De geneeskracht van ginseng

De geneeskracht van ginseng De officiële naam is panax ginseng. ´Pan´ betekent in het Grieks alles en ´axos´ betekent medicijn. Panax betekent zoiets als allesgenezend medicijn. Dat slaat op het feit dat vele, bijna alle ziekten kunnen worden genezen door ginseng. In de traditionele Chinese geneeskunde werd daarom in vrijwel elk preparaat ginseng als bestanddeel gebruikt. De alomwerkende geneeskracht van panax ginseng stuitte van oudsher op ongeloof in de westerse medische wetenschap. Tegenwoordig hebben onderzoeken daadwerkelijk de geneeskrachtige werkingen bevestigd. De ginsengwortel lijkt soms op een mannetje, een mens. Volgens de signatuurleer, die de uiterlijke eigenschappen van planten als indicatoren ziet voor de medische werkzaamheid, zegt dit dat de wortel goed is voor de gezondheid van de mens-op-zich. De panax ginsengplant weet in zijn bestaan opmerkelijk veel voedingsstoffen uit de grond te halen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Waar komt ginseng vandaan?

Ginseng groeide oorspronkelijk veel in de bossen van Noord Korea en Noord China. Doordat het zeer veel geplukt is komt het nauwelijks meer in het wild voor en wordt het vooral gekweekt. Marco Polo was de eerste die ginseng meebracht naar Europa. De Nederlanders waren in de 17e eeuw de eersten die ginseng op grote schaal in Europa introduceerden. Ze deden dat vooral om geld te verdienen. Ginseng was in die tijd even duur of duurder dan goud. Tegenwoordig wordt de wortel gekweekt in Japan, China, Korea en Zuid Siberië. De Koreaanse panax ginseng van het merk C.A. Meyer wordt als het beste merk beschouwd omdat het biologisch wordt gekweekt en de klimatologische omstandigheden in Korea het best zijn.

Voedingsstoffen ginseng

Ginseng barst van de fytonutriënten. Er zitten vooral veel ginsenoïden (panaxsoïden) in, 35 verschillende soorten. Daarnaast zitten er fytosterolen in zoals limoneen, terpineool, citral en proacetylenen. Het bevat drie soorten vetzuur; oliezuur, palmitinezuur en stearinezuur. Mineralen die de ginsengwortel bevat zijn: calcium, magnesium, zink, ijzer, germanium, mangaan, seleen, vanadium, chroom, kobalt, fosfor, aluminium en arseen. Vitaminen die in deze supergezonde wortel voorkomen zijn: vitamine B1, B2, B3, B5, B11(foliumzuur), B12, biotine, vitamine C en betacaroteen(vitamine A). Er zitten bijzonder veel aminozuren in ginseng: proline, glycine, alaninin, cysteïne, tyrosine, arginine, lysine, asparaginezuur, thereonine, serine, glutaminezuur, leucine, valine en histidine.Verder zit er zetmeel in de vorm van van natuurlijke (gezonde) suikers zoals fructose, maltose en glucose. Voorts bevat het de vezel pectine, enkele enzymen en de fytonutriënten citroenzuur, fumaarzuur, malonzuur, oleanolzuur en tartaarzuur.

Ginsengbes / Bron: Drginseng, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ginsengbes / Bron: Drginseng, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Goed voor aanpassingsvermogen

De wortel van ginseng wordt gebruikt in de fytotherapie voor diverse doeleinden. Het is een adaptogeen, dat wil zeggen dat het aanpassingsvermogen van het lichaam verhoogd wordt. Je kunt storende omgevingsfactoren zoals geluidsoverlast, veranderende luchtdruk, zuurstoftekort, ioniserende straling en ultraviolette straling beter verdragen.

Ginseng tegen radioactieve straling

De negatieve gevolgen van radioactieve straling die veroorzaakt wordt door radiotherapie, welke ontstaan als men een kankerpatiënt wil bestralen, kunnen geneutraliseerd worden door de wortel van ginseng. Bovendien worden de bijwerkingen van chemotherapie gereduceerd. De ginsengwortel is in het algemeen aanbevelenswaardig bij chemische vergiftigingen. De wortel als medicijn zou goed passen in een dieet tijdens de chemokuur. De worden kan rauw gekauwd worden en smaakt bitterzoet.

Ginsengwortel tegen stress

Ginsengwortel verbetert de stressbestendigheid. Overwerktheid, prestatiedwang, overspannenheid, werken onder druk, negatieve stemmingen en maagzweer door spanningen worden allemaal met de geneeskrachtige wortel genezen. Je wordt aan de ene kant rustiger en aan de andere kant gestimuleerd om lekkerder te werken. Deze wortel heeft zeer positieve invloeden op het centrale zenuwstelsel. Het aanleervermogen, geheugen, het sociaal functioneren en de gemoedsstemming worden verbeterd door regelmatig op de ginsengwortel te kauwen.

Tegen vermoeidheid

De wortel van deze plant gaat vermoeidheid tegen, voornamelijk bij ouderen wordt de ginsengwortel voorgeschreven. Het is een tonicum, wat wil zeggen dat het vitaliserend werkt. Het is bovendien een eetlustbevorderend middel. Daarom wordt het ingezet na een operatie zodat je sneller aan kan sterken.

Ginseng gekweekt op Florafarm in Duitsland / Bron: FloraFarm GmbH Katharina Lohrie, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Ginseng gekweekt op Florafarm in Duitsland / Bron: FloraFarm GmbH Katharina Lohrie, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Landbouwkundigen zeggen dat de grond waarop ginseng heeft gegroeid 10 jaar lang ongeschikt is om nieuwe landbouwproducten op te laten groeien.

Ginseng als afrodisiac

De wortel bevordert de afscheiding van het ganadotroop hormoon. Hierdoor is het een bewezen afrodisiac. Het verhoogt het aantal spermacellen en de levensduur van spermacellen. Ook voor de vrouw werkt de wortel als een afrodisiac omdat de effecten van oestrogeen meer merkbaar zijn na het eten van deze wortel. Het werkt daarom goed als medicijn tegen impotentie, erectiestoornissen, frigiditeit, steriliteit en libidoverlies. Voor de man geldt dat het prostaatvergroting tegengaat en voor de vrouw is de wortel bewezen werkzaam te zijn tegen overgangsklachten en menstruatiestoornissen.

Ginseng tegen diabetes

Ginseng is een goed medicijn voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus. Bloedsuikerspiegel, dorst, huidjeuk, vermoeidheid en algemene zwakte worden tegen gegaan door het eten van de Ginsengwortel. Daarnaast wordt hypoglykemie tegen gegaan. Een bijzondere eigenschap van de wortel is dat de trek in iets zoet afneemt. De bes van ginseng lijkt ook positieve eigenschappen te hebben voor de diabeticus maar dit onderzoek zit nog in de ontwikkelingsfase.

Medische werkingen wetenschappelijk bewezen

Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen voor ginseng zijn ontleend aan het boek Groot Handboek geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dit is een standaardwerk op het gebied van de fytotherapie en Verhelst baseert de medische werkingen op wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is ginseng en hoe gezond is het?Wat is ginseng en hoe gezond is het?Eigenlijk is ginseng bij lang niet iedereen echt bekend, maar menigeen veronderstelt dat ginseng wel gezond is. Als dat…
Ginseng, de plantPanax ginseng is waarschijnlijk het kruid met de grootste gezondheidsreputatie. Door de grootschalige teelt, wisselende…
Ginseng en gember - Verschillend of hetzelfde?Zijn ginseng en gember hetzelfde of gaat het om een verschillend soort gewas? In tegenstelling tot wat veel mensen denke…
Adaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden tegen stress en voor lichamelijke balansAdaptogene kruiden zijn kruiden die kunnen zorgdragen voor meer balans in het lichaam, onder andere door de stressrespon…

De geneeskracht van kattensnor of kumis kucingDe geneeskracht van kattensnor of kumis kucingKattensnor, de plant waarvan Javaanse nierthee is gemaakt, wordt in Indonesië kumis kucing genoemd. Kumis betekent snor…
De geneeskracht van aardpeerDe geneeskracht van aardpeerAardpeer is goed voor mensen die lijden aan diabetes. Deze mooie plant wordt nauwelijks gebruikt als landbouwgewas. De a…
Bronnen en referenties
Reacties

J. Bogers, 02-09-2016
Helpt panax ginseng ook bij jichtaanvallen? Waar is de ginseng het best verkrijgbaar? Reactie infoteur, 06-09-2016
Er zijn betere planten tegen jicht. Maar in principe kan ook panax ginseng jicht verhelpen, alleen het duurt wat langer. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/137528-jicht-oorzaken-en-behandeling-met-voeding-en-geneesplanten.html
Wat betreft de vraag over panax ginseng: ik kan geen reclame maken voor bedrijven.

J. Kraaijeveld, 03-12-2015
Als je veel thee met ginseng drinkt (zonnatura), kan je daar dan maag- en darmklachten van krijgen? Hoeveel glazen van deze thee mag je maximaal drinken op een dag? Alvast hartelijk dank voor het antwoord. Reactie infoteur, 10-02-2016
Over het algemeen is ginsengthee juist goed voor de maag, volgens wetenschappelijk onderzoek kan het maagproblemen zoals een maagzweer verhelpen. Meestal is het met kruidenthee niet nodig om meer dan drie koppen op een dag te drinken.

Mala, 01-06-2015
Ik gebruik bloedverdunner en hogebloeddruk tabletten en suiker tablet, mag ik ginseng gebruiken? Reactie infoteur, 14-06-2015
Het is verstandig om dit aan een natuurarts te vragen.

Chris V. D. Brock, 01-05-2015
Ik ben ms patiente en nu vraag ik of gingseng mij zou kunnen helpen met alle kwaaltjes die bij deze ziekte horen. Dank u bij voorbaat. Reactie infoteur, 04-05-2015
Panax ginseng wordt inderdaad wel vaker ingezet bij MS.

Giraja, 03-02-2015
Ik heb 8 jaar geleden flesjes met Ginseng gekocht. Een deel ervan heb ik nog over. Bederft Ginseng drank? Ik vraag me af of ik deze flesjes nog kan gebruiken Reactie infoteur, 02-05-2015
Het wordt waarschijnlijk minder effectief maar als het een alcoholoplossing is zal het niet snel bederven.

Cllemens, 24-07-2014
Is de plant ook geschikt om in Spanje te kweken? Reactie infoteur, 26-07-2014
Het is niet makkelijk om ginseng in Spanje te kweken. De plant kan niet goed tegen droogte en hitte. In de bergen heb je een kans dat het lukt.

S. Elskamp, 02-04-2014
Klopt het dat panax ginseng ook ontstekingsremmend werkt? Reactie infoteur, 03-04-2014
Ja dat klopt. Het is vooral ontstekingsremmend voor de spieren. Er is onderzoek gedaan naar mensen die veel van hun lichaam eisen. Ontstekingsreacties ten gevolge van zware lichaamsinspanningen zijn minder als men panax ginseng gebruikt. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21598413

Looijmans, 14-11-2013
Hierbij zou ik willen vragen of ik met de Taiwan thee mijn bloedwaarde naar beneden kan krijgen? Ik heb suikerziekte mijn bloedsuiker is hoger nu ik deze thee twee weken gebruik, of merk ik dit na langere tijd drink vier koppen per dag. Het zal toch niet mijn suikerwaardes verhogen? In afwachting op u antwoord verblijf ik hoogachtend. B. Looijmans bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 14-11-2013
Ten eerste weet ik niet wat er in Taiwan thee zit, maar ik zou kunnen aannemen dat daar ook ginseng in zit, aangezien je op dit artikel reageert.

Ten tweede kun je er niet zomaar van uit gaan dat ginseng de bloedsuikerwaarde snel omlaag brengt, daar kan enige weken overheen gaan. In de fytotherapie wordt gewerkt met een kuur van drie weken, een week niet en vervolgens weer drie weken, etc.

Ten derde weet ik niet wat je nog meer eet, of er nog iets anders in het voedingspatroon is veranderd. Als je echt geneesplanten wilt gebruiken om een ziekte mee te behandelen is het aan te raden om een fytotherapeut in de arm te nemen. Er zijn bijvoorbeeld planten die de alvleesklier ondersteunen en er is vezelrijke voeding dat kan helpen. Verder doet ginseng vooral de hang naar zoet eten afnemen. Ginseng is niet een middel dat je in eerste instantie bij diabetes gebruikt; het past wel in een totaalpakket aan maatregelen om de ziekte te behandelen. Er zijn sterkere geneesplanten bij diabetes, daarvoor raad ik je aan een consult bij een fytotherapeut te nemen.

Bart, 28-08-2013
Zou iemand mij kunnen adviseren over het (langdurig) gebruik van Ginseng.

Ik heb een energiestofisselingziekte en ben een tijdje geleden Ginseng gaan slikken. Ik moet zeggen dat ik er echt een energieboost van krijg, meer uithoudingsvermogen heb en helderder in mijn hoofd ben. Perfect dus!

De eerste keer dacht ik dat ik een wondermiddel had gevonden. Ik ontdekte echter al snel dat de effecten na een week of twee af leken te nemen. Bij het nemen van een pil, was de boost er niet meer.

Mijn vraag dus of dit komt omdat je lichaam aan de nieuwe situatie met pillen went, of dat Ginseng slechts tijdelijk genomen moet worden en hierna een tijd niet, totdat het uit je lichaam is.

Ik lees hier verschillende dingen over. De ene website zegt dat het over een periode van drie weken genomen moet worden, en vervolgens twee weken niet. Andere websites zeggen juist dat de Ginseng pas na 3 maanden intensief gebruik effectief gaat werken voor het uithoudingsvermogen.

Bedankt Reactie infoteur, 30-08-2013
Dat ginseng pas na 3 maanden zou werken is onzin, maar dat had u zelf reeds gevoeld. Wat wel zo is, sommige artsen adviseren het om hooguit 3 maanden aan een stuk te gebruiken. Anderen zeggen idd weer dat je het niet langer dan 4 weken moet gebruiken.

Ik ken iemand van 90 die het al 30 jaar gebruikt en hij is nog heel scherp. Maar het is wel belangrijk om er ook af en toe mee te stoppen.

Volgens mij moet je het zo zien: je lichaam kan in principe zelf voor zijn energiebehoefte zorgen, maar door allerlei omstandigheden, stress, het gebruik van synthetische voedingsstoffen, milieuvervuiling, etc, is het goed om het lichaam af en toe te helpen. Dit helpen moet je echter niet permanent doen want dan raakt het lichaam eraan gewend en komt het zelf minder in actie om in de energiebehoefte te voorzien.

Wat ginseng betreft is er te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan ebn concludeert men vooral dat het bij iedereen anders werkt. Bovendien gebruikt men voor wetenschappelijk onderzoek verschillende soorten ginseng zoals Koreaanse, Amerikaanse of Siberische ginseng. Er is wel veel empirisch onderzoek gedaan en dat zegt dat je het beste ginseng 2 tot 4 weken kunt gebruiken, en dan er 2 weken mee stoppen. daarna zou je het weer kunnen gebruiken als je jezelf suf, lusteloos en geestelijk minder alert voelt.

Els, 11-02-2013
Mijn nuchtere bls is 7.8, nu wil ik dit naar beneden brengen met ginseng en chroom tabletten. Maar mag je die samen gebruiken?
Volgende week wordt ik opnieuw geprikt. Reactie infoteur, 11-02-2013
Beste Els,
Dat kan ik zo niet beantwoorden. Overleg hiervoor a.u.b. met een arts, iemand die het verloop van diabetes heeft gevolgd, of een fytotherapeut die u kan adviseren over het gebruik van plantaardige middelen, Eigenlijk moet iemand met diabetes sowieso met een arts overleggen over ginsenggebruik omdat het een bloedsuikerspiegelverlagend effect heeft waardoor de dosis medicijnen wellicht verlaagd moeten worden.
Groet,
Tom008

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 14-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.