Zomergriep: symptomen, oorzaken, behandeling en preventie

Zomergriep: symptomen, oorzaken, behandeling en preventie Zomergriep is vaak niet meer dan een buikgriep die je in de zomerperiode oploopt. De symptomen van zomergriep verschillen van die van griep. Je kunt in principe op elk moment van het jaar griep krijgen. Hoewel het mogelijk is om griep te krijgen tijdens de lente of de zomer, is het uiterst onwaarschijnlijk. De meeste mensen die in de zomer denken dat ze griep hebben, zijn vaak getroffen door een aantal andere virussen, maar niet het influenzavirus. De griep is een zeer besmettelijke ziekte van de luchtwegen die specifiek wordt veroorzaakt door het influenzavirus (griepvirus). De ziekte die vaak ten onrechte wordt aangeduid als 'de griep'is gastro-enteritis, in de volksmond buikgriep genoemd. Dit kun je het hele jaar door krijgen. Buikgriep veroorzaakt braken, diarree, koorts en je bent een paar dagen lamlendig en ziek. Maar het is op geen enkele manier gerelateerd aan influenza (de werkelijke griep). Het wordt veroorzaakt door een ander virus en heeft verschillende symptomen.
Buikgriep door norovirus / Bron: Istock.com/WavebreakmediaBuikgriep door norovirus / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Kun je de griep krijgen in de zomer?

Griep of influenza is een zeer besmettelijke luchtweginfectie veroorzaakt door het influenzavirus, het griepvirus. Het griepvirus veroorzaakt seizoensgebonden griepepidemieën die optreden tijdens de herfst- en wintermaanden. Een influenza-epidemie komt op het noordelijk halfrond in feite alleen voor in de herfst en winter. Toch ervaren veel mensen griepachtige symptomen tijdens de zomer. Meestal gaat het hierbij niet om dezelfde griep, maar de zomergriep. En een zomergriep is vaak niet meer dan buikgriep, een maag-darminfectie. Dikwijls betreft het een infectie met entero- of norovirusen. Maar het kan ook gaan om een flinke verkoudheid, seizoensgebonden allergieklachten of wat anders.

Griep gaat gepaard met koorts / Bron: Stock-Asso/Shutterstock.comGriep gaat gepaard met koorts / Bron: Stock-Asso/Shutterstock.com

Symptomen

Griep

Wanneer je griep krijgt, treden de symptomen meestal plotseling op. Symptomen van griep kunnen bestaan uit:

De symptomen van griep zijn ook veel voorkomende symptomen van andere ziekten. Als je tijdens de warmere maanden van het jaar griepachtige symptomen ervaart, kunnen deze het gevolg zijn van een andere ziekte of aandoening dan de griep.

Buikpijn bij buikgriep / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn bij buikgriep / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Buikgriep

Het belangrijkste symptoom van buikgriep of gastro-enteritis is diarree. Wanneer de dikke darm geïnfecteerd raakt door een ziekteverwekker, verliest het zijn vermogen om vocht vast te houden, waardoor je uitwerpselen los of waterig worden. Andere symptomen zijn onder meer:

Veelvuldig braken kan uitdroging veroorzaken / Bron: Istock.com/vadimguzhvaVeelvuldig braken kan uitdroging veroorzaken / Bron: Istock.com/vadimguzhva

Uitdroging

Vanwege de symptomen van braken en diarree die bij buikgriep optreden, kun je snel uitdrogen. Het is erg belangrijk om te letten op tekenen van uitdroging, waaronder:

Oorzaken van zomergriep

Zomergriep kan veroorzaakt worden door één van de volgende ziekten.

keelpijn bij verkoudheid / Bron: Istock.com/ajijchankeelpijn bij verkoudheid / Bron: Istock.com/ajijchan

Verkoudheid

Verkoudheid is een virale infectie van de bovenste luchtwegen veroorzaakt door een verscheidenheid aan virussen. Er is veel overlap tussen de symptomen van ]verkoudheid en griep, zoals een loopneus of verstopte neus, hoesten of niezen en keelpijn. In tegenstelling tot de griep ontwikkelen de symptomen van verkoudheid zich echter geleidelijk en zijn ze meestal minder ernstig. Er zijn ook andere verschillen tussen verkoudheid en griep.

Buikgriep

Hoewel gastro-enteritis bekendstaat als buikgriep, is het niet gerelateerd aan griep. Het wordt vaak veroorzaakt door een aantal virussen, zoals norovirussen of rotavirussen (en dus niet door het griepvirus). Veel voorkomende symptomen die zowel bij griep als buikgriep optreden, zijn koorts, hoofdpijn, algehele malaise en lichamelijke pijntjes en kwalen. In tegenstelling tot de griep zijn de symptomen van buikgriep meer geconcentreerd rond het maag-darmkanaal en kunnen deze bestaan uit waterige diarree en buikkrampen.

Longontsteking

Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. Hoewel het een complicatie van de griep kan zijn, zijn er ook andere oorzaken. Deze omvatten andere virussen, bacteriën, schimmels en bepaalde chemische middelen. De verschijnselen van een longontsteking kunnen aanvankelijk sterk lijken op die van de griep en kunnen bestaan uit koorts, koude rillingen en hoofdpijn. Symptomen die specifiek wijzen op longontsteking zijn hoest met groen of geel slijm, kortademigheid en scherpe pijn op de borst.

Bronchitis

Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën in je longen. Net als longontsteking kan bronchitis soms worden veroorzaakt door het griepvirus. Het kan echter ook worden veroorzaakt door andere virussen of omgevingsfactoren zoals sigarettenrook. Overlappende symptomen tussen de twee aandoeningen zijn hoesten, koorts, koude rillingen en vermoeidheid of algehele malaise. Andere symptomen zijn hoest met slijm, kortademigheid en een vervelend gevoel op de borst.

Voedselvergiftiging

Je loopt voedselvergiftiging op door voedsel te consumeren dat is besmet met ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën of parasieten. In tegenstelling tot de griep, zijn de symptomen van een voedselvergiftiging gelokaliseerd in het maag-darmkanaal en bestaan de klachten veelal uit misselijkheid en braken, diarree, buikpijn en koorts.

Erythema migrans als symptoom van de ziekte van Lyme / Bron: Hannah Garrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Erythema migrans als symptoom van de ziekte van Lyme / Bron: Hannah Garrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi die door de beet van een teek wordt verspreid. Indien onbehandeld, kan dit ernstige complicaties veroorzaken. De vroege symptomen van de ziekte van Lyme kunnen sterk lijken op die van de griep en kunnen bestaan uit koorts, koude rillingen, pijn in het lichaam en spierpijn en vermoeidheid. Vaak wordt daarom de ziekte van Lyme aanvankelijk verward met een zomergriep.[1] De meeste mensen met de ziekte van Lyme hebben ook een kenmerkende huidafwijking op de plaats waar de teek gebeten heeft; erythema migrans oftewel een rode ring die steeds groter wordt op de plaats van de tekenbeet. Deze uitslag komt echter niet bij alle mensen voor. In sommige gevallen wordt de ziekte van Lyme verward met een zomergriep. Als je griepachtige symptomen ervaart en een tekenbeet hebt of hebt gewoond of gereisd in een gebied waar de ziekte van Lyme voorkomt, moet je je huisarts raadplegen.

Flauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.comFlauwvallen / Bron: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Huisarts bezoeken

Raadpleeg je huisarts als je naast griepachtige symptomen een van de volgende symptomen ervaart:
 • hoge koorts
 • hoest dat geel, groen of bruin slijm bevat
 • kortademigheid
 • pijn op de borst, vooral bij het inademen
 • duizeligheid of flauwvallen
 • huiduitslag
 • aanhoudend braken
 • griepachtige symptomen die beginnen te verbeteren, maar dan terugkeren en erger zijn
 • griepachtige symptomen naast een ernstige chronische aandoening, zoals een hartaandoening, longaandoening of diabetes

Hoe kun je zomergriep voorkomen? / Bron: ProStockStudio/Shutterstock.comHoe kun je zomergriep voorkomen? / Bron: ProStockStudio/Shutterstock.com

Preventie

Hoewel het influenzavirus het hele jaar door kan circuleren, komt het het meest voor tijdens de wintermaanden. Als je tijdens de zomermaanden griepachtige symptomen ervaart, is de kans vrij klein dat het om griep gaat. De beste manier om te voorkomen dat je tijdens de zomermaanden ziek wordt, is door de juiste hygiënische voorzorgsmaatregelen toe te passen, zoals het regelmatig grondig wassen van je handen, het bedekken van je neus en mond wanneer je hoest of niest, en het vermijden van mensen die ziek en snotterig zijn.

Noot:
 1. John N. Aucott and Ari Seifter. Misdiagnosis of early Lyme disease as the summer flu. Orthop Rev (Pavia). 2011 Sep 6; 3(2): e14.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen zomergriep en wintergriepVerschil tussen zomergriep en wintergriepIemand die griep heeft zal zich weinig bekommeren over het verschil tussen zomergriep en wintergriep. Voor beide soorten…
Vakantie verpest door zomergriepVakantie verpest door zomergriepWie in zijn vakantie geveld wordt door zomergriep heeft daar minstens een aantal dagen en soms wel een week veel last va…
Buikgriep: Griep, zomergriep of een voedselvergiftiging?Buikgriep: Griep, zomergriep of een voedselvergiftiging?Hoewel de naam anders doet vermoeden is buikgriep eigenlijk helemaal geen griep. Deze aandoening, die ook wel zomergriep…
Zomerse ziektes en kwalenZomerse ziektes en kwalenAls men denkt aan de zomer denkt men vaak aan de zon, langer licht, genieten en vakanties. Veel mensen krijgen dan ook w…

Wespensteek: Oorzaken, symptomen, behandeling en preventieWespensteek: Oorzaken, symptomen, behandeling en preventieWespensteken komen vaak voor, vooral in de (late) zomer. Vrouwelijke wespen gebruiken hun angel om aan te vallen en zich…
Frontale sinusitis: Infectie of ontsteking voorhoofdsholteFrontale sinusitis: Infectie of ontsteking voorhoofdsholteDe sinussen zijn een systeem van verbonden holle holtes in het gezicht die lucht en een dunne laag slijm bevatten. Alle…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Silviarita, Pixabay
 • https://www.health24.com/Medical/Flu/About-Flu/Summer-flu-20120721
 • https://communitytable.parade.com/320185/bethshaw/6-ways-to-fight-off-a-summer-flu/
 • https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-flu-symptoms-treatment
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza
 • https://www.everydayhealth.com/flu/guide/how-long-does-the-flu-last/
 • John N. Aucott and Ari Seifter. Misdiagnosis of early Lyme disease as the summer flu. Orthop Rev (Pavia). 2011 Sep 6; 3(2): e14.
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Afbeelding bron 2: Stock-Asso/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/vadimguzhva
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/ajijchan
 • Afbeelding bron 6: Hannah Garrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 7: Andrey_Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: ProStockStudio/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.