Vitamine C. Belangrijk voor je lichaam

Vitamine C. Belangrijk voor je lichaam Een andere naam voor het antioxidant vitamine C is ascorbinezuur. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten maar het komt ook voor in andere soorten fruit. Ascorbinezuur is een zuur dat scheurbuik voorkomt, wanneer iemand niet genoeg vitamine C binnenkrijgt is er een grote kans dat er scheurbuik ontwikkeld. Vitamine C komt in twee vormen voor, de twee vormen worden allebei aangeduid als vitamine C.

Vitaminen in het algemeen

Vitaminen heb je in kleine hoeveelheden nodig om gezond te blijven. De meeste vitaminen worden niet door je lichaam gemaakt. Je moet ze dus binnenkrijgen door je voedsel, ze zijn essentieel. De meeste vitamine C vindt je in fruit en citrusvruchten. Planten en zoogdieren kunnen zelf vitamine C produceren in hun lichaam. Een andere manier is het innemen van voedingssupplementen. Het woord ‘vitamine’ komt van het Latijnse ‘vita’ (leven) en ‘amine’ (een stikstofverbinding). De naam werd voor het eerst gebruikt in 1910. Tegenwoordig weten we dat er maar enkele vitaminen zijn die ook echt een amine-structuur bevatten. De naam is dus eigenlijk niet juist. Vitaminen zijn organische moleculen (ze bevatten dus koolstof) die als katalysator werken in het lichaam. Katalysatoren zorgen dat chemische reacties sneller verlopen. Als je een vitamine gebrek hebt kunnen er dus lichaamsfuncties uitvallen en ben je vatbaarder voor ziektes.

Twee groepen vitaminen

Vitaminen worden opgedeeld in twee groepen. De eerste groep wordt gevormd door de in water oplosbare vitaminen. Voorbeelden zijn vitamine B en C, die worden opgeslagen in de lever. De tweede groep bestaat uit de in vet oplosbare vitaminen, dit zijn vitamine A, D, E en K.

Het binnenkrijgen van vitamine C

Vitamine C is één van de bekendste vitaminen. Fruit en groenten zijn de belangrijkste bronnen van vitamine C. Mensen kunnen, in tegenstelling tot sommige andere zoogdieren die dit uit glucose synthetiseren, geen vitamine C maken. Ergens in de evolutie zijn we die eigenschap kwijtgeraakt. Waarschijnlijk doordat we meer dan genoeg vitamine C binnenkregen en de eigenschap overbodig werd.

De functies van vitamine C

Als je langdurig niet genoeg vitamine C binnen krijgt kun je scheurbuik krijgen. Vitamine C komt in hele lichaam verspreid voor, met de hoogste concentratie in de bijnieren en de hypofyse. In de lever en skeletspieren komt de grootste hoeveelheid voor, omdat deze relatief groot zijn in vergelijking met het lichaam. Het belang van vitamine C is groot. Je hebt het nodig voor de aanmaak van collageen en ander bindweefsel. Andere functies zijn: het gezond houden van bloedvaten, het aanmaken van neurotransmitters en steroïdhormonen, het afbreken van tyrosine, de mineralenstofwisseling, het voorkomen van de omzetting van nitraat en nitriet in nitrosaminen en het afbreken van zware metalen. Bovendien is het belangrijk voor alle weefsels die structuur en stevigheid geven aan ons lichaam, zoals gewrichten, pezen, botten, spieren en huid.

Antioxidant

Vitamine C is een antioxidant. Een antioxidant is een stof die oxidatie (het aantrekken van zuurstofmoleculen) tegengaat. Ze neutraliseren vrije radicalen, door met deze vrije radicalen te reageren. Vrije radicalen kunnen gevaarlijk zijn omdat ze heel makkelijk reacties kunnen aangaan met bijvoorbeeld DNA, waardoor kanker kan ontstaan.
© 2012 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine C bommenBijna iedereen weet wel dat vitamine C goed is voor onze weerstand. Vitamine C zorgt er voor dat onze witte bloedlichaam…
Roken en vitaminetekortRoken en vitaminetekortIedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid en dat het de kans op longkanker vergroot. Maar wat veel mensen nie…
Bron van vitamine C vaak onbekendBron van vitamine C vaak onbekendVitamine C is onder de bevolking de bekendste vitamine. Al in de tijd van de specerijenhandel over zee, wisten zeelieden…

Afvallen met quinoaQuinoa, wat is dat? Quinoa lijkt op een graansoort en is een supermiddel om mee af te kunnen vallen. Niet voor niks word…
Jiaogulan. Thee met een geneeskrachtige werkingJiaogulan. Thee met een geneeskrachtige werkingOp zich is de geneeskrachtige werking van een theesoort niet eens bijzonder nieuws, want iedereen die graag thee drinkt…
Bronnen en referenties
  • http://www.herstelenbeweeg.nl/vitamine-overzicht.html
  • http://www.vitamine-c.nl/
  • http://recipes.howstuffworks.com/vitamin-c.htm
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 14-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.