Is sushi gezond of juist niet? Wat zit er precies in?

Is sushi gezond of juist niet? Wat zit er precies in? Sushi, de typisch Japanse lekkernij, is in de afgelopen decennia erg populair geworden in de westerse wereld. Je hoort echter tegenstrijdige geluiden over hoe gezond het gerecht nu eigenlijk is. Zo wordt rauwe vis als gevaarlijk genoemd en praat men over calorieën en koolhydraten. Toch staan Japanners bekend als een relatief gezond volk. Hoe zit het nu precies en wat voor voedingsstoffen en ingrediënten kom je tegen in sushi?

Wat is sushi

Veel mensen denken bij sushi meteen aan rauwe vis. Toch is de rauwe vis niet het belangrijkste ingrediënt van sushi. Zo kun je ook prima sushi eten met ei of groente in plaats van vis. Het bepalende ingrediënt van sushi is de rijst met rijstazijn. De rijst is eerder gekookt maar alweer afgekoeld voordat de sushi bereid wordt. Vervolgens is de rijst gezuurd met rijstazijn.

In veel sushivarianten kom je gedroogde zeewier (nori) tegen. Ook wasabi wordt vaak gebruikt. Dit is een erg scherpe specerij, die een beetje aan mosterd doet denken. Verder kunnen er verschillende ingrediënten gebruikt worden om de sushi af te maken. Natuurlijk de reeds genoemde rauwe vis. Maar ook gekookte of gerookte vis wordt wel toegepast. In plaats van vis kun je ook kiezen voor zeevruchten, zeewier, gebakken ei, groente of zelfs fruit. Andere namen voor sushi zijn hiragana en unihan.

Een ander gerecht dat veel op sushi lijkt is sashimi. Sashimi bestaat juist wel uit vis of schelpdieren die heel dun gesneden wordt. In tegenstelling tot sushi bevat dit gerecht geen rijst. Een ander opvallend verschil is dat sashimi met stokjes wordt gegeten, maar sushi juist met de hand. In een traditionele Japanse maaltijd is sashimi de eerste gang.

Is sushi gezond?

Op de vraag of sushi gezond is hoor je soms uiteenlopende antwoorden. De een zegt dat er veel zout en vet in zit. Een ander noemt de vis als gezond element. Daarbij is Japan het land van de sushi en is het ook het land met de hoogste levensverwachting. En dat niet alleen. Japanners staan ook niet bepaald bekend als een land met een overgewicht probleem. Redenen genoeg om te stellen dat sushi niet erg ongezond kan zijn. Toch?

Welke sushi bedoelen we eigenlijk?

De verwarring die bestaat rondom sushi is deels te verklaren door het feit dat niet alle sushi hetzelfde is. Hier in het westen eten we veelal sushi die afwijkt van het originele traditionele Japanse gerecht. Dit komt vooral doordat onze westerse smaakpapillen andere voorkeuren hebben dan de Japanse. Zo is het vetgehalte vaak hoger dan in het origineel. Veel hoger. Bijvoorbeeld door het gebruik van vette mayonaise. Maar ook gefrituurde ingrediënten zijn hier een oorzaak van. Ook de saus die wij er meestal bij eten is niet zo gezond. Vaak is dat een sojasaus met veel zout. En door die rijkelijk te gebruiken, wordt het totaal er niet gezonder op.

Veel calorieën in sushi?

Het zal je niet verbazen dat in westerse sushi meestal veel meer calorieën zitten dan in de originele Japanse sushi. Dit hangt dus wel af van hoe je de sushi eet en wat er allemaal in is verwerkt. Allerlei gefrituurde ingrediënten brengen natuurlijk veel meer calorieën met zich mee dan rauwe vis en zeewier. Ook is het verstandig is om rustig aan met de saus te doen. Daarnaast zal in een goed Japans restaurant de sushi over het algemeen beter en gezonder zijn dan wanneer je sushi ergens als een snelle snack scoort.

Een ander gevaar schuilt in het kleine hapje formaat van sushi. Voor je het weet, heb je er verscheidene opgegeten en telt het in totaal wel aan. In een sushibar, waar je uit veel verschillende varianten kunt kiezen is de verleiding erg groot om zoveel mogelijk te proberen. En van de lekkere varianten misschien nog eentje extra. Op die manier krijg je per sushi niet zo gek veel calorieën binnen, maar over de hele linie dus wel.

En koolhydraten?

Sushi bevat veel koolhydraten. Dat komt door de relatief grote hoeveelheid rijst die erin verwerkt wordt. Wel zo'n 80%. Van deze koolhydraten is ongeveer een vijfde deel suiker.

De echte Japanse sushi ingrediënten

Kijken we verder naar Japanse sushi, dan zien we een hoop gezonde zaken. Bijvoorbeeld in het zeewier dat vaak gebruikt wordt. Hierin zit veel ijzer, kalk, jodium, vitamine B12 en de nodige mineralen. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat zeewier een positieve invloed op de gezondheid heeft. Het zou een bloeddruk en cholesterol verlagend effect hebben.

Ook wasabi bevat veel goede stoffen. Zo zijn er de vitamines C en B6. Maar ook in wasabi vind je veel mineralen, waaronder fosfor, zink, ijzer, calcium en koper.

De rauwe vis

De vis die vaak toegepast word bevat vanzelfsprekend ook de nodige gezonde voedingsstoffen. In de eerste plaats natuurlijk de bekende visvetzuren. De Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Goede vetten, worden ze ook wel genoemd. Het staat ondertussen wel vast dat deze veel gezonde effecten op de menselijke gezondheid hebben. Vooral om de hart- en bloedvaten gezond te houden. Verder bevat vis vitamine B, nog meer mineralen en eiwitten die goed verteerbaar zijn voor de mens.

En in de gember?

Gember wordt vaak geserveerd bij sushi. Dan wordt het ook wel gari genoemd. De reden voor gember bij sushi is dat daarmee de smaak geneutraliseerd kan worden. Na het nuttigen van een sushi kan op die manier de smaak neutraal gemaakt worden, voordat de volgende sushi gegeten wordt. In gember vind je allerlei vitamines: C, B1, B2 en B6. En qua mineralen vind je in gember onder andere natrium, calcium, kalium, ijzer, magnesium, zink en fosfor.

Conclusie

Je zou dus kunnen zeggen dat sushi gezond of minder gezond is afhankelijk van welke je eet. Maar ook de westerse sushi is niet uitgesproken ongezond. Vergeleken bij veel ander voedsel dat veel gegeten wordt is het nog altijd gezonder. Denk aan pizza's, patat, of andere snacks. Zo nu en dan eens sushi eten zal niet een probleem opleveren. Zolang je maar niet al teveel gaat eten. En vooral wanneer je je probeert te beperken tot de gezondere varianten en niet te veel saus gebruikt. Per slot van rekening ben je dan ook sushi aan het eten zoals het ooit bedoeld is door de Japanners!

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorsprong en soorten sushiHet woord 'sushi' wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd door niet-Japanners. Als we het woord sushi horen denk we direct a…
Sushi: Fingerfood voor een langer levenSushi: Fingerfood voor een langer levenSushi kent iedereen. Toch hebben de rijsthapjes enkele verbluffende geheimen: Ze helpen tegen kanker, maar kunnen echter…
Gezonde en lekkere sushi, alternatieve sushireceptenGezonde en lekkere sushi, alternatieve sushireceptenVeel mensen denken dat sushi gezond is, maar dat hoeft niet altijd waar te zijn. Veel sushi wordt namelijk ongezond gema…
Zelf sushi maken - basisbenodigdheden en bereiding rijstZelf sushi maken - basisbenodigdheden en bereiding rijstSushi is een heerlijk gerecht dat je volledig naar eigen smaak aan kunt passen. Er zijn zoveel combinaties mogelijk dat…

Bron van vitamine C vaak onbekendBron van vitamine C vaak onbekendVitamine C is onder de bevolking de bekendste vitamine. Al in de tijd van de specerijenhandel over zee, wisten zeelieden…
Fruit verbetert je denkvermogenDe maatschappij wordt alsmaar complexer. Er wordt met name steeds meer gevraagd van ons denkvermogen. Dat we tot veel be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wasabi
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sushi
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeevruchten
  • http://www.fatsecret.nl/calorie%C3%ABn-voedingswaarde/algemeen/sushi
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 28-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.