Mango, supergezond fruit!

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Mango plukken
- Soorten mango´s
- Voedingswaarde van mango´s
- Manieren om mango te eten
- Andere mangoproducten
- Mango helpt tegen ziektes
Mango plukken
In Indonesië gooien kinderen steentjes naar mango´s die hoog in de boom zitten zodat ze eruit vallen. Praktischer is het om met een zeer langen bamboestok de vrucht uit de boom te tikken. Een mango moet aan de boom rijpen zodat hij lekker sappig smaakt. Als mango´s naar het westen geëxporteerd worden, plukt men deze van de boom als de vrucht nog onrijp is. Tijdens het verschepen moet de vrucht rijper worden. Dat resulteert echter in een iets minder lekker smakende mango. Een verse rijpgeplukte mango uit de tropen is veel lekkerder.Soorten mango´s
In Nederland kennen we eigenlijk maar één soort. Deze heeft knalgeel vruchtvlees. Er zijn echter ook andere mangosoorten die meer oranje vruchtvlees hebben, bijvoorbeeld de mango-papaya uit Indonesië. Deze is veel groter dan de soort die naar het westen geëxporteerd wordt. Daarnaast kent men de mango golek, een sterk ruikende vrucht. Als een mango golekboom in bloei staat kan iedereen in de omgeving dat ruiken. Vervolgens is er ook een mango telor oftewel de eimango. Deze is, zijn naam zegt het al, niet zo groot. Verder zijn er rode, gele en groene mango´s.Voedingswaarde van mango´s
Mango´s zijn supergezond. Er zitten veel vitaminen en mineralen in. Honderd gram vruchtvlees, dat is minder dan één vrucht, bevat genoeg vitamine C voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Naast vitamine C zit er ook vitamine B6, vitamine E en vitamine A in. De belangrijkste mineralen die in mango voorkomen zijn: kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink en koper.Manieren om mango te eten
Mango´s kun je prima schillen en eten als snackfruit. In Thailand worden onrijpe, harde mango´s gebakken en als groente opgegeten. Mango zijn een prima aanvulling voor een fruitsalade met appel, banaan en sinaasappel. Mango kun je ook gewoon als toetje na de maaltijd eten. Mango kun je blenderen om een lekkere smoothie of milkshake te maken.Andere mangoproducten
Behalve mango´s kun je ook mangopoeder en mangoschilpoeder als supplement gebruiken. De mango is niet alleen lekker. Hij is erg gezond. Hij bevat zoveel fytonutriënten dat het medicinale waarde heeft bij sommige ziekten. De geneeskracht van mango werkt goed voor mensen met suikerproblemen aangezien hij een lage GI-waarde heeft. Dat terwijl de mango heel zoet smaakt. Verder is mango goed voor de lever. Mangopoeder en mangoschilpoeder hebben nog meer geneeskracht dan verse mango, zo constateren wetenschappers.Mango helpt tegen ziektes
Mango helpt het lichaam op vele manieren. Wetenschappers hebben de vele positieve effecten aangetoond van deze tropische fruitsoort. Het regelmatig eten van mango is goed voor de huid. Deze wordt zachter en minder dof. Zwangere vrouwen wordt ook mango aangeprezen omdat er veel calcium en magnesium in zit. Verder zit er veel glutaminezuur in mango´s. Dat bevordert concentratievermogen en het geheugen. Wanneer je een examen hebt of aan het studeren bent is het dus extra slim om regelmatig mango te eten. Voorts worden er allerlei medicijnen gemaakt van de bladeren en het zaad van de mango. Zo zou je van de gemalen mangopit een goede tandpasta kunnen maken en helpen gedroogde en verpoederde mangobladeren om gal- en nierstenen uit te drijven.Lees verder
- 10 geneeskrachtige kanten van de appel
- De geneeskracht van mandarijn
- De sinaasappel als geneeskrachtig fruit
Warning: Undefined array key 98479 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202
Warning: Undefined array key 98507 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202