Aardappel, een groente met geneeskracht
Er is niet één persoon op aarde die niet van aardappelen houdt. Iedereen raakt door de smaak van aardappel betoverd. Aardappelen zijn een magische lekkernij. Dit ondergronds groeiende gewas is zeer gezond bovendien. De aardappel is een dagelijks genoegen om te eten. Als kinderen een fikkie stoken om er aardappels in te poffen kun je ze eigenlijk niets kwalijk nemen. Gepofte aardappels zijn gewoon te lekker.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Vitaminen en mineralen in aardappel
In de aardappelen zitten veel
mineralen:
zink,
magnesium,
kalium,
fosfor, en calcium. Ook zit er in de aardappel een grote hoeveelheid vitamine C en
vitaminen uit het B-complex. 300 Gram aardappelen zijn genoeg om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor vitamine C te komen.
Aardappels tegen gewichtsverlies
Aardappels zijn gekookt of gestoomd het meest gezond. De ondergronds groeiende groente is rijk aan complexe koolhydraten. Deze zijn in tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten zeer goed om af te vallen. Een gemiddeld aardappeltje telt slechts 26 calorieën terwijl het wel voedzaam en vullend is. Wie wil afvallen doet er goed aan vette dingen zoals vlees en jus te laten staan en een aardappel extra te eten. Afvallen gebeurt nooit met slechts één wijziging in het menu. Lees verder over afvallen in het artikel 10 tips voor gewichtsverlies.
Aardappels en reuma
Aardappels hebben volgens sommigen ook schadelijke effecten zoals de vorming van reuma. Aan de andere kant is rauwe aardappelsap een natuurlijk medicijn tegen reuma. De wetenschap heeft de feiten helaas nog niet voldoende onderzocht om uitsluitsel te geven. Toch wijzen de meeste onderzoeken erop dat de aardappel wel degelijk gezond is.
Let op bij aardappels in de schil eten
Aardappels in de schil koken is makkelijker, sneller en beter voor de voedingstoffen maar je moet wel opletten dat je de zwarte puntjes (de ogen) eraf haalt. Over de aardappel vliegen experts elkaar geregeld in de haren. Sommigen zeggen dat de aardappel ongezond is, anderen zeggen dat hij supergezond is. Wat echter wel duidelijk is, is dat je de zwarte puntjes van de schil niet moet eten. Het is niet erg om de rest van de schil te eten want onder de schil zitten de meeste gezonde voedingstoffen. Ook is het niet gezond om een stukje groene aardappel te eten. De ogen en groene stukjes bevatten veel gifstoffen. De aardappelplant zelf is giftig. Zijn bladeren, bloemetjes en vruchten zijn allemaal giftig.
Uitlopers op aardappels
De aardappel is een reproductiemechanisme van de aardappelplant. Op elk zwart puntje ontstaat na verloop van tijd een uitloper wat het begin is van een nieuw plantje. Deze uitloper én de zwarte puntjes moet je beslist niet opeten. Als je thuis een uitloper heb doe dan het volgende: doe de aardappel in een pot met aarde met de uitlopers omhoog en bedek het met aarde. Zo zie je een aardappelplant ontstaan en na verloop van 3 maanden kun je heuse
zelfgekweekte aardappels oogsten.