Aardappel, een groente met geneeskracht

Aardappel, een groente met geneeskracht Er is niet één persoon op aarde die niet van aardappelen houdt. Iedereen raakt door de smaak van aardappel betoverd. Aardappelen zijn een magische lekkernij. Dit ondergronds groeiende gewas is zeer gezond bovendien. De aardappel is een dagelijks genoegen om te eten. Als kinderen een fikkie stoken om er aardappels in te poffen kun je ze eigenlijk niets kwalijk nemen. Gepofte aardappels zijn gewoon te lekker. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vitaminen en mineralen in aardappel

In de aardappelen zitten veel mineralen: zink, magnesium, kalium, fosfor, en calcium. Ook zit er in de aardappel een grote hoeveelheid vitamine C en vitaminen uit het B-complex. 300 Gram aardappelen zijn genoeg om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vitamine C te komen.

Aardappels tegen gewichtsverlies

Aardappels zijn gekookt of gestoomd het meest gezond. De ondergronds groeiende groente is rijk aan complexe koolhydraten. Deze zijn in tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten zeer goed om af te vallen. Een gemiddeld aardappeltje telt slechts 26 calorieën terwijl het wel voedzaam en vullend is. Wie wil afvallen doet er goed aan vette dingen zoals vlees en jus te laten staan en een aardappel extra te eten. Afvallen gebeurt nooit met slechts één wijziging in het menu. Lees verder over afvallen in het artikel 10 tips voor gewichtsverlies.

Aardappels en reuma

Aardappels hebben volgens sommigen ook schadelijke effecten zoals de vorming van reuma. Aan de andere kant is rauwe aardappelsap een natuurlijk medicijn tegen reuma. De wetenschap heeft de feiten helaas nog niet voldoende onderzocht om uitsluitsel te geven. Toch wijzen de meeste onderzoeken erop dat de aardappel wel degelijk gezond is.

Let op bij aardappels in de schil eten

Aardappels in de schil koken is makkelijker, sneller en beter voor de voedingstoffen maar je moet wel opletten dat je de zwarte puntjes (de ogen) eraf haalt. Over de aardappel vliegen experts elkaar geregeld in de haren. Sommigen zeggen dat de aardappel ongezond is, anderen zeggen dat hij supergezond is. Wat echter wel duidelijk is, is dat je de zwarte puntjes van de schil niet moet eten. Het is niet erg om de rest van de schil te eten want onder de schil zitten de meeste gezonde voedingstoffen. Ook is het niet gezond om een stukje groene aardappel te eten. De ogen en groene stukjes bevatten veel gifstoffen. De aardappelplant zelf is giftig. Zijn bladeren, bloemetjes en vruchten zijn allemaal giftig.

Uitlopers op aardappels

De aardappel is een reproductiemechanisme van de aardappelplant. Op elk zwart puntje ontstaat na verloop van tijd een uitloper wat het begin is van een nieuw plantje. Deze uitloper én de zwarte puntjes moet je beslist niet opeten. Als je thuis een uitloper heb doe dan het volgende: doe de aardappel in een pot met aarde met de uitlopers omhoog en bedek het met aarde. Zo zie je een aardappelplant ontstaan en na verloop van 3 maanden kun je heuse zelfgekweekte aardappels oogsten.
© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aardappel schillen of juist niet: wat is gezonder?Aardappel schillen of juist niet: wat is gezonder?De aardappel wordt nogal altijd erg veel gegeten in Nederland. Maar er gaan wel eens tegenstrijdige geluiden op, over of…
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…
De lekkere en gezonde zoete aardappelDe lekkere en gezonde zoete aardappelHoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen echte aardappel. De zoete aardappel behoort tot de groe…
De Opperdoezer ronde: het lekkerste aardappeltje ter wereldDe Opperdoezer ronde: het lekkerste aardappeltje ter wereldHet lekkerste aardappeltje in de wereld is de Opperdoezer ronde. Dit aardappeltje is zo speciaal omdat hij een beschermd…

Limoen, frisse geneeskrachtLimoen, frisse geneeskrachtLimoen is een leuk klein citrusvruchtje wat zeer veel vitamine C bevat. De limoen is een heerlijke vrucht om een marinad…
Knoflook, een medicinale lekkernijKnoflook, een medicinale lekkernijKnoflook is een ultragezonde groente die al millennia lang wordt gebruikt door de mensheid. De plant komt oorspronkelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wounds And Cracks, Pixabay
  • http://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-potato.html
  • http://www.dailymail.co.uk/health/article-1206765/Why-potatoes-suprising-health-benefit-key-lasting-weight-loss.html
  • Interview met hobbykweker van aardappels
  • http://www.moestuinforum.nl/aardappelen-kweken-t4094-30.html
  • http://www.marksdailyapple.com/potatoes-healthy/#axzz1xsz16Y8Y
  • Foto´s Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-11-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.