De sinaasappel als geneeskrachtig fruit

De sinaasappel als geneeskrachtig fruit Dat sinaasappels gezond zijn weten de meeste mensen. Maar waarom zijn ze zo gezond? En wat zit er nog meer in dan vitamine C? Wist u dat sinaasappel preventief werkt tegen kanker en hart- en vaatziekten? Het is een ultiem gezonde, populaire vrucht met een heerlijke smaak. Bovendien is het op meerdere manieren inzetbaar in de keuken. Je kunt hem opeten als tussendoortje, je kunt er een sap van maken en hij kan als vulling van een salade dienen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten

De citrusvrucht sinaasappel zit tjokvol met vitaminen en mineralen. In 130 gram sinaasappel zit 116% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Daarnaast zit er ook redelijk veel vitamine A en vitamine B1 in de sinaasappel. De mineralen die de sinaasappel bevat zijn kalium en calcium. Ook de vezels zijn supergezond. Er zitten ook veel fytonutriënten in sinaasappels. De opvallendste zijn de citrus flavanonen, een soort flavonoïden. Verder zijn er hesperetine en naringenine, anthocyanine en hydroxycinnamisch zuur of hydroxykaneelzuur. Bovendien bevat de sinaasappel een verscheidenheid aan polyfenolen. De belangrijkste fytonutriënt is de flavanone herperidine. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt herperidine ontstekingen tegen en verlaagt het hoge bloeddruk.

Korte geschiedenis

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China en Indonesië. In Indonesië is de sinaasappel groen of groengeel, net zoals de limoen. Ook de grapefruit, die veel groter is dan hier is in Indonesië groen van schil. De vrucht zelf is gewoon geel en sappig. Via China is de vrucht in India terecht gekomen en van daaruit verspreid naar het Midden Oosten. De sinaasappel is aan het eind van de Middeleeuwen naar Europa gebracht via handelaars zoals de Moren, de Italianen en de Portugezen.

Sinaasappel voorkomt DNA-schade

Vrije radicalen richten schade aan het DNA aan wat kan resulteren in kanker. Vitamine C en alle fytonutriënten zorgen ervoor dat vrije radicalen worden afgevoerd uit het lichaam. Ziektes in het algemeen krijgen dan minder kans en het immuunsysteem wordt sterker. Wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat kunstmatige vitamine C die in vitaminepillen wordt gestopt wordt toegevoegd aan allerlei dranken geen bescherming biedt voor het DNA. Bovendien kennen dranken met kunstmatige vitamine C niet de positieve antioxidant werking van de fytonutriënten in vers fruit.

Tropisch tegen hart- en vaatziekten

Omdat vrije radicalen cholesterol laten oxideren is hier een tweede belangrijke beschermingsfactor die de sinaasappel ons kan bieden. Alleen geöxideerde cholesterol hecht zich aan de vaatwanden. Door vitamine C zal cholesterol zich niet hechten aan de vaatwanden. Op deze manier voorkomt de sinaasappel aderverkalking en dat is meestal een voorloper van allerlei vormen van hart- en vaatziekten.

Sinaasappel gaat nierstenen tegen

Onderzoek heeft aangetoond dat wie elke dag een halve liter tot een liter appelsap, grapefruitsap of sinaasappelsap drinkt aanmerkelijk minder kans heeft op het krijgen van nierstenen. Citrusfruit is als een tonicum, een versterkend middel voor de nieren. Het gaat hier uiteraard om verse sap.

Sinaasappel tegen reuma

De kans om reumatoïde artritis te ontwikkelen wordt verlaagd met 50% als je dagelijks een glas vers geperste sinaasappelsap drinkt. Reuma is een vervelende, pijnlijke ziekte die niemand graag wilt oplopen. Elke dag een heerlijk glas verse jus d´orange drinken is beslist geen straf maar een welkome opfrisser die je gezondheid op meerdere vlakken op peil houdt.

Het is een goed idee om een elektrische citruspers in huis te halen. Dan kun je zelf verse sinaasappelsap maken. Ook citroensap met water kun je dan maken, wat eveneens erg gezond is.

Tips om sinaasappels te eten

Een sinaasappel is een heerlijke vrucht in een vruchtensalade. Je kunt deze vrucht schillen, op een bordje leggen en wegsnacken. Maak voor ´s avonds eens een vruchtenspies met verschillende vruchten op een satéstokje. Een stevige sinaasappel past prima bij een stukje mango, appel of banaan. De perssinaasappels houdt u voor het persen van heerlijke verse jus d´orange. Het is ook lekker om de sinaasappel toe te voegen aan een groene salade. Na de maaltijd is dit fruit een prima keus als toetje. Als tussendoortje is de vrucht een goede keus en staat hij garant dat je er tegenaan kunt tot de volgende maaltijd. Een sinaasappel meenemen naar werk, studie of school is altijd een goed idee. Sinaasappels eten in een groep werkt aanstekelijk want zodra iemand een geschilde sinaasappel ruikt, wil hij of zij er ook eentje.

Lees verder

© 2012 - 2021 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van citrusfruitDe geneeskracht van citrusfruitCitrusfruit is een betere dorstlesser dan frisdrank. Het is een sappige fruitsoort die vrijwel iedereen kan waarderen. C…
Zijn mandarijnen gezond?Zijn mandarijnen gezond?Heerlijk een stuk mandarijn! En zeker gezond, maar wat zit er eigenlijk allemaal in? En je hebt ze ook verkrijgbaar in b…
Eet gezond, geef je maaltijd kleur!Eet gezond, geef je maaltijd kleur!Planten zitten vol nuttige voedingsstoffen, de zogenaamde fytonutriënten. Ze komen veel voor in fruit, groenten en grane…
Is een sinaasappel gezond?Is een sinaasappel gezond?Is een sinaasappel gezond? Ja, deze populaire fruitsoort is erg gezond, meer dan gezond zelfs! De heerlijke vrucht bevat…
Walnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektesWalnoten, krachtvoedsel tegen allerlei ziektesDe walnoot is een zeer gezonde en lekkere noot. De walnotenboom is inheems in Nederland. Je kunt hem dus gewoon in de tu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=37
  • Wikipedia
  • Foto´s: Tom008
Reacties

Pascal, 08-05-2014
@ goossens ingrid

Of 4 appelsienen per dag kwaad kan? de mensen zouden zich eerder moeten afvragen of die sappige biefstuk die men iedere dag eet misschien geen kwaad kan.
Ik kan wel tot 15 appelsienen per dag eten en hoe meer fruit ik eet hoe beter ik me voel,
zo min mogelijk vetten en zoveel mogelijk fruit zijn the key! Reactie infoteur, 08-05-2014
Wat fruit betreft: yoehoeoe!
Wat vetten betreft: onbewerkte vetten zijn gezond. Eet nooit supermarktolie maar wel hennepolie, roomboter, walnootolie en olijfoolie uit een biowinkel. Vetten verteer je makkelijk en snel. Het is suiker en wit meel waar je dik van wordt.

Goossens Ingrid, 27-01-2013
Wat gebeurt er als men verslaaft is aan appelsienen? Kan het kwaad dat ik elke dag vier appelsienen eet? Met dank Ingrid Reactie infoteur, 28-01-2013
Hoi Ingrid,
Vier sinaasappels eten kan is juist gezond. Pas als je meer dan 10 per dag eet ga ik me zorgen maken,
Groet Tom008

Tom008 (1.184 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!