De griep (influenza)

De griep (influenza) Officieel heet de griep "Influenza". Bij griep is er sprake van een luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door het influenza virus. Er zijn verschillende soorten influenze virussen, daarom moet iemand een griepprik ook elk jaar weer herhalen. Er zijn ook veel andere virussen die griepachtige ziektebeelden veroorzaken. Niet alles wat iemand een griep noemt is ook werkelijk de griep veroorzaakt door het influenza virus.

Wat zijn de kenmerken van de griep

Besmetting gebeurt door inademing van aangehoeste, besmette druppeltjes of door contact met andere uitscheidingsproducten van een patiënt. Wanneer het om de echte griepvirus ( en niet ziekten die lijken op een griep) dan ontstaat er:
  • 40 graden koorts of hoger na een aantal dagen vanaf de besmetting
  • meestal heeft iemand ook last van koude rillingen.
  • hoofdpijn
  • pijn in de spieren
  • keelpijn
  • hoesten

De klachten lijken op een flinke verkoudheid en gaan meestal na een aantal dagen weer vanzelf over, maar het kan soms wel een aantal weken duren voor iemand zich weer helemaal fit voelt.
De griep heerst vooral in de herfst tot en met het begin van het voorjaar. Er komen bijna elk jaar wel griepepidemiën voor.

Adviezen bij griep

Griep is bij gezonde mensen een onschuldige aandoening die vanzelf weer overgaat. Omdat het gaat om een virusinfectie, kan er geen antibiotica gebruikt worden om de klachten te verminderen. Antibiotica's werken alleen bij bacteriën.Wat iemand met griep kan doen is:
  • voldoende drinken > door de hoge koorts verlies je ook vocht.
  • neem rust, je hoeft niet perse in bed te liggen.
  • Gebruik paracetamol om de spierpijn en hoofdpijn te verminderen. Ook zorgt paracetamol ervoor dat de koorts zakt waardoor iemand zich vaak ook al een stuk beter voelt.

Een griep kan dus niet met medicatie verholpen worden. Wel kun je dus de klachten proberen te verzachten zoals het gebruik van een keelsnoepje bij keelpijn, een hoestdrankje om de hoestklachten wat te verminderen en neusdruppels bij een verstopte neus.

Complicaties bij de griep

Er kunnen zich ook complicaties voordoen. Deze zijn voornamelijk als er na vijf dagen nog koorts is, of als de koorts terugkomt na net koortsvrij te zijn geweest, kortademigheid en ophoesten van veel slijm.
Mensen die tot de risicogroep horen, en waar dus een verhoogde kans op een complicatie is, zijn:
  • erg jonge en oudere mensen
  • diabetes patiënten
  • Astma en COPD patiënten
  • mensen met een verminderde weerstand door bv een chomokuur bij kanker
  • HIV patiënten
  • Mensen met een hartkwaal
  • chronische steenpuisten
  • nierziekten
  • mensen die in een verpleeg of verzorgingstehuis wonen.
  • verstandelijk gehandicapten die in een tehuis verblijven
  • mensen van 65 jaar en ouder

Griep is een virus, maar soms kan door een complicatie een tweede besmetting met een bacterie optreden. Er treedt dan voor de tweede keer in de ziekteperiode koorts op. Bij mensen met een verminderde weerstand kan dat eerder tot complicaties leiden zoals bv een longontsteking. Ook kunnen mensen met een verminderde weestand of andere aandoening meer last van hun eigen aandoening krijgen door de griep.

Vaccinatie (de griepprik)

Mensen die in de risicogroep behoren kunnen ernstig ziek worden van de griep en zelfs hieraan overlijden. Bij mensen die in de risicogroep horen wordt dan ook jaarlijks de griepspuit aangeboden. Deze griepprik voorkomt het krijgen van de griep. Soms treedt er na een vaccinatie toch griep op, deze zal dan veel minder heftig verlopen als dat iemand niet gevaccineerd is.

De griepprik moet ieder jaar weer herhaald worden omdat er jaarlijks andere griepvirussen actief zijn. Het vaccin wordt dan aangepast op het virus dat dat jaar heerst.

De griepprik wordt altijd in oktober of novembder gegeven. Het duurt tien dagen voordat het lichaam antivirussen heeft aangemaakt. De meeste griepepidemiën komen in januari en februari voor.

De vaccinatie helpt alleen tegen de echte griep, dus niet tegen ziekten en aandoeningen die lijken op de griep, zoals een fikse verkoudheid.

Wanneer mag er niet gevaccineerd worden.

  • Bij een allergie voor kippeneiwit
  • Mensen die op dat moment ziek zijn, of herstellende zijn van een ziekte
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Weer tijd voor de griepprikWeer tijd voor de griepprikHet is weer tijd voor de griepprik. De periode half oktober tot half november is dé tijd om de griepprik te halen. Maar…
Griep: verschijnselen en behandeling en de griepprikGriep: verschijnselen en behandeling en de griepprikMensen zeggen al gauw dat ze grieperig zijn, maar vaak is het dan alleen maar een flinke verkoudheid. Griep komt veel vo…

Verhoogd cholesterolgehalteVerhoogd cholesterolgehalteCholestrol is een vetachtige substantie die gemaakt wordt in onze lever die in twee vormen voorkomt: LDL cholesterol en…
Wat is een blindedarmontsteking?Blindedarmontsteking kan plotseling optreden, of langzaam verlopen. De acute blindedarmontsteking heeft meestal een voor…
Bronnen en referenties
  • Kompas voor AG: zelfstandig af te handelen hulpvragen www.rivm.nl
Mirjam (91 artikelen)
Laatste update: 27-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.