Wanneer is het nodig aften te behandelen?

Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens last van aften. Een aft is een pijnlijk zweertje in de mond, op de tong of in de keel. De meeste aften verdwijnen vanzelf, maar veroorzaken veel pijn en het duurt vaak enkele weken voordat de aft volledig genezen is. In dit artikel lees je wanneer het verstandig is om aften te behandelen en hoe je aften het beste kan voorkomen.

Waarom aften behandelen?

Aften zorgen voor pijn en ongemak en brengen problemen in het dagelijkse leven. Praten, eten en drinken is zeer pijnlijk met aften in de mond. Daarnaast kunnen aften ontstoken of geïnfecteerd raken, de zweertjes verdwijnen dan moeilijk vanuit zichzelf. Soms kunnen aften ook besmettelijk zijn, wanneer een aft opengaat kan die andere plekken in de mond ook besmetten.

Wanneer naar de dokter met aften?

Aften zijn geen gevaar voor de gezondheid, maar ze kunnen iets zeggen over diepliggende ziektes of infecties in het lichaam. Het is daarom raadzaam om in sommige gevallen de tandarts of dokter te raadplegen.

  • Wanneer je een aft langer dan twee weken hebt
  • Wanneer je regelmatig (chronisch) last hebt van aften
  • Als de aft begint te bloeden
  • Wanneer je koorts hebt
  • Wanneer je denkt dat je gebit de oorzaak is van de aften

Wanneer aften behandelen

De meeste aften verdwijnen vanzelf binnen twee weken. Wanneer je chronisch last hebt van aften is het verstandig om de aften te behandelen omdat aften veel ongemak en pijn veroorzaken. Daarnaast zijn aften zeer besmettelijk. Wanneer de aften open gaan is de kans op verdere besmetting groot.

Behandelen en voorkomen aften

Er zijn geen echte geneesmiddelen voor aften. De behandeling is gericht op het verlichte van pijn, het verkleinen van de kans op terugkeer en het bevorderen van de genezing. Het beste is om de aften te voorkomen. Er zijn maatregelen die je kunt nemen om het risico op het krijgen van aften te verkleinen.

Gezonde voeding

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. In groenten en fruit zitten alle vitamines die je nodig hebt om je immuunsysteem sterk te houden. Wanneer je vaak last hebt van aften is het verstandig om pittig, zuur en te warm eten te vermijden. Je kunt ook voedingsupplementen slikken wanneer je chronisch last hebt van aften of wanneer je een zwak immuunsysteem hebt. Vitamine B, B-12 en foliumzuur helpen aften te voorkomen.

Mondhygiëne

Poetsen en flos te tanden tweemaal per dag en bezoek tenminste twee keer per jaar de tandarts. Ook kun je de mond spoelen met antibacterieel mondspoelwater, hiermee voorkom je het ontstaan van aften. Een goede mondhygiëne voorkomt ontstekingen.

Levensstijl

Een gezonde levensstijl geeft een positieve invloed op aften. Probeer stress te voorkomen en neem voldoende nachtrust. Aften ontstaan vaak op het moment dat het immuunsysteem verzwakt is. Ook verdwijnen aften sneller wanneer je genoeg rust neemt.

Conclusie

Aften zijn ontzettend vervelend en pijnlijk. Een behandeling is niet altijd nodig, want aften gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Wanneer je chronisch last hebt van aften is het verstandig om de aften te behandelen en een dokter of tandarts te bezoeken. Behandelingen zijn gericht op het verzachten van de pijn en het voorkomen van verdere besmetting. Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden om aften te voorkomen.
© 2013 - 2024 Sharona1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen aftenAften zijn nare blaasjes in de mond die ondanks hun geringe grootte veel pijn kunnen veroorzaken. Aften behandelen kan m…
Aften in de mond behandelenAften in de mond behandelenAften zijn kleine zweertjes die ontstaan in je mond en zeer pijnlijk kunnen aanvoelen. De oorzaak van aften blijft nog s…
Aften: pijnlijk zweertjes in het mondslijmvliesAften: pijnlijk zweertjes in het mondslijmvliesPlotseling heb je kleine witte vlekjes met een rode rand in je mond die heel pijnlijk zijn. Waar worden die plekjes door…

Angina pectoris (hartkramp), vaak een stille voorbodeAngina pectoris (hartkramp), vaak een stille voorbodeAngina pectoris is een pijnsyndroom dat verschillende gradaties kent, doordat de hartspier op enig moment onvoldoende zu…
Lichte plakkerige ontlastingLichte plakkerige ontlastingEen lichte en plakkerige of kleverige ontlasting bestaat uit teveel vet in de ontlasting. Dit heeft te maken met een ver…
Bronnen en referenties
  • http://www.tandmere.nl/tandarts-gebit/aften/
  • http://www.salusi.nl/aften-behandelen-voorkomen-genezen/
Sharona1991 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.