De geneeskracht van tomaat

De geneeskracht van tomaat Tomaat is een heerlijke groente die net als fruit rauw gegeten kan worden als snack. Tomaat is bovendien supergezond. Drie keer per week tomaat eten verkleint de kans op prostaatkanker met 21 tot 43%, zegt een onderzoeker van de Harvard Universiteit in de VS. Daarnaast helpt de tomaat tegen obesitas en werkt het als preventief middel tegen de ziekte van Alzheimer. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Barstensvol vitaminen en mineralen

De tomaat barst van de vitaminen en mineralen. Er zit veel vitamine A, B1, B3, B6, C, E en vitamine K in. Daarnaast is deze vuurrode, sappige groente rijk aan de mineralen kalium, molybdeen, koper, magnesium en mangaan. De tomaat beschermt tegen vrije radicalen die ontstaan als de zon te lang op de huid brandt. De stof lycopeen in de tomaat werkt als actieve antioxidant tegen vrije radicalen.

Lycopeen

In de tomaat zit veel van het helderrode lycopeen, een fytonutriënt dat preventief werkt tegen kanker. Dat is een carotenoïde die vooral in rode groente en fruit voorkomt. BASF is een chemieconcern dat het recht heeft verworven om synthetische lycopeen op de markt te brengen in de vorm van een supplement en als kleurstof met E-nummer 160d. Lycopeen uit groente en fruit wordt veel beter door het lichaam opgenomen doordat het wordt vergezeld van vitaminen, fytonutriënten en belangrijke aminozuren die helpen bij het omzetten van lycopeen in het menselijk lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat natuurlijke lycopeen 3 keer zo efficiënt werkt als voor het lichaam als de kunstmatige variant.

Tomaat, goed voor je botten

De tomaat biedt bescherming aan het bottenstelsel. In een wetenschappelijk onderzoek waarbij vier weken lang vrouwen werden onthouden van lycopeen zagen de onderzoekers veranderingen in het botweefsel die duiden op een verslechtering. Hoe lycopeen precies de botten versterkt weet men nog niet maar wel dát het de botgroei en instandhouding van gezonde botten bevordert.

Tomaat tegen kanker

Naast prostaatkanker heeft de tomaat na wetenschappelijk onderzoek bewezen effectief te werken tegen de vorming van alvleesklierkanker, borstkanker en longkanker. De fytonutriënt alfa-tomatine is een saponine die de dood van kankercellen veroorzaakt. In feite zitten er in ieder lichaam kankercellen, ook in 100% gezonde mensen. Door een goed immuunsysteem worden kankercellen gedood en verwijderd uit het lichaam.

Tomaat helpt tegen hart- en vaatziekten

Lycopeen werkt als fytonutriënt het ontstaan tegen van geoxideerde cholesterol wat zich aan de bloedvatwanden kan hechten. Wetenschappers onderzoeken op het moment van schrijven de werking van de fytonutriënten esculeoside A en 9-oxo-octadecadienoicezuur die vermoedelijk ook cholesterolafzettingen tegen gaan. De tomaat bevat veel antioxidanten welke de schade die vrije radicalen veroorzaken, genezen. Wanneer de schade klein is, is dit heel goed te verhelpen door het eten van gezonde tomaten. Daarnaast zorgt lycopeen dat het risico op lipideperoxidation wordt verkleind. Dat is het proces waarbij vetcellen in de bloedbaanvoor bloedklonters zorgen wat uiteindelijk kan resulteren in atherosclerose (aderverkalking) en een hartinfarct.

Geschilde kerstomaatjes behoren tot de lekkerste groentesnacks.

Tomaat in je moestuin

De tomaat is relatief makkelijk om te laten groeien in de tuin. In een biologische moestuin komen tomatenplanten vanzelf op. Dat gebeurt omdat het jaar ervoor wel eens een rijpe tomaat is gevallen en voor verspreiding van zijn soort zorgt. Het is erg leuk en leerzaam om de tomatenplant te zien groeien. Vooral voor kinderen kan het een mooie ervaring zijn om een groente te zien groeien. Het belangrijkste voordeel van zelf tomaten kweken is dat een vers geplukte, biologische tomaat veel lekkerder smaakt dan een supermarkttomaat.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond is tomaat?Hoe gezond is tomaat?De tomaat is niet meer uit het eet- en drinkpatroon weg te denken. De tomaat hoort er bij en eigenlijk valt de tomaat me…
Dieet en tomaat, zijn tomaten gezond of ongezond en giftig?Dieet en tomaat, zijn tomaten gezond of ongezond en giftig?Mensen houden van vruchten en mensen eten veel vruchten. Ook de tomaat is een lekkere vrucht. Tomaten zijn daardoor een…
Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Tomatenpuree is niet alleen een probaat middel tegen rimpels, maar ook tegen verbranding door zon. In tomatenpuree zit d…
Tomaten zijn gezondTomaten zijn gezondDe oorsprong van de tomaat ligt in het Andesgebergte waar de Inca’s de groente al tijden teelden toen de ontdekkingsreiz…

De zoete aardappel, een heerlijke groenteDe zoete aardappel, een heerlijke groenteDe zoete aardappel is een heerlijk product uit de tropen. Het voordeel aan de zoete aardappel is dat hij het hele jaar d…
De geneeskracht van citroenDe geneeskracht van citroenEchte bikkels eten een citroen zo op. Je geeft jezelf een natuurlijke vitamineboost, maar ook ultragezonde fytonutriënte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hansbenn, Pixabay
  • http://www.tomatofest.com/tomato_health_facts.html
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=44
  • Foto´s: Tom008
Reacties

Maria, 12-05-2016
Aanvulling op dit artikel bij de minerale waardes van tomaat: deze bevat ook ijzer, heemijzer, de goede soort vgls. sommige bronnen. Voedingscentrum vermeldt dit ook verkeerd in de informatie over tomaat. Reactie infoteur, 07-09-2016
Bedankt voor het lezen met scherpe blik!

Paul, 04-05-2016
Tomaten zijn geen groente maar vruchten, waarvoor ze in de culinaire wereld de naam vruchtgroente verzonnen hebben. Reactie infoteur, 11-05-2016
Technisch gezien heb je gelijk, maar dan moeten we komkommers, aubergines, courgettes, pompoenen, sopropo, paprika, rode peper, mais en nog veel meer eetbare gewassen vruchten gaan noemen, willen we consequent blijven. Wanneer we die logica zouden volgen, zou er veel verwarring ontstaan.

Deze verwarring wordt nog groter als we de redenering van sommige mensen willen volgen dat banaan een groente is. http://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/100007-is-de-banaan-een-groente.html

De term vruchtgroente is een aardige onderkwalificatie maar ik betwijfel of het een algemeen aanvaarde gebruiksterm gaat worden. Waarschijnlijk zal het altijd wel zo blijven dat gewone mensen tomaten als een groente betitelen terwijl de culinators het een vruchtgroente blijven noemen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 02-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.