De geneeskracht van groot glaskruid
Groot glaskruid behoort tot de familie van brandnetels maar hij prikt niet. Het is een meerjarige kruidenplant die meestal niet hoger wordt dan 80 cm maar soms kan hij anderhalve meter hoog worden. Van oorsprong groeit de plant in Midden- en Zuidwest-Europa en delen van Azië. In de loop der tijd is het verspreidingsgebied naar het noorden opgeschoven. In Nederland en België komt de plant zelden voor. Hij heeft zich in Denemarken gevestigd maar op de Britse eilanden komt het niet voor. Groot glaskruid is een eetbare plant en heeft daarnaast een klein aantal geneeskrachtige toepassingen. Het wordt met name ingezet als vochtafdrijvend middel en als middel om nierstenen te verwijderen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Geschiedenis gebruik groot glaskruid
Groot glaskruid was bekend bij artsen van de eerste eeuwen van de jaartelling, die het bij hoesten, keelpijn, huidziekten en tumoren gaven. Het was een gevierd helend middel tegen de vorming van nierstenen tot en met de Renaissance. Het behield zijn een aantal toepassingen tot de achttiende eeuw maar er werd zeer denigrerend over geschreven in de negentiende eeuw. Daarom wordt het vandaag de dag weinig gebruikt, ondanks een hoog aantal gunstige onderzoeken. Op het platteland in Europa, zoals grote delen van Frankrijk heeft men nog steeds vertrouwen in de plant.
Traditioneel inwendig gebruik
Hier staat een traditioneel volksrecept van groot glaskruid. Het is een recept om zelf een infuus van
Parietaria officinalis te maken.
Het wordt toegepast als diureticum.
- Gebruik 10 gram vers kruid, eerst grondig wassen,
- of 15-30 g gedroogde planten per liter water,
- op smaak brengen met citroenschil en of venkel,
- Kook het kruid met zijn smaakmakers 10 tot 15 minuten lang.
Drink 4 kopjes per dag van dit infuus of deze thee voor therapeutische toepassing. Dit infuus helpt bij nierstenen, oligurie of te weinig urineproductie, blaasontsteking, nierontsteking, waterzucht, longcongestie en griep. Het wordt beschouwd als zuiverend, galdrijvend middel en wordt bij reumatische aandoeningen ingezet. Het sap wordt voorgeschreven in de volksgeneeskunde bij bepaalde zenuwaandoeningen; tegen epilepsie en flauwvallen.
Traditioneel uitwendig gebruik
Een kompres van gemalen bladeren heeft kalmerende werking op de oppervlakkige brandwonden. Verder wordt het uitwendig toegepast op aambeien, kneuzingen, wonden, ontstekingen en zweren.
Naamgeving
In het
Latijn wordt groot glaskruid
Parietaria officinalis genoemd. Een Latijns synoniem voor deze plant is
Parietaria erecta. In
het Nederlands heet het groot glaskruid of glaskruid. De plant heeft deze naam gekregen omdat het blad vroeger werd gebruikt om glazen mee schoon te maken.
Werkzame stoffen
Van groot glaskruid wordt voor fytotherapeutische doeleinden het hele bovengronds groeiende kruid gebruikt. Hierin zitten de volgende werkzame stoffen:
flavonoïden waaronder glycosiden van
quercetine, kaempferol en isorhamnetine,
tanninen, slijmstoffen, bitterstoffen, kaliumzouten, calciumoxalaat en zwavel.
Groot glaskruid en zijn companen
Groot glaskruid is een mild diureticum. Dat wil zeggen: het is een vochtafdrijvend kruid. In de fytotherapeutische praktijk wordt het doorgaans gecombineerd met andere diuretische
geneesplanten zoals
kattendoorn, pendula,
ruw berkenblad, Javaanse nierthee of
kumis kucing en
jeneverbes.
Groot glaskruid als diureticum
De vochtafdrijvende werking van groot glaskruid wordt ingezet bij een groot aantal indicaties. Het vasthouden van vocht heeft diverse oorzaken. Eén van die oorzaken is dat er teveel afvalstoffen in het lichaam zijn. Deze kunne worden ingekapseld door vochtopeenhopingen. De afvalstoffen kunnen zich ontwikkelen tot aandoeningen als nierstenen en artritis en artrose. In de
fytotherapie worden diuretische kruiden zoals groot glaskruid ingezet bij de volgende indicaties:
- Oedemen of waterzucht,
- Verminderde nierwerking,
- Oligurie of gebrekkige urineproductie,
- Nierstenen,
- Niergruis,
- Reumatische aandoeningen zoals artrose en artritis,
- Bloedzuiveringskuren.
Glaskruid bij urinewegontstekingen
Groot glaskruid is een verzachtend en ontstekingswerend middel voor de urinewegen. Wanneer een verzachtende werking op de slijmvliezen is gewenst, kan deze plant als uitstekende aanvulling in een kruidenmengsel dienen. Door fytotherapeuten wordt het met name ingezet bij:
- Nierbekkenontsteking,
- Blaasontsteking.
Dosis en veiligheid
Er is een drietal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
- Driemaal 40 druppels moedertinctuur per dag.
- Driemaal per dag een infuus dat 10 tot 15 minuten gekookt heeft van twee theelepels gedroogd kruid per theeglas.
- Driemaal per dag 1 tot 2 ml tinctuur(1:5 in 40%).
Bij de therapeutische doses zijn geen bijwerkingen bekend. Deze plant is een veilig middel. Het kan ook worden gegeten als groente.