De geneeskracht van cassave
Cassave is een lekkere, glutenvrije groente uit de tropen. Volgens de Indianen is het als volgt ontstaan. Een Indiaans koppel kreeg een dochter die er heel wit uit zag. Ze werd Mandi genoemd, wat wit betekent in de Indiaanse taal die ze spraken. Op een dag werd de dochter ernstig ziek. Ze kwam te overlijden ondanks dat er alles was gedaan om haar te genezen. Op haar graf groeide de eerste cassavewortel die van binnen net zo wit was als de huid van het meisje.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Multifunctionele groente
Je kunt er van alles mee doen. Je kunt hem koken, bakken, frituren, stomen en grillen. Van dit wortelgewas wordt meel gemaakt wat vaak verkocht wordt onder de naam tapiocameel. Cassave groeit onder de grond. In sommige landen, zoals Indonesië, wordt het geneeskrachtige cassaveblad als groente gegeten maar andere culturen kijken daar een beetje vreemd van op. Cassave heeft lange tijd bekend gestaan een groente te zijn die weinig
mineralen en
vitaminen in zich herbergt. Dat betekent echter niet dat cassave weinig voedingswaarde bevat. Cassave is in Afrika ook bekend onder de namen yucca, tapioca en manioc. In Indonesië heet het kasbi.
Belangrijk gewas
Cassave komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar tegenwoordig wordt het in alle tropische gebieden ter wereld gekweekt en veel gegeten. 500 Tot 800 miljoen mensen op aarde eten vrijwel dagelijks cassave. Het is het op twee na meest verbouwde gewas in de tropen, na rubber en rijst. Cassave groeit goed op arme grond en is bestand tegen lange perioden van droogte. Dat maakt dit gewas een ideaal voedsel om een voedselschaarste te voorkomen.
Altijd koken of frituren
In cassave zit cyanogenische glucosiden die als ze niet verhit worden in het lichaam mogelijk worden omgezet in het giftige cyanide. Daarom is het belangrijk de groente te frituren, te koken of op een andere manier gaar te maken. Er bestaan daarom geen recepten voor rauwe cassavewortel. Sommige soorten cassavechips, die te kort gefrituurd zijn, bleken in een Australisch onderzoek teveel cyanogenen te bevatten maar dat ging slechts om één bepaald geval. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de relatie van cyanide in cassave en de gezondheid. Deze leiden niet zelden tot tegenstrijdige conclusies. Het ene onderzoek zegt dat cassave diabetes bestrijdt en het andere onderzoek zegt dat cassave diabetes verergert. Een ander onderzoek, naar de relatie tussen cassave en ataxische polyneuropathie, wat een combinatie van verschillende neurologische ziekten is, kon geen verband vinden tussen het eten van deze wortelgroente en neurologische aandoeningen of hersenziekten.
Cassave, de wortels /
Bron: Rameshng, Wikimedia Commons (Publiek domein)Vitaminen cassave
In cassave zitten niet erg veel vitaminen maar toch mag het vitamine C-gehalte er wezen; in 100 gram cassave zit 34% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor vitamine C. Van foliumzuur of vitamine B11, pirydoxine of B6 en niacine of B3 zit alledrie 7% van de ADH. Verder bevat dit langwerpige, tropische wortelgewas 5 % van de ADH aan thiamine of B1 en 4% van de ADH aan riboflavine of B2. Overige vitaminen hebben lagere percentages dan 3%. Hiermee is de cassavewortel een redelijke bron van verschillende vitaminen. Mensen die afhankelijk zijn van cassave als groente zoals Afrikanen of Melanesiërs zullen altijd meer dan 100 gram van dit wortelgewas per dag eten en het aanvullen met groente.
Mineralen cassave
Er zitten niet veel mineralen in de wortel cassave. 100 Gram van deze smaakvolle groente bevat 6% van de ADH aan
kalium, 5% van de ADH aan
magnesium en 4% van de ADH aan
fosfor. Van
ijzer en
zink zit er 3% van de ADH in een ons cassave. Verder zit er in 100 gram cassave 29% van de ADH aan koolhydraten en 4% van de ADH aan vezels.
Cassave-aanplant van de Piaroa-indianen /
Bron: Anagoria, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Cassave tegen aderverkalking
In de Filipijnen wordt veel cassave gegeten. Dit belangrijke wortelgewas is in dit land wetenschappelijk onderzocht en het bleek dat er minder geoxideerd cholesterol zich aan de wanden van bloedvaten hecht als er regelmatig cassave wordt gegeten. Hierdoor wordt atherosclerose of aderverkalking en een scala aan andere
hart- en vaatziekten voorkomen. Het hoge vezelgehalte is hier mede verantwoordelijk voor.
Cassavemeel tegen prikkelbaredarmsyndroom
Cassavemeel is een middel tegen prikkelbaredarmsyndroom. Het meel van de tropische wortel zou ook goed zijn voor het zenuwgestel en het kan stress meehelpen voorkomen. Cassavemeel is een steeds vaker terugkerend ingrediënt in toetjes in en salades. In Nicaragua wordt gekookte cassave aan een groene salade toegevoegd. In veel Zuid Oost Aziatische landen wordt cassavemeel gebruikt om cake-achtig gebak van te maken.
Cassavebladeren tegen reuma
De bladeren van de cassave zijn eetbaar maar nog niet iedereen vindt dat heel gewoon. De bladeren zijn veel voedzamer. Ze bevatten vitamine K en het
aminozuur lysine in ruime mate. De bladeren bevatten meer proteïne dan de wortel. Van oudsher worden de bladeren vooral gebruikt in de traditionele geneeskunde. Het is een medicijn tegen reuma. Hiervoor moet je 100 gram bladeren koken samen met 15 gram
gemberwortel en een stengel citroengras. Laat het afkoelen. Tegen reuma moet je het tweemaal daags op de reumatische plek aanbrengen.
Meer traditionele geneeskracht van het blad
De bladeren kun je ook fijnhakken tot een puree en aanbrengen op het hoofd tegen hoofdpijn. Wonden schijnen sneller te genezen als ze verbonden worden met cassavebladeren. Koorts, diarree en wormen worden bestreden met een thee van het cassaveblad. De bladeren zijn enigszins bitter, wat vaker op een medicinale werking tegen deze ziekten wijst. Daarnaast helpt een thee van cassavebladeren goed om het uithoudingsvermogen te vergroten.
Lees verder