De zoete aardappel, een heerlijke groente

De zoete aardappel, een heerlijke groente De zoete aardappel is een heerlijk product uit de tropen. Het voordeel aan de zoete aardappel is dat hij het hele jaar door gegeten en geoogst kan worden. De zoete aardappel is een zeer rijke bron aan voedingsstoffen. Daarnaast smaakt de zoete aardappel bijzonder lekker. Warm gemaakt is het bijna een toetje. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Tropische aardappel

Er zijn diverse kleuren zoete aardappelen. Er zijn gele, oranje, witte, paarse aardappelen. Hij wordt gegeten in allerlei tropische landen, verspreid over heel de wereld. De zoete aardappel is vrij makkelijk te verbouwen. Andere woorden voor de deze lekkere groente is de yam, batatas, boniato, ubi, camote, kumar en kumara.

Geschiedenis

De gewone aardappel wordt geacht uit Zuid-Amerika te komen. Maar dit geldt niet voor de zoete aardappel. Deze was behalve in Zuid Amerika óók aanwezig op alle bewoonde eilanden van de Stille Oceaan en Nieuw Zeeland. De Maori en de Polynesiërs kenden de aardappel als een alledaagse groente. In Nieuw Guinea waren vele soorten zoete aardappelen. Toen de Baliemvallei is ontdekt tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de lokale bewoners, het Dani-volk, 50 verschillende soorten zoete aardappelen groeien op hun landbouwgebieden. Men vermoedt zelfs dat de zoete aardappel in Zuid Amerika geïntroduceerd is door Polynesiërs.

Vitaminen, mineralen en aminozuur

De zoete aardappel bevat veel vitaminen en mineralen. De zoete aardappel is met name rijk aan vitamine A. 110 Gram zoete aardappel bevat al 4 maal zoveel dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Verder zit er veel vitamine C in. Daarnaast ook de vitaminen B3, B5 en B6. Als mineralen bevat deze ondergronds groeiende groente mangaan, kalium en koper. Verder zit er het aminozuur tryptofaan in.

Peonidine, een rood geneesmiddel

De zoete aardappel bevat voedzame fytonutriënten. De belangrijkste zijn cyanidine en peonidine. Deze stoffen hebben als werking dat ze residuen van zware metalen zoals kwik, cadmium en arsencium uit het lichaam afvoeren. Deze zware metalen hopen zich op omdat niet alle voedingsstoffen er raad mee weten. Peonidine is een roodkleurige fytonutriënt. Er zit ook veel beta-caroteen in de zoete aardappel. Beta-caroteen is een stof die ook veel in de oranje wortel voorkomt. Daarnaast zit er ook sporamine in. Al deze stoffen, cyanidine, peonidine, beta-caroteen en sporamine werken in het menselijk lichaam als antioxidanten. Ze bestrijden de schadelijke werking van vrije radicalen in het lichaam.

Eet hem rauw

Een zoete aardappel kan rauw gegeten worden. Je kunt hem door een salade doen. Het is daarnaast een prima groente om te roerbakken. Een gekookte zoete aardappel verliest wel iets van zijn nutriënten. Kook hem daarom niet té lang.

Helpt bij diabetes door stimlatie adiponectine productie

Adiponectine in de zoete aardappel zorgt ervoor dat het insulineniveau beter gereguleerd wordt. Dit geldt voor mensen met alle typen diabetes, ook type 2. Adiponectine is een hormoon dat door vetcellen wordt aangemaakt. De zoete aardappel lijkt de aanmaak van dit hormoon te stimuleren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…
De lekkere en gezonde zoete aardappelDe lekkere en gezonde zoete aardappelHoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen echte aardappel. De zoete aardappel behoort tot de groe…
Is de zoete aardappel gezond?Is de zoete aardappel gezond?Hoe gezond is de zoete aardappel eigenlijk? Er zitten aardig wat vitaminen in, maar wat doen deze vitaminen nou eigenlij…

De geneeskracht van kurkumaDe geneeskracht van kurkumaKurkuma is een heerlijk kruid. Het zit als gedroogd kruid in kerriepoeder. Dit geneeskruid is ook bekend onder de naam g…
De geneeskracht van citroenDe geneeskracht van citroenEchte bikkels eten een citroen zo op. Je geeft jezelf een natuurlijke vitamineboost, maar ook ultragezonde fytonutriënte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=64
  • Wikipedia
  • Foto´s: Tom008
Reactie

Fransens, 24-04-2016
Vraag: bij het snijden van een zoete aardappel met eerder bietvorm worden mijn handen heel erg kleverig en blauw. Het kleverige is slechts heel moeilijk te verwijderen. Weet iemand hier meer van? Reactie infoteur, 29-04-2016
Nooit meegemaakt en ik vraag me af of het wel een zoete aardappel is dat je snijdt.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 03-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.