Zijn mandarijnen gezond?

Zijn mandarijnen gezond? Heerlijk een stuk mandarijn! En zeker gezond, maar wat zit er eigenlijk allemaal in? En je hebt ze ook verkrijgbaar in blik, zijn die wel zo gezond, of kan je beter alleen maar verse mandarijnen kopen? Voor welke gezondheidsvoordelen dient een mandarijn allemaal? Als laatste, wat is het verschil tussen een mandarijn en een sinaasappel?

Wat is een mandarijn?

Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom genaamd Citrus reticulata. Deze boom is afkomstig uit China.

Oorsprong van mandarijnen

Mandarijnen stammen waarschijnlijk af van wilde sinaasappels die ongeveer 3000 jaar geleden in India groeiden. Van Inda kwamen de mandarijnen terecht in China, Europa, Noord Afrika en Australië. In de 19e eeuw kwamen ze voor het eerst in Engeland terecht, hierdoor verspreidde ze in heel Europa.

Wat zit er in?

100 gram
 • 53 kcal
 • 13,4 g koolhydraten
 • 1,8 g vezels
 • 0,8 g eiwit
 • 26,7 mg Vitamine C
 • 681 IU Vitamine A
 • 210 mg kalium
 • 37 mg calcium
 • 12 mg magnesium

De voordelen van mandarijnen

Vitamine C

In mandarijnen zit veel vitamine C. 100 gram mandarijnen beschikt over 30 mg Vitamine C. Vitamine C helpt het synthetiseren van het collageen, een eiwit dat je lichaam nodig heeft om je botten en huid sterk te houden. Bovendien draagt de vitamine bij aan gezonde tanden en bevordert het de wondgenezing. Daarnaast fungeert het als een antioxidant die onder andere kanker kan voorkomen.

Gezonde huid

De vitamine C heeft ook goede voordelen voor de huid. Zowel intern als extern gebruik. Het regelmatig innemen van mandarijnen sap zorgt ervoor dat de huid glanst en verbetert de huidskleur.
De antioxidanten beschermen de huid tegen agressieve UVA-stralen en helpen de huid om de schade veroorzaakt door vrije radicalen te weerstaan. Het vermindert daarom ook de tekenen van ouderdom, zoals rimpels.

Goed voor het haar

De antioxidanten vechten tegen vervuiling en beschermen je haar.

Voorkomt diabetes

Mandarijnen beschikken over flavonoïden, plantaardige pigmenten met antioxidanten en anti inflammatoire eigenschappen. Iedere 100 gram mandarijnen heeft 8 mg hesperetin en 10 mg naringenin, dit zijn sterke flavonoïden die diabetes kunnen voorkomen.

Mandarijnen verlagen de bloeddruk

Mandarijnen hebben een positief effect op de bloeddruk. Ze beschikken namelijk over het mineraal kalium wat de bloeddruk verlaagd. Mandarijnen zorgen ervoor dat het bloed op een goede manier door de aderen stroomt wat ook bijdraagt tot een juiste bloeddruk.

Mandarijnen en cholesterol

Mandarijnen produceren synephrine, wat de productie van cholesterol remt. De antioxidanten in de mandarijn helpen om ongezonde cholesterol te verlagen en goede cholesterol te verhogen. Mandarijnen vechten bovendien tegen vrije radicalen, die zuurstof afleveren aan de cholesterol, wat ervoor zorgt dat het niet tegen de bloedvaten aanplakt.

Verse mandarijnen tegenover mandarijnen in blik

Verse mandarijnen zijn een stuk gezonder dan de mandarijnen in blik. De laatst genoemde zijn vaak ingeblikt in vruchtensap. Dit zorgt ervoor dat er meer suikers in zitten. Bovendien zit er minder eiwit en ijzer in dan de verse variant. Je hebt ingeblikte mandarijnen ook beschikbaar in siroop, dit is nog ongezonder dan vruchtensap.

Verschil tussen mandarijnen en sinaasappels?

Beide vruchten komen van een verschillende boom. De Mandarijn van de Citrus reticulata en de sinaasappel van de Citrus aurantium. De sinaasappel is een stuk groter dan de mandarijn. De mandarijn is zoeter van smaak en makkelijker te pellen. De sinaasappel heeft wel meer vitamine C en is daardoor gezonder.

Lees verder

© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van mandarijnDe geneeskracht van mandarijnGezond kan heerlijk zoet en sappig zijn. De mandarijn is een vrucht die oorspronkelijk uit China komt. Het is aannemelij…
Mandarijn of clementine: wat is het verschil tussen beide?Mandarijn of clementine: wat is het verschil tussen beide?Is het je nog nooit overkomen? Je staat bij de kruidenier, de groenteboer, in de supermarkt of op de markt en je wil zo'…
Lekker en gezond fruit: de MineolaLekker en gezond fruit: de MineolaMandarijnen, handsinaasappels en citroenen zijn hele bekende citrusvruchten. De mineola is een minder bekende citrussoor…
Etymologie van fruitEtymologie van fruitFruit is gezond en lekker. Er zijn veel verschillende soorten fruit. We denken er nooit echt bij na, maar waar komen all…

Rens Kroes: Powerfood en Powerfood-receptenRens Kroes: Powerfood en Powerfood-receptenHealthcoach en healthlover Rens Kroes, is de foodie van dit moment. Het zusje van topmodel Doutzen Kroes, is inmiddels u…
Hoe gezond is alfalfa en hoe pas je het toe?Hoe gezond is alfalfa en hoe pas je het toe?Alfalfa is eigenlijk de Nederlandse naam voor Luzerne. Het is een vaste plant en voor menigeen zegt de naam niet zo veel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • http://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-mandarin-oranges-for-skin-hair-and-health/
 • http://www.harvesttotable.com/2007/01/a_history_of_the_mandarin_oran/
 • http://healthyliving.azcentral.com/benefits-mandarin-oranges-16403.html
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.