De geneeskracht van kattensnor of kumis kucing

De geneeskracht van kattensnor of kumis kucing Kattensnor, de plant waarvan Javaanse nierthee is gemaakt, wordt in Indonesië kumis kucing genoemd. Kumis betekent snor en kucing betekent kat. Kumis kucing betekent dus kattensnor. De bloemen van de plant lijken inderdaad sprekend op een kattensnor. Deze thee wordt nierthee genoemd omdat het goed is voor de nieren. Het bijvoeglijk voornaamwoord ´Javaans´ wordt gebruikt omdat het plantje inheems is op Java, het dichtstbevolkte eiland in de voormalig Nederlandse kolonie die Nederlands-Indië werd genoemd, het tegenwoordige Indonesië. Kumis kucing groeit in heel Zuidoost Azië en wordt eeuwenlang gebruikt als medicijn tegen nierziekten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Tekening kumis kucing / Bron: Joseph Dalton Hooker (1817-1911), Wikimedia Commons (Publiek domein)Tekening kumis kucing / Bron: Joseph Dalton Hooker (1817-1911), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud


Inheems in Zuidoost Azië

Kattensnor groeit in het Noorden van Australië, Nieuw Guinea, Indonesië, Thailand, de Filipijnen en India. Het plantje groeit het liefst in een bos in de buurt van een beekje of riviertje. De onderdelen die voor de naam kattensnor zorgen zijn de meeldraden van de bloem. Deze kunnen paars, wit of blauwachtig zijn. Kattensnor kan bijna twee meter hoog worden.

Kattensnor / Bron: Brewbooks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Kattensnor / Bron: Brewbooks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Voedingsstoffen kumis kucing

In kumis kucing zitten zeer veel gezonde voedingsstoffen. Zo zit er een grote hoeveelheid mineralen in. 30% Van de minerale bestanddelen zijn kaliumzouten waaronder kaliumnitraat en kaliumchloride. IJzer, natrium, magnesium en siliciumdioxide zijn andere mineralen die voorkomen in deze plant. Er zitten daarnaast veel flavonoïden in, een categorie voedingsstoffen die onder de fytonutriënten valt. Voorbeelden daarvan zijn rhamzenine, cirsimaritine, sinensetine, salvigenine, eupatorine en apigenoltrimethylether. Voorts bevat dit gezonde plantje polyfenolen, organische zuren zoals koffiezuurderivaten en rozemarijnzuur, orthosiphonine, triterperoïde saponinen, choline en de etherische oliën: sesquiterpenen, beta-elemeen, beta-caryophylleen, beta-selinen, alfa-guianeen en humuleen.

Kattensor goed voor de nieren

Kattensnor is vochtafdrijvend en urinezuurafdrijvend. Wanneer langdurig dagelijks een kopje thee van de bladeren of bloem wordt gedronken dan is er een verminderde kans op het krijgen van nierstenen. Ook oedemen gaat deze plant tegen. Oedemen zijn vochtopeenhopingen en dit vocht wordt sneller uitgeplast door kattensnor als medicijn te gebruiken. Nierinsufficiëntie is een ziekte die ertoe leidt dat een verhoogd ureumgehalte in het lichaam bevindt. In de fytotherapie wordt dit tegen gegaan door diuretische(voctafdrijvende) planten te gebruiken zoals kattensnor.

Kattensnor in een groepje / Bron: Brewbooks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Kattensnor in een groepje / Bron: Brewbooks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Fytotherapie

Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen voor kattensnor zijn ontleend aan het boek Groot Handboek geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dit is een standaardwerk op het gebied van de fytotherapie en Verhelst baseert de medische werkingen op wetenschappelijk onderzoek.

Nierstenen en kumis kucingthee

Wie last heeft van nierstenen kan regelmatig kumis kucingthee drinken. Als je door een zeefje plast zul je na verloop van een aantal dagen waarnemen dat de niersteen is verdwenen. Dat is een stuk eenvoudiger dan een niersteen verwijderen via een kijkoperatie waarbij je diverse keren röntgenfoto´s moet laten maken.

Kattensnoraanplant in Nederlands Indië voor commerciële doeleinden / Bron: W.L. Utermark (Fotograaf/photographer)., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kattensnoraanplant in Nederlands Indië voor commerciële doeleinden / Bron: W.L. Utermark (Fotograaf/photographer)., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kattensnor tegen jicht

Jicht is een gevolg van een verhoogd urinezuurgehalte in het lichaam. Dit vocht hoopt zich op tussen de gewrichten en gaat licht ontsteken. Doordat kattensnor het urinezuurgehalte verlaagt door het sneller uit te plassen is Javaanse nierthee een goed medicijn tegen jicht. Een van de principes van de fytotherapie is dat de oorzaken van ziekten worden weggenomen. In het lichaam kan de ene aandoening een andere aandoening triggeren. Doordat urinezuur sneller uit het lichaam wordt afgevoerd, is Javaanse nierthee ook goed voor de behandeling van voor reumatoïde artritis en artrose.

Katten lusten het niet

Drie koppen thee per dag voor de maaltijd is het maximale wat je kan drinken. Dat is maar goed ook want de smaak is bitter. Katten lusten de drank niet. Je zou een kat kunnen helpen om nierstenen te verwijderen door kumis kucingthee te laten drinken maar medicijnen toedienen aan katten is geen sinecure. Als je dat toch wilt doen, pak dan je ovenwanten alvast. Er zijn mensen die zeggen dat het op die manier gelukt is.

Bijwerkingen en contra-indicaties

Voor een gemiddeld gezond mens heeft kumis kucing geen problemen maar men moet de maximale dosering niet overschrijden. Bij het gebruik van kumis kucing zijn geen bijwerkingen bekend als het dagelijks gebruik tot 5 a 6 gram beperkt blijft. Wel is het cruciaal om een juiste vochtbalans te hebben. Contra-indicaties zijn omstandigheden waaronder het gebruik van kumis kucing wordt afgeraden. Kumis kucing is niet efficiënt in het geval van acute nieraandoeningen. In dat geval dient de arts of fytotherapeut te worden geraadpleegd. Oedemen die ontstaan door ziekten aan hart en nieren kunnen enkel onder toezicht van een arts met kumis kucing worden behandeld. Wanneer de patiënt van hartritmestoornissen kumis kucing wilt gebruiken dan is voorzichtigheid geboden en dient een arts te worden geraadpleegd. Hetzelfde geldt voor patiënten die kaliumverdrijvende of juist kaliumsparende medicijnen gebruiken. Ook mensen die lithium gebruiken dienen voorzichtig te zijn met kumis kucing.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van groot glaskruidDe geneeskracht van groot glaskruidGroot glaskruid behoort tot de familie van brandnetels maar hij prikt niet. Het is een meerjarige kruidenplant die meest…
Cleome spinoza of kattensnor, zomerbloeier met 'snorharen'Cleome spinoza of kattensnor, zomerbloeier met 'snorharen'Een eenjarige zomerbloeier met een ongekende hoogte en bloeitijd in de kleuren roze, paars en wit. Een stuk of tien vijf…

Feitjes uit de Supersize Me documentaireFeitjes uit de Supersize Me documentaireIn 2004 kwam de documentaire Supersize Me uit waarin Morgan Spurlock de uitdaging aangaat om 30 dagen lang niets anders…
De geneeskracht van ginsengDe geneeskracht van ginsengDe officiële naam is panax ginseng. ´Pan´ betekent in het Grieks alles en ´axos´ betekent medicijn. Panax betekent zoiet…
Bronnen en referenties
Reacties

Yvonne, 24-07-2016
Ik gebruik al jaren jullie site voor allerlei kruideninfo. Heel prima uitleg en handig. Hoef ik het niet telkens opnieuw uit te leggen aan derden! Ik heb geen grote nierproblemen maar dit hete weer maakt mij moe en traag en ik heb wel lichte rugpijn. Volgens mij moeten de nieren hard werken met deze tropische dagen dus ga ik met dit theekruid eens kijken of dat effect heeft. Hartelijke groet, Reactie infoteur, 06-09-2016
Dank voor het compliment. Wat de warmte betreft: daar zijn ook kruiden voor. Kumis kucing is niet het beste kruid hiertegen. Maar een tijdelijke boost voor de nieren kan nooit kwaad. In dit artikel staan adaptogenen uitgelegd met de planten erbij. Adaptogenen zijn stoffen die je aanpassingsvermogen (bv tegen de hitte) vergroten. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/134504-wat-zijn-adaptogenen.html

Carel, 21-10-2015
Na jaren regelmatig erg pijnlijke niersteen aanvallen te hebben gehad, werd mij op Bali ivm met een jichtaanval Kumis kucing aangeraden. Ik kreeg gratis een zak vol "kattensnor" en heb het daar in de zon gedroogd (een kwestie van een paar uur) en elke dag een glas thee gedronken, De jicht verminderde al snel. In Nederland drink ik elke morgen een glas thee en heb nog een keer een niersteen gehad en dat was een zachte. Sindsdien nergens meer last van (al twee jaar!) Reactie infoteur, 11-02-2016
Goed he, die kumis kucing. Ja, mensen geven elkaar gratis medicijnen terwijl bedrijven er soms duizenden euro´s voor vragen. En kattensnorren zijn ook zo mooi om te zien. Nierproblemen behandelen kan ook met Nederlandse planten maar hou het maar lekker bij je kattensnor :)

Menno, 09-03-2015
Mijn kat was een tijd geleden vanwege nierproblemen door de dierenarts opgegeven. Door zelfvergiftiging had hij geen eetlust meer, en zijn gewicht was in korte tijd met de helft afgenomen! Er werd geadviseerd om hem in te laten slapen, maar ik wilde het nog een aantal dagen aankijken. Ik heb meteen zijn dieet gewijzigd en ben hem elke dag kumis kucing gaan geven, vermengd door zijn eten en in zijn drinkwater. Hij is nu veel beter, is weer aangekomen en zelfs weer actief. Zijn eetlust is ook helemaal terug! Hij plast echter nog wel veel. Reactie infoteur, 29-04-2015
Mooi dat je het zelf hebt opgelost, of in ieder geval de situatie hebt verbeterd.
Nierproblemen komen erg veel voor bij katten. De oorzaak is diervoeding. Ik heb er in dit artikel een alinea aan gewijd: http://dier-en-natuur.infonu.nl/diversen/145653-diervoeding-wat-eten-dieren-precies.html

Bianca, 31-08-2014
N.a.v vocht vasthouden drink ik nu gedurende drie maanden dagelijks twee kopjes thee van dit kruid (gezoet met honing). Ik ga nu veel regelmatiger naar de wc om te plassen en mijn gewicht schiet niet meer uit vanwege vocht. Een fijne bijkomstigheid is dat ik ook altijd erg veel last heb gehad van puistjes (geen acne) tot op late leeftijd, en hier vroeger ook speciale anticonceptie voor heb gekregen. Sinds ik de Orthosiphon / kattensnor / kumis kutjing thee gebruik is mijn huid helemaal zuiver, geen puistje meer gehad. Heel bijzonder. Ik denk dat de thee dus ook zuiverend werkt voor de huid) of in ieder geval iets afdrijft wat een onzuivere huid veroorzaakt. Reactie infoteur, 31-08-2014
Beste Bianca,
Het vocht dat vast gehouden wordt bevat afvalstoffen. Wanneer de nieren niet goed genoeg werken dan worden deze afvalstoffen via de huid afgescheiden. Dat kan inderdaad tot acné leiden. Je had dat dus goed gezien!
Thomas Dijkman

De Groot, 02-08-2013
Ik heb uw uitleg over kattensnor gelezen het middel werd mij onlangs aangeraden, ik ga het hedenavond ophalen en ik zal u op de hoogte houden of ik resultaat heb, heb op het ogenblik erg veel last en moet erg veel neer de w.c en dan voor laat ik zeggen 5 druppels met pijn. later vertel ik wat of kattensnor voor mij betekend heeft. Reactie infoteur, 07-08-2013
We zijn benieuwd.

Soek, 11-03-2013
Gebruik aanwijzing graag. Ik bedoel voor de maaltijd of na?
Alvast bedankt.

Groeten Reactie infoteur, 14-03-2013
Je gebruikt het bij voorkeur tussen de maaltijden in en dan enkele kopjes per dag.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 13-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.