De zoete aardappel, een heerlijke groente
De zoete aardappel is een heerlijk product uit de tropen. Het voordeel aan de zoete aardappel is dat hij het hele jaar door gegeten en geoogst kan worden. De zoete aardappel is een zeer rijke bron aan voedingsstoffen. Daarnaast smaakt de zoete aardappel bijzonder lekker. Warm gemaakt is het bijna een toetje.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Tropische aardappel
Er zijn diverse kleuren zoete aardappelen. Er zijn gele, oranje, witte, paarse aardappelen. Hij wordt gegeten in allerlei tropische landen, verspreid over heel de wereld. De zoete aardappel is vrij makkelijk te verbouwen. Andere woorden voor de deze lekkere groente is de yam, batatas, boniato, ubi, camote, kumar en kumara.
Geschiedenis
De gewone
aardappel wordt geacht uit Zuid-Amerika te komen. Maar dit geldt niet voor de zoete aardappel. Deze was behalve in Zuid Amerika óók aanwezig op alle bewoonde eilanden van de
Stille Oceaan en Nieuw Zeeland. De Maori en de Polynesiërs kenden de aardappel als een alledaagse groente. In
Nieuw Guinea waren vele soorten zoete aardappelen. Toen de
Baliemvallei is ontdekt tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de lokale bewoners, het
Dani-volk, 50 verschillende soorten zoete aardappelen groeien op hun landbouwgebieden. Men vermoedt zelfs dat de zoete aardappel in Zuid Amerika geïntroduceerd is door Polynesiërs.
Vitaminen, mineralen en aminozuur
De zoete aardappel bevat veel
vitaminen en
mineralen. De zoete aardappel is met name rijk aan vitamine A. 110 Gram zoete aardappel bevat al 4 maal zoveel dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Verder zit er veel vitamine C in. Daarnaast ook de vitaminen B3, B5 en B6. Als mineralen bevat deze ondergronds groeiende groente
mangaan,
kalium en koper. Verder zit er het
aminozuur tryptofaan in.
Peonidine, een rood geneesmiddel
De zoete aardappel bevat voedzame
fytonutriënten. De belangrijkste zijn cyanidine en peonidine. Deze stoffen hebben als werking dat ze residuen van zware metalen zoals kwik, cadmium en arsencium uit het lichaam afvoeren. Deze zware metalen hopen zich op omdat niet alle voedingsstoffen er raad mee weten. Peonidine is een roodkleurige fytonutriënt. Er zit ook veel beta-caroteen in de zoete aardappel. Beta-caroteen is een stof die ook veel in de oranje wortel voorkomt. Daarnaast zit er ook sporamine in. Al deze stoffen, cyanidine, peonidine, beta-caroteen en sporamine werken in het menselijk lichaam als
antioxidanten. Ze bestrijden de schadelijke werking van vrije radicalen in het lichaam.
Eet hem rauw
Een zoete aardappel kan rauw gegeten worden. Je kunt hem door een salade doen. Het is daarnaast een prima groente om te roerbakken. Een gekookte zoete aardappel verliest wel iets van zijn nutriënten. Kook hem daarom niet té lang.
Helpt bij diabetes door stimlatie adiponectine productie
Adiponectine in de zoete aardappel zorgt ervoor dat het insulineniveau beter gereguleerd wordt. Dit geldt voor mensen met alle typen diabetes, ook type 2. Adiponectine is een hormoon dat door vetcellen wordt aangemaakt. De zoete aardappel lijkt de aanmaak van dit hormoon te stimuleren.
Lees verder