporten is gezond, maar zeker niet zonder risico's. Veel sporters hebben wel eens een verstuikte enkel, gebroken pols, o…
Behandelingen van stotterenStotteren kan heel erg vervelend zijn en de communicatie belemmeren. Er bestaan echter behandelingen om van stotteren af…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mojpe, Pixabay
  • Gezondheid.be
  • Wikipedia
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.