De geneeskracht van cassave

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Multifunctionele groente
- Belangrijk gewas
- Altijd koken of frituren
- Vitaminen cassave
- Mineralen cassave
- Cassave tegen aderverkalking
- Cassavemeel tegen prikkelbaredarmsyndroom
- Cassavebladeren tegen reuma
- Meer traditionele geneeskracht van het blad
Multifunctionele groente
Je kunt er van alles mee doen. Je kunt hem koken, bakken, frituren, stomen en grillen. Van dit wortelgewas wordt meel gemaakt wat vaak verkocht wordt onder de naam tapiocameel. Cassave groeit onder de grond. In sommige landen, zoals Indonesië, wordt het geneeskrachtige cassaveblad als groente gegeten maar andere culturen kijken daar een beetje vreemd van op. Cassave heeft lange tijd bekend gestaan een groente te zijn die weinig mineralen en vitaminen in zich herbergt. Dat betekent echter niet dat cassave weinig voedingswaarde bevat. Cassave is in Afrika ook bekend onder de namen yucca, tapioca en manioc. In Indonesië heet het kasbi.Belangrijk gewas
Cassave komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar tegenwoordig wordt het in alle tropische gebieden ter wereld gekweekt en veel gegeten. 500 Tot 800 miljoen mensen op aarde eten vrijwel dagelijks cassave. Het is het op twee na meest verbouwde gewas in de tropen, na rubber en rijst. Cassave groeit goed op arme grond en is bestand tegen lange perioden van droogte. Dat maakt dit gewas een ideaal voedsel om een voedselschaarste te voorkomen.Altijd koken of frituren
In cassave zit cyanogenische glucosiden die als ze niet verhit worden in het lichaam mogelijk worden omgezet in het giftige cyanide. Daarom is het belangrijk de groente te frituren, te koken of op een andere manier gaar te maken. Er bestaan daarom geen recepten voor rauwe cassavewortel. Sommige soorten cassavechips, die te kort gefrituurd zijn, bleken in een Australisch onderzoek teveel cyanogenen te bevatten maar dat ging slechts om één bepaald geval. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de relatie van cyanide in cassave en de gezondheid. Deze leiden niet zelden tot tegenstrijdige conclusies. Het ene onderzoek zegt dat cassave diabetes bestrijdt en het andere onderzoek zegt dat cassave diabetes verergert. Een ander onderzoek, naar de relatie tussen cassave en ataxische polyneuropathie, wat een combinatie van verschillende neurologische ziekten is, kon geen verband vinden tussen het eten van deze wortelgroente en neurologische aandoeningen of hersenziekten.
Vitaminen cassave
In cassave zitten niet erg veel vitaminen maar toch mag het vitamine C-gehalte er wezen; in 100 gram cassave zit 34% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor vitamine C. Van foliumzuur of vitamine B11, pirydoxine of B6 en niacine of B3 zit alledrie 7% van de ADH. Verder bevat dit langwerpige, tropische wortelgewas 5 % van de ADH aan thiamine of B1 en 4% van de ADH aan riboflavine of B2. Overige vitaminen hebben lagere percentages dan 3%. Hiermee is de cassavewortel een redelijke bron van verschillende vitaminen. Mensen die afhankelijk zijn van cassave als groente zoals Afrikanen of Melanesiërs zullen altijd meer dan 100 gram van dit wortelgewas per dag eten en het aanvullen met groente.Mineralen cassave
Er zitten niet veel mineralen in de wortel cassave. 100 Gram van deze smaakvolle groente bevat 6% van de ADH aan kalium, 5% van de ADH aan magnesium en 4% van de ADH aan fosfor. Van ijzer en zink zit er 3% van de ADH in een ons cassave. Verder zit er in 100 gram cassave 29% van de ADH aan koolhydraten en 4% van de ADH aan vezels.Cassave tegen aderverkalking
In de Filipijnen wordt veel cassave gegeten. Dit belangrijke wortelgewas is in dit land wetenschappelijk onderzocht en het bleek dat er minder geoxideerd cholesterol zich aan de wanden van bloedvaten hecht als er regelmatig cassave wordt gegeten. Hierdoor wordt atherosclerose of aderverkalking en een scala aan andere hart- en vaatziekten voorkomen. Het hoge vezelgehalte is hier mede verantwoordelijk voor.Cassavemeel tegen prikkelbaredarmsyndroom
Cassavemeel is een middel tegen prikkelbaredarmsyndroom. Het meel van de tropische wortel zou ook goed zijn voor het zenuwgestel en het kan stress meehelpen voorkomen. Cassavemeel is een steeds vaker terugkerend ingrediënt in toetjes in en salades. In Nicaragua wordt gekookte cassave aan een groene salade toegevoegd. In veel Zuid Oost Aziatische landen wordt cassavemeel gebruikt om cake-achtig gebak van te maken.