InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Bron van vitamine C vaak onbekend

Bron van vitamine C vaak onbekend

Bron van vitamine C vaak onbekend Vitamine C is onder de bevolking de bekendste vitamine. Al in de tijd van de specerijenhandel over zee, wisten zeelieden dat verse groenten en fruit scheurbuik konden voorkomen. Maar nu ruim 4 eeuwen later '' weten Nederlanders nog vaak niet wat de beste bronnen van vitamine C zijn '', zo luidt de conclusie van een consumentenonderzoek dat gedaan is in opdracht van Zespri. Uit het onderzoek bleek dat 4 op de 5 Nederlanders weten dat vitamine C dagelijks nodig is en belangrijk is voor bepaalde functies in het lichaam zoals, de weerstand. Nederlanders weten echter vaak niet in welke voedingsmiddelen het meeste vitamine C zit. Verder kwam uit het consumentenonderzoek naar voren dat groente en fruit door 95% van de Nederlanders wordt gekozen om de dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen.

Sinaasappel de bekendste bron

De sinaasappel wordt gezien als de grootste bron van vitamine C. Een sinaasappel bevat 61 mg vitamine C, dat is ongeveer 80 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor volwassenen. Slechts 20% van de Nederlanders kon aangeven in welke vrucht of groente de meeste vitamine C zit. Zo bevatten een gele kiwi of een guave ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Ook een groen kiwi, een paprika, broccoli en spruitjes bevatten allemaal meer vitamine C dan een sinaasappel. Hiernaast een overzicht met voedingsmiddelen en hun vitamine C gehalte per 100 gram. Andere voedingsmiddelen die meer dan gemiddeld vitamine C bevatten zijn bloemkool, meloen, passiefruit, spinazie, mango, grapefruit en frambozen. Met de winter voor de deur is het belangrijk dat Nederlanders de juiste producten kiezen om de weerstand te verhogen.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor volwassenen in Nederland is 75 mg. Er zijn geen verschillen tussen mannen of vrouwen qua behoeften zoals hiernaast is te zien. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, dat wil zeggen dat het lichaam deze niet of nauwelijks kan opslaan. Bij een teveel aan deze vitamines worden ze uitgescheden via de urine. Het is daarom belangrijk om niet in een keer een grote hoeveelheid vitamine C te eten, maar verspreid over de dag. Om aan die 75 mg vitamine C te komen is het advies is ook om 2 stuks fruit per dag te eten, minimaal 200 gram groenten en 200-250 gram aardappelen. Daarnaast is het belangrijk om goed te variëren tussen verschillende soorten en kleuren groente en fruit voor een gezond voedingspatroon. Want naast vitamine C bevatten groenten en fruit nog andere belangrijke vitamines en mineralen zoals B-vitamines, kalium en magnesium. Om er voor te zorgen dat vitamine C niet verloren gaat tijdens het bereiden van voeding gelden de volgende regels:
  • Verhit eten en drinken niet langer dan nodig is om ze gaar te koken, te bakken of te braden
  • Kook met weinig water

Vitamine C in het lichaam

Vitamine C heeft vele functies in het menselijk lichaam. Waarvan het in stand houden van de weerstand waarschijnlijk de bekendste is. Verder is het nodig bij de synthese van collageen en versterkt het de absorptie van ijzer in de darmen. Daarnaast heeft vitamine c nog een belangrijke functie in het lichaam. Net als vitamine E is vitamine C een antioxidant. Antioxidanten vangen vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsel. Een tekort aan vitamine C komt zelden voor. Maar bij een tekort kan aan vitamine c loopt de weerstand achteruit, genezen wonden minder snel en kan uiteindelijk scheurbuik ontstaan. Een teveel aan vitamine C komt zelden voor maar kan leiden tot darmklachten of diarree. De maximale veilige das dosis voor vitamine C is door de gezondheidsraad vastgesteld op 2000 milligram. Dit komt overeen met 33 sinaasappels per dag.

Vitamine C als E-nummer

Vitamine C wordt in de scheikunde wereld ook wel ascorbinezuur genoemd. Zoals hierboven werd genoemd is vitamine C een antioxidant. Net als de werking in het lichaam, heeft dat dezelfde werking in voedingsmiddelen. Vitamine C wordt voornamelijk gebruikt als antioxidant in voedingsmiddelen, in voedingssupplementen en in geneesmiddelen. Wanneer het aan een voedingsmiddel of supplement wordt toegevoegd noemt men dat een additief of E-nummer. Antioxidanten vergroten de houdbaarheid van een product door aantasting van zuurstof tegen te gaan. Die veranderingen omvatten o.a. het ranzig worden van vetten en kleurveranderingen. De volgende E-Nummers zijn vormen van vitamine C:
  • E-300 Ascorbinezuur = vitamine C
  • E-301 Natriumascorbaat is het natriumzout van ascorbinezuur
  • E-302 Calciumascorbaat is het calciumzout van ascorbinezuur
  • E-304 Ascorbylstearaat zijn vetzuurresten van ascorbinezuur

E-Nummers zijn niet schadelijk voor het menselijk lichaam. E-Nummers hebben geen voedingswaarden en tellen daarom ook niet mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine C.
© 2014 - 2019 Vodiservice, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De bekendste B vitaminenVitaminen zijn voor velen het symbool voor gezonde voeding. De vitaminen van de B-groep treden op als biologische kataly…
Voedingsbronnen rijk aan vitamine DVitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen. Calcium is een mineraal dat essentieel is voor de botvorming. Als het…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Vitamine C. Belangrijk voor je lichaamVitamine C. Belangrijk voor je lichaamEen andere naam voor het antioxidant vitamine C is ascorbinezuur. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn citrusvru…
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Bronnen en referenties
  • [1] Voeding Nu. Onafhankelijk vakinformatie over voedsel, voeding en gezondheid. Nederlanders kennen bronnen vitamine C niet zo goed. 02-09-2014. http://www.voedingnu.nl/nederlanders-kennen-bronnen-vitamine-c-niet-zo.247268.lynkx
  • [2] Voedingscentrum. Eerlijk over eten. Encyclopedie. Vitamine C. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
  • [3] E-Nummers. Alle informatie over additieven in onze voedsel. Op nummer. E300-E399. http://www.e-nummers.info/op-nummer/e300-e399/

Reageer op het artikel "Bron van vitamine C vaak onbekend"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vodiservice
Laatste update: 15-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!