Rens Kroes: Powerfood en Powerfood-recepten
Healthcoach en healthlover Rens Kroes, is de foodie van dit moment. Het zusje van topmodel Doutzen Kroes, is inmiddels uit de schaduw van haar grote zus gekropen. Ze heeft haar boek Powerfood succesvol gelanceerd en werkt hard om een nog succesvollere voedingsdeskundige te worden. Maar wat is Powerfood nu eigenlijk en waarom is het zo populair? Lees alles over Powerfood en waarom we dit allemaal eens zouden moeten proberen.
Rens Kroes en Powerfood
Rens Kroes is geboren in Friesland en is het jongere zusje van Doutzen Kroes. Ze heeft een ongekende liefde voor healthy food en zou het liefst heel Nederland gezonder maken. Haar liefde voor gezond en goed eten heeft ze niet van een vreemde, zo was haar oma een kruidenvrouwtje die je hier dan ook alles over kon leren. Van de goede werking van kruiden voor bepaalde kwaaltjes tot het mixen van kruiden in heerlijke maaltijden. De opa van Rens Kroes was de eerste biologische boer van Friesland, waardoor ze veel leerde over o.a. de verschillende gewassen. Ook de ouders van Rens Kroes hielden zich dagelijks bezig met een gezonde en goede levensstijl. Haar moeder is natuurvoedingsdeskundige en van vroeger uit leerde ze haar kinderen dan ook om bewust te eten.
Het is dan ook niet zo gek dat Rens Kroes gekozen heeft voor de opleiding voedingsdeskundige en hormoontrainer. Rens Kroes runt inmiddels haar eigen foodcoaching-praktijk, reist de hele wereld over en heeft in juni 2014 haar eigen kookboek Powerfood gelanceerd. Het belangrijkste volgens Rens Kroes is dat alles in balans is. Bij ieder advies die ze geeft maakt ze dan ook gebruik van de 'holy triangle'. Iedere hoek van deze triangle geeft een waarde weer: voeding, ontspanning en beweging. Wanneer je in het midden van deze driehoek staat ben je in balans.
Maar wat is powerfood nu precies?
Een fenomeen dat momenteel enorm populair is, bij zowel bekend als onbekend Nederland en daarbuiten. Powerfoods zijn voedingssoorten die een goed effect hebben op je lichaam en gezondheid. Meestal biologisch gekweekt en gemaakt, dus zonder kleurstoffen, vrij van gifstoffen en andere ingrediënten die voeding langer houdbaar moeten maken. Eigenlijk is Powerfood het tegenovergestelde van fast food. Je hoeft het niet eens heel verg weg te zoeken, ook binnen de Nederlandse grenzen vinden we genoeg mogelijkheden om aan deze Powerfoods te raken.
Voorbeelden van Powerfood
Hieronder volgt een overzicht van Powerfoods die passen bij de verschillende voedingsbehoeften van de mens.
Waarvoor is het goed | Welke producten kan ik kiezen |
Voor vitamine D | Zalm, haring, eigeel, amandelen, rijst, soya en koeienmelk |
Voor vitamine C | Kiwi, blauwe bessen, broccoli, citrusvruchten, aardappelen en aardbeien |
Voor vitamine E | Amandelen, zonnebloempitten en tarwekiemen |
Voor vitamine K | Spinazie, boerenkool, broccoli, spruitjes, bieten en kool |
Voor vitamine A of betacaroteen | Abrikozen, wortelen, papaja, boerenkool en zoete aardappelen |
Voor vitamine B | Bijenpollen (snel verschil in energie en vertraagd ouder worden) |
Voor zink | Volkoren producten (rijst, brood) en groenten |
Voor calcium | Melk, yoghurt, broccoli, kool en tofu |
Voor inuline | Uien, look, artisjokken, asperges en granen |
Voor gezonde vetten | Alle soorten noten |
Voor ijzer | Havermout, spinazie, bonen en tofu |
Voor eiwitten | Quinoa (Bevat ook vitamine B, C en E), vis, vlees en zuivel |
Powerfood-recepten
Gezond eten, maar toch kunnen genieten van een stuk taart. Afvallen, zonder daarbij extreme diëten te volgen en voeding eten die helpen bij allerlei kwaaltjes en bijvoorbeeld ook zorgen voor een mooie huid, gezonde nagels, een goede spijsvertering en sterke gewrichten. Lekker en gezond, want wie wil nu niet genieten van alles wat het leven te bieden heeft?
Havermuffins met blauwe bessen en hazelnoot
Benodigdheden voor 9 muffins
- 200 gram haver(mout)vlokken
- 2 eieren
- 1 eetlepel honing
- 3 gedroogde dadels
- 1 banaan
- 1 kopje blauwe bessen (je kan hier ook variatie inbrengen door te kiezen voor andere bessen)
- 15 gram gehakte hazelnoten
- Snufje zout
- Ruime eetlepel bakpoeder
- Theelepel kaneel
- 120 ml amandelmelk
Bereidingswijze
- Zorg voor een voorverwarmde oven van 180 °C en mix ondertussen de havermout tot een gladde meel. De dadels, amandelmelk en de banaan mix je ook tot een glad geheel en voeg deze vervolgens toe bij de gemalen havermout
- Hierna klop je de eieren tot een luchtig geheel en voegt deze samen met alle overige ingrediënten (op de bessen en de hazelnoten na) bij de mix. Roer alles nog eens goed door tot dat je een mooi en egaal beslag hebt.
- Je kunt je beslag nu verdelen over je muffin vormpjes en in iedere muffin een paar bessen duwen. Zorg dat ze onder het beslag verdwijnen, zodat je een heerlijke verassing midden in je muffin hebt.
- Als decoratie kun je de hazelnoten op de top van de muffins verspreiden. Stop ze vervolgens midden in je oven en ongeveer 25 tot 30 minuten mag je ze gaar en bruin uit de oven halen.
Bananenbrood (met vijgen)
Bananen en vijgen zijn een perfecte combinatie. Een heerlijk recept is dan ook het bananenbrood waarin de vijgen verwerkt zijn. Makkelijk om te maken en na maximaal 45 minuten in de oven kun je genieten van dit heerlijke recept.
Benodigdheden voor één bananenbrood
- Snufje zout
- Theelepel kaneel
- Theelepel baking soda
- 100 gram spelt
- 50 gram amandelmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- Ongeveer 3 rijpe, geprakte (of gemalen) bananen
- 2 eetlepels amandelmelk
- 5 vijgen (aan te passen in hoeveelheid) gesneden in kleine stukjes
- 3 eieren
Bereidingswijze
- Zorg ook hier voor een voorverwarmde oven van 180 °C en vet ondertussen vast een cakeblik in. Je kunt hier kiezen voor een traditioneel cakeblik maar je kunt hierin ook variëren.
- Alle droge ingrediënten mag je vast door elkaar mixen (zout, kaneel, spelt, amandelmeel, bakpoeder) en in een andere kom klop je vast de eieren tot een luchtig geheel.
- Voeg vervolgens amandelmelk en geprakte banaan door de opgeklopte eieren en voeg naar smaak de vijgen toe.
- Wanneer het een mooi egaal geheel is meng je de droge ingrediënten er rustig door tot dat alles goed vermengd is.
- Giet het mengsel in het cakeblik en zet je bananenbrood in de oven. Na ongeveer 40 tot 45 minuten zal deze goudbruin uit de oven gehaald kunnen worden.
Feel good drink: Gember
Het advies van Rens Kroes luidt als volgt: wanneer je iedere avond eindigt met een feel good drankje, zal je binnen één week al een gezondere en mooiere huid hebben. Ook je energielevel gaat met sprongen vooruit.
Benodigdheden voor de Gember feel good drink
- Twee mespuntjes gemberpoeder of een duimtopje geraspte verse gember
- Halve citroen
- Theezakje kamille
- Een theelepel honing
- Twee mespuntjes geelwortel of kurkuma
- Een mespuntje zwarte peper
Bereidingswijze
- Start met de twee mespuntjes geelwortel oftewel kurkuma, de gember, de theelepel honing, een halve citroen en de kamille thee. Doe dit alles in een grote mok en giet er kokend water bij.
- Even roeren en... genieten maar!
- Een goede tip is wel: drink met een rietje, dit voorkomt tandbederf (door o.a. de zuren)
Het is overigens niet alleen heel lekker, maar helpt ook nog je verteringssysteem te verbeteren.
Rode vruchten smoothie
Gezond, lekker en gemakkelijk. Deze smoothie is een goede start voor een perfecte dag. Lekker in de zomer, maar ook tijdens de wintermaanden zul je met hartenlust genieten van deze energierijke en gezonde smoothie. We maken hier gebruik van bevroren fruit, zodat je gelijk een ijskoude smoothie kunt serveren. Uiteraard kun je ook voor gewoon fruit kiezen en er eventueel een paar ijsblokjes door mixen of wanneer je tijd over hebt een tijdje in de koelkast laten staan.
Benodigdheden voor de Rode vruchten smoothie
- Drie bevroren aardbeien
- 150 gram bevroren blauwe bessen
- 150 ml hazelnootmelk
- Eén eetlepel kwark
- 150 ml hazelnootmelk
- Twee theelepels chiazaden
- Eén theelepel tarwegraspoeder
- Eén theelepel maca
Bereidingswijze
- Mix alle ingrediënten in een blender tot het een glad en romig geheel wordt.
- Geniet van je heerlijke smoothie
Frisse Quinoa salade met kip
Gezond, lekker en fris, als lunch of als avondmaal. Vervang een aantal maaltijden per week met een frisse salade, je zult zien dat je door de powerfood Quinoa snel die overtollige kilo's een handje helpt. Als afwisseling kun je natuurlijk de kip vervangen maar ook kiezen om een appel, ananas of radijsje in je salade te verwerken.
Benodigdheden voor vier personen
- 300 gram quinoa
- 100 gram bladspinazie
- Twee limoenen
- Een bakje tuinkers
- Een rijpe avocado
- Twee kipfilets
- Een eetlepel paprikapoeder
- Peterselie
- 450 ml kokend heet water
- Een half bosje verse munt
- Twee teentjes knoflook
- Drie kleine bosuitjes
Bereidingswijze
- Doe de quinoa in een kom en voeg het kokend water toe. Laat ongeveer 30 minuten staan. Giet dan de quinoa af en knijp het overtollige water eruit.
- Kook of gril de kipfilets. Voeg de paprikapoeder en de teentjes (fijngemalen) knoflook toe.
- Doe vervolgens de quinoa en alle overige ingrediënten in een kom en roer goed door.
- Laat het twee uur in de koelkast staan om alle smaken goed in te laten trekken.
- Eet smakelijk!