Is de zoete aardappel gezond?
Hoe gezond is de zoete aardappel eigenlijk? Er zitten aardig wat vitaminen in, maar wat doen deze vitaminen nou eigenlijk? Wat zit er verder allemaal in heeft de zoete aardappel toegevoegde waarde binnen dieet? Als laatste is de zoete aardappel, die ook wel bataat genoemd wordt, familie van de Nederlandse aardappel?
Wat is de zoete aardappel?
De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol welke ook wel ‘’bataat’’ genoemd wordt. Ze komen oorspronkelijk uit Latijns-Amerika en zijn daarom ook niet familie van de Nederlandse aardappel.
Is de zoete aardappel gezond?
Vezel in zoete aardappelen
100 gram zoete aardappelen bevat 2,5 gram vezels. Van vezels heeft men per dag 30 tot 40 gram nodig. Vezels zijn goed voor de darmen. Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen verschillende ziekten aan de dikke darmwand. Vezel levert nauwelijks calorieën, maar zorgt wel voor een verzadigd gevoel. Hierdoor eet je dus minder en is het makkelijker om op gewicht te blijven.
Bètacaroteen
In zoete aardappelen zit veel bètacaroteen. Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als pro-vitamine A en speelt mogelijk een rol als antioxidant bij het afweersysteem en in celcommunicatie. Bètacaroteen beschermt in de huid tegen uv-schade.
Vitaminen in de zoete aardappel
Vitamine B
In zoete aardappelen zitten een aantal van de vitamine B familie. Vitamine B speelt een belangrijke rol bij het omzetten van voedsel naar energie. Daarnaast helpt het bij de stofwisseling van vetten en eiwitten. Bovendien is vitamine B belangrijk voor gezond haar, huid, lever en de ogen.
Vitamine B1
Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten, waardoor we energie krijgen. Daarnaast is vitamine B1 goed voor de werking van het hart en het zenuwstelsel.
Vitamine B6
Vitamine B6 is van belang voor een goede weerstand en spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de afbraak en opbouw van eiwitten, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en de stofwisseling. Bovendien reguleert het de werking van bepaalde hormonen.
Vitamine C
In de zoete aardappel zit 26 mg vitamine C per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum heb je als volwassene 75 mg vitamine C per dag nodig. Dus stel je eet 100 gram aan zoete aardappelen dan heb je meteen al 35% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.
Vitamine C is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen spelen een rol bij het verouderingsproces. Verder zorgt vitamine C voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Daarnaast verbetert vitamine C de opname van ijzer. Vitamine C helpt ook bij de genezing van een wond.
Mineralen
De zoete aardappel zit ook vol met mineralen. De volgende mineralen zijn volop aanwezig in de zoete aardappel: koper, calcium, kalium, ijzer, mangaan en fosfor. Kalium regelt bijvoorbeeld de bloeddruk en de hartslag en gaat hypertensieve effecten tegen. Koper en ijzer zijn vereist in de productie van rode bloedcellen. Mangaan is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de energiestofwisseling.
De zoete aardappel is goed voor mensen met diabetes
Glycemische index
De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Voeding met een lage glychemische index geeft minder bloedsuikerpieken. De kans op hypo’s is hierdoor kleiner. Mensen met diabetes hebben daardoor baat bij voeding met een lage glycemische index.
De normale aardappel heeft wanneer hij gekookt is een glychemische index van 70. Bij een gekookte zoete aardappel is dit slechts 35. Je hebt bij het eten van een normale aardappel daardoor een piekende bloedsuikerspiegel. Hierdoor moet het lichaam veel insuline aanmaken om de glucose af te voeren. Bij zoete aardappelen blijft de bloedsuikerspiegel relatief stabiel.
Bewaren van de zoete aardappel
Buiten de koelkast kun je de zoete aardappel het beste bewaren, zorg er dan voor dat ze in een droge ruimte van ongeveer 15 graden liggen. Hier blijven ze dan één tot twee weken goed. Je kan de zoete aardappel het beste weggooien wanneer er teveel rotte plekjes verschijnen. Als je zoete aardappelen in de koelkast wilt bewaren dan moet je ze eerst koken, anders gaan ze namelijk rotten.
Verschil met de normale aardappel
100 gram | Zoete aardappel | Normale aardappel |
Energie (kcal) | 96 | 85 |
Eiwit (g) | 1,3 | 2 |
Koolhydraten (g) | 21 | 17,6 |
- Waarvan suikers (g) | 3 | 0 |
Vet (g) | 0 | 0,1 |
Vezels (g) | 2,5 | 2,6 |
Vitamine A (mg) | 0,70 | 0 |
Vitamine B1 (mg) | 0,14 | 0,11 |
Vitamine B2 (mg) | 0,05 | 0,04 |
Vitamine B6 (mg) | 0,39 | 0,32 |
Vitamine B11 (mg) | 13 | 20 |
Vitamine B12 (mg) | 0 | 0 |
Vitamine C (mg) | 26 | 16 |
Natrium (mg) | 25 | 2 |
Kalium (mg) | 330 | 450 |
Calcium (mg) | 30 | 5 |
Fosfor (mg) | 42 | 50 |
IJzer (mg) | 0,5 | 0,5 |
Magnesium (mg) | 22 | 29 |
Koper (mg) | 0,16 | 0,20 |
Zink (mg) | 0,14 | 0,30 |