Hoe gezond is alfalfa en hoe pas je het toe?

Hoe gezond is alfalfa en hoe pas je het toe? Alfalfa is eigenlijk de Nederlandse naam voor Luzerne. Het is een vaste plant en voor menigeen zegt de naam niet zo veel, totdat je de groente ziet. Het lijkt namelijk verdacht veel op taugé, maar de smaak is anders. Wat is nu de toegevoegde waarde van Alfalfa, hoe gezond is het en toe pas je het toe in de Nederlandse keuken?

De basis

Alfalfa of Luzerne heet officieel Medicago sativa en is een inheemse Europese plant, het is een zogenaamde spruitgroente (ontkiemende zaden). Een vaste plant die, afhankelijk van de plek waar de plant staat, wel tot 12 jaar oud kan worden.
Het is een mooie plant van ongeveer één meter hoog en heeft lieflijk ogende blauwe trosjes bloemen. De reden dat de plant op droge gronden kan groeien, ligt in het feit dat het worstelstelsel tot ruim 4,5 meter op kan lopen.

De luzerne kan het hele jaar door ontkiemen en dat maakt dat alfalfa het hele jaar door verkrijgbaar is. Het is een zelf-toxische plant, wat maakt dat je niet nieuwe planten tussen de oude kunt zetten. Als je nieuw wilt planten, ploeg alles om of beter, zet er eerst een seizoen een ander gewas op om de grond weer neutraal te krijgen.

Voor dieren of mensen?

Alfalfa wordt wereldwijd verbouwd om te verwerken in veevoer. Echter, in Nederland wordt het hoofdzakelijk kunstmatig gedroogd voor de productie van veevoer. Het is erg eiwitrijk.

Dat alles neemt niet weg dat de mens het ook steeds meer gaat ontdekken. Enerzijds voor de gezondheid en anderzijds, omdat we de smaak steeds meer gaan waarderen. Het heeft een frisse smaak, met aan het uiteinde net iets extra’s. Heel verrassend en erg lekker.

Hoe gezond is het?

Wat zit erin?

De hele plant is een bron van gezondheid, maar met name in de ontkiemende spruiten zitten veel vitamines en mineralen, te weten:
Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
  • Vitamine B1, 2, 3, 6
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine E
  • Vitamine K
  • Kalium
  • Calcium (in relatief grote mate)
  • IJzer
  • Fosfor
  • Seleen
  • Magnesium
  • Zink
  • borium
  • Silicium
  • Chroom
  • Kobalt
  • Mangaan
  • Natrium
  • Molybdeen
  • Aluminium

Tegen welke aandoeningen

Alfalfa is een groente die de dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen perfect aan kan vullen. Het kan prima werken tegen afbrekende, broze nagels en gespleten haar. Maar ook gaat het nachtblindheid tegen, voert het vocht af, helpt het bij het helen van wonden, gaat het osteoporose en zwakke beendelen tegen en stelpt het bloedingen. Tenslotte is het regelmatig nuttigen goed om de algemene weerstand op niveau te houden.

Hoe toe te passen?

Verse alfalfa is enkele dagen in de koeling goed te houden en rauw te eten, maar natuurlijk is verse alfalfa het lekkerste. Was het goed voor gebruik en pas het daarna toe (koud of warm). Enkele voorbeelden hoe je alfalfa kunt gebruiken:
  • Je kunt er vanuit gaan dat waar je zaken als komkommer, prei, paprika en sla gebruikt, ook alfalfa toegevoegd kan worden. Probeer het maar eens om de smaak te leren kennen.
  • Maak een lekker sla met tonijn, tomaat en een hardgekookt eitje waar je wat alfalfa aan toevoegt.
  • Maak een sandwich met kip, kerriesaus, wat sla een cherrytomaatje en wat alfalfa.
  • Vul een Italiaanse bol met verse eiersalade (bij voorkeur zelf gemaakt), wat paprikapoeder, een beetje bieslook en alfalfa.
  • Roerbak wat eieren met tomaat, wat olijven, eventueel wat uitgebakken spekjes met alfalfa.
  • Voeg het toe aan een traditionele carpaccio.

Tot slot

Alfalfa is niet zo bekend, maar behalve dat het lekker is, is het ook nog eens erg gezond. Voor een gezond voedingspatroon is het goed alfalfa regelmatig in verschillende gerechten op te dienen. On bekend maakt onbemind ... maar niet voor lang, zodra je het geprobeerd hebt.
© 2015 - 2021 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alfalfa, luzerne of Medicago sativaAlfalfa, luzerne, medicago sativa. Een klaverplant die op verschillende manieren gebruikt wordt. De gedroogde groene pla…
De Geneeskracht van AlfalfaDe Geneeskracht van AlfalfaIn het westen kennen we voornamelijk alfalfa als kiemgroente maar de bladeren van de volwassen plant zijn prima eetbaar…
Basische voeding, recepten: een portie energie!Basische voeding, recepten: een portie energie!Tegenwoordig eten we voornamelijk zuurvormende voeding met alle gevolgen van dien. We krijgen hierdoor last van allerlei…

Zijn mandarijnen gezond?Zijn mandarijnen gezond?Heerlijk een stuk mandarijn! En zeker gezond, maar wat zit er eigenlijk allemaal in? En je hebt ze ook verkrijgbaar in b…
Is appelstroop gezond?Is appelstroop gezond?Appels zijn gezond, dus dan is alle appelstroop ook gezond toch? Het zit wat ingewikkelder, de consumentenbond heeft een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • I. Bergmans - "over gezonde voeding"
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!