De geneeskracht van citroen

De geneeskracht van citroen Echte bikkels eten een citroen zo op. Je geeft jezelf een natuurlijke vitamineboost, maar ook ultragezonde fytonutriënten komen zo in je lichaam terecht. Ze gaan op zoek naar vrije radicalen die schade aanrichten aan het DNA. Als je dit zure fruit regelmatig eet, heb je geen antirimpelcrèmes meer nodig. Citroen zorgt dat de huid van binnenuit mooier blijft. De huid straalt als je regelmatig citroen eet. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening citroen / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening citroen / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud


Antivirus en anti-bacterie

Virussen en bacteriën zijn samen de grootste ziekteverwekkers. Citroen heeft een anti-bacteriële en antivirale werking. Het gaat allerlei ziektes tegen. Het eten van citroen helt verkoudheid en griep voorkomen door de hoge dosis vitamine C in combinatie met fytonutriënten die een antioxidantwerking hebben. De citroen helpt gifstoffen waaronder vrije radicalen sneller uit het lichaam te voeren. Daardoor werkt deze citrusvrucht preventief tegen tal van ziektes.

Citroenen / Bron: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Citroenen / Bron: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

10 geneeskrachtige werkingen van de citroen.

  1. Kanker, doordat het veel antioxidanten in zich heeft die de vrije radicalen elimineren,
  2. Malaria, doordat de parasiet de stoffen in het bloed die van citroen afkomen niet overleeft,
  3. Hoge bloeddruk, doordat het cholesterolafzetting voorkomt (aderverkalking),
  4. Hartinfarct, doordat citroen aderverkalking tegengaat. De kalium in citroen is goed voor het hart.
  5. Reumatiek, doordat stoffen die voor reuma zorgen sneller afgebroken worden,
  6. Nier- en blaasproblemen, het helpt nierstenen voorkomen net als alle citrusvruchten,
  7. Helpt hepatitis sneller te genezen,
  8. Inwendige wormen zoals lintworm,
  9. Obesitas, doordat de vezels je lang een vol gevoel geven en omdat vet sneller wordt verbrand,
  10. Helpt op grote hoogte de zuurstofopname in het bloed.

Citroen tegen koorts

De felgele zure vrucht is een effectief medicijn als je koorts hebt. Door om de twee uur lauwe citroensap te maken door een citroen te persen en er honing en lauwe water bij te doen, gaat de koorts sneller over. Virussen en bacteriën worden door de citroen geëlimineerd. De fytonutriënten in citroen versterken en vullen de werking van vitamine C aan.

Citroenen aan de boom / Bron: Jean-Luc, Wikimedia Commons (Publiek domein)Citroenen aan de boom / Bron: Jean-Luc, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hoe eet je citroen?

Er zijn meerdere manieren om de citroen op te eten. Je kunt hem schillen en de partjes opeten. Sommigen vinden dat te zuur. Je kunt het sap over een salade doen in plaats van azijn. Het zure van azijn of citroen maakt een salade net wat frisser. Deze kleine vrucht doet het om die reden ook uitstekend in groentemixen die je bij de rijst eet. In tropische landen voegen ze vaak ook citroen toe aan de groenten. Dat is extra lekker als er ook hete pepers en palmsuiker in zitten. De combinatie van zuur, zoet en heet is erg lekker. Het sap is ook lekker als dressing over ander fruit. Besprenkel een papaya eens met citroensap. Een appel kun je ook prima met besprenkelen met dit frisse citrusfruit. Je zult zien dat hij niet bruin wordt. Wanneer je appels door een vruchtensalade doet is het belangrijk om de appels in een citroenmarinade te leggen zodat je de salade langer kunt bewaren.

Citroen tegen acne

Behalve citroen eten kun je ook citroen opsmeren. Niet zomaar overal natuurlijk. Het helpt goed tegen acne. Je kunt de vrucht half open snijden en met je vinger een druppel oppakken en op de puist leggen. Na een uurtje het gezicht wassen. Het opsmeren werkt het beste als je het doet als aanvulling met vers geperst citroensap drinken. Eventueel kan dat met warm water en honing. Gebruik niet te heet water want dat doet de goede stoffen in zowel de honing als de citroen teniet.

Citroen tegen gespannenheid

Essentiële citroenolie inademen via de neus kan je rustiger maken. Moeheid en duizeligheid kunnen verdwijnen. Je concentratievermogen en alertheid wordt ook vergroot. Er zit magnesium in het citroentje wat helpt je om de hersenfuncties beter uit te oefenen. Om moeheid te voorkomen kun je ook puur citroensap drinken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Waarom je vaker citroen moet etenWaarom je vaker citroen moet etenCitroen is een vrucht die veel positieve eigenschappen kent. Het is daarom ook raadzaam om regelmatig citroen aan je eet…
Alles over de citroenAlles over de citroenDe citroen is lid van de citrus familie. Dit is een belangrijke vertegenwoordiger van de wijnruitfamilie. De hele famili…
Natuurlijke borstvergroting met smoothies en sapNatuurlijke borstvergroting met smoothies en sapSap en smoothies zorgen voor een natuurlijke borstvergroting omdat ze je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien.…

De geneeskracht van tomaatDe geneeskracht van tomaatTomaat is een heerlijke groente die net als fruit rauw gegeten kan worden als snack. Tomaat is bovendien supergezond. Dr…
Gezond drinken op warme dagen met een caloriearm drankjeGezond drinken op warme dagen met een caloriearm drankjeWie zichzelf op warme dagen een plezier wil doen, moet vooral voldoende vocht tot zich nemen, maar dat dan wel met vocht…
Bronnen en referenties
Reacties

Kirsten Goede, 25-06-2016
Naar verluidt zitten de meeste vitaminen in de schil. Het witte deel dus. Als je een slow juicer gebruikt of de citroenen rauw eet, kun je het best de gekleurde schil zo dun mogelijk afschillen. Daarin zit namelijk etherische olie die voor de mens moeilijk verteerbaar is. Met het witte deel om het vruchtvlees heen profiteer je het meest van de vitaminen in de citroen. Reactie infoteur, 08-09-2016
Interessante tip! Wat je ook kunt doen is: de citroen persen met een citruspers en passen stoppen als de schil kapot gaat. Zo komt veel van de witte schil in het sap terecht.

Jan, 29-03-2016
In uw antwoord d.d. 09-03-2015 op een vraag van Hans, d.d. 29-01-2015 geeft u aan dat de werking van Citrusvruchten de werking van medicijnen teniet doet. Ik gebruik Bloedverdunner, Plaspillen en een Parkinson medicijn. Wat nu…? Mag ik wel of niet Citroensap gebruiken? Reactie infoteur, 07-09-2016
In principe is citroensap ongevaarlijk.

Gerrit, 05-11-2015
Ik gebruik al elke morgen op de nuchter maag een half uitgeperste citroen met water omdat het goed is tegen jicht maar toch kreeg ik weer een jichtaanval. klop dat citroenen goed zijn tegen jicht?
alvast bedankt Reactie infoteur, 11-02-2016
Op zich klopt dat een beetje. Maar dat betekent niet dat je alleen maar citroenen moet eten. Medicinale Voeding is een nieuw begrip in de wetenschap.

Jean Willems, 13-05-2015
Mag citroensap uit een flesje ook? Reactie infoteur, 14-05-2015
Het gaat echt om vers citroensap. Eventuee;l kun je zelf vers citroensap in een flesje doen en dat een dag lang gebruiken. Daarna holt de vitaminewaarde achteruit.

Petra Heesakkers, 07-04-2015
Hallo ik heb etalage benen dwz vernauwing in de bloedvaten. Mij is verteld dat ik om de andere dag een kwart citroen met water moet innemen omdat ik bloedverdunners gebruik.
Klopt dat?
Vast bedankt Reactie infoteur, 14-04-2015
Een kwart citroen met water kan nooit kwaad. Maar in deze is het ondoenlijk om een medisch advies te geven aangezien ik dan allerlei gegevens zou moeten weten.

Kimberley Pex, 06-03-2015
Hoeveel citroenen mag je per dag hebben? Bijv. in de zomer, aangelengd met water, is het een top dorstlesser, maar soms had ik wel 4 stuks uitgeperst en aangelengd voor ik t in de gaten had. Bedankt alvast. ps 'n Citroensapkuur, daar gebruik ik altijd 2 stuks per dag, altijd in water aangelengd. Reactie infoteur, 09-03-2015
Er staat niet echt een maximale limiet op het eten van citroenen. Vier lijkt me heel mooi aantal! Citroen met water is inderdaad een heerlijke zelf gemaakte limonade.

Hans, 29-01-2015
Drink al 34 jaar elke morgen uitgeperste citroenen met sinaasappel en grapefruitsap, doch heb nu artrose. Citrusvruchten zijn daar slecht voor, dus ben gestopt en neem nu ter compensatie vitamine C pil. Wat is uw advies in deze? Reactie infoteur, 09-03-2015
Alleen natuurlijke vitamine C in pilvorm gebruiken. Overigens zijn citrusvruchten niet slecht voor artrose maar hebben ze een medicinale werking die de werking van medicijnen teniet doet. Het beste middel tegen artrose is: vegetariër worden, want in vlees zitten de toxinen die artrose veroorzaken.

Jozien, 05-09-2014
Moet je het citroendrankje op je nuchtere innemen, of maakt het niet uit wanneer? Reactie infoteur, 08-09-2014
Niks moet. Het is echter zo dat alles wat je op je nuchtere maag inneemt meer effect heeft.

Jolanda, 29-08-2014
Ik heb me juist laten vertellen dat citroen op een puistje niet werkt, omdat het te veel uitdroogt en er als gevolg daarvan weer een teveel aan talg ontstaat en je weer van voor af aan kan beginnen… Reactie infoteur, 31-08-2014
Een citroen op de huid doen kan je zien als antioxidant aanbrengen. Wat gebeurt er voordat een puistje ontstaat? Het lichaam is niet in staat om alle afvalstoffen uit te scheiden en daarom vinden sommige stoffen hun weg naar buiten via de huid, wat tot een puistje kan leiden maar bij anderen tot eczeem of psoriasis leidt. Deze afvalstoffen kunnen door citroen onschadelijk worden gemaakt. Echter, je bent nog steeds bezig met symptoombestrijding. Daarom is het beter om de oorzaak aan te pakken. De lever en de nieren scheiden afvalstoffen uit zodat ze het lichaam verlaten via de urine. De oorzaak dat afvalstoffen niet het lichaam verlaten via de urine, is dikwijls gelegen in het feit dat of de lever, of de nieren niet goed werken. Tegen puistjes kun je daarom nierstimulerende thee drinken zoals kumis kucing (Javaanse nierthee) of je kunt leverondersteunende voeding eten zoals sesamzaad, rauwe wortel, andijvie, paardenbloemblad, cichoreiblad en witlof. Eigenlijk zijn alle bittere kruiden en groenten goed voor de lever.

Mavista, 12-09-2013
Ik gebruik aljaren citroen voor wondjes mijn huid ik ben 47 jaar maar zie er volgens iedereen veel en veel jonger uit. vandaag heb ik de bevestiging dat het echt de citroen is die zo geneeskrachtig werkt amen.

mijn dank voor het artikel Reactie infoteur, 13-09-2013
Gewekdig! Jij ook bedankt,

Dries, 19-02-2013
Kan citroen als kankerbehandeling dienen? Reactie infoteur, 19-02-2013
Nog niet. Daarvoor moet meer onderzoek plaats vinden. De eerste resultaten wijzen erop dat citroen tegen borstkanker werkt. Maar dat is nog niet op mensen getest. Dat komt overigens omdat men altijd sowieso chemotherapie en/of bestralingstherapie toepast, omdat dit de standaardnorm is. Bron dat citroen de dood van kankercellen triggert in laboratoriumproeven: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22126498

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.